HS mielipide: Sadinmaa ei ole ainoa – muutkin ovat vihkineet sateenkaaripareja

Sateenkaarrihääkakku Kapsäkissä 1.3.

Helsingin Sanomien mielipidesivulla pastorit Leena Huovinen, Samuli Korkalainen ja Laura Mäntylä kertovat, että yli sata pappia on valmis vihkimään sateenkaaripareja.

"Muutamat meistä ovat jo toimittaneet vihkimisiä, ja suurempi joukko toimittaa niitä tämän kesän aikana, kunhan hääsesonki pääsee kunnolla käyntiin. Suojellaksemme vihittävien parien yksityisyyttä emme kuitenkaan tuo yksittäisiä vihkimisiä julkisuuteen", sanovat kirjoittajat.

Kirjoittajat viittaavat julkisuudessa olleeseen ihmettelyyn, että Kai Sadinmaa olisi ainoa pappi, joka on vihkinyt samaa sukupuolta olevia pareja.

"Vihkiminen on papin velvollisuus, sillä kirkon jäsenillä on saman lainsäädännön perusteella oikeus tulla vihityiksi omassa kirkossaan", todetaan mielipiteessä.

Kuva: Olli Seppälä. Hääkakku Vihdoinkin vihille tilaisuudessa 1.3. musiikkiteatteri Kapsäkissä

Lue myös:

Sadinmaan tapauksen käsittely venyy – kapitulin kantaa vihkimisiin saadaan vielä odottaa

Kommentti: Poteeko papisto avioliittoasiassa mielipideuupumusta?

Uutisessee: Omatunto sekä pakottaa uudistuksiin että jarruttaa niitä

28 kommenttia

 • Tuula Hölttä sanoo:

  “Leena Huovinen, Samuli Korkalainen ja Laura Mäntylä kertovat, että yli sata pappia on valmis vihkimään sateenkaaripareja.”

  Tästä näkökulmasta tuo tarkoittaa sitä, että ainakin yli sata evl.kirkon pappia nauttii kirkkolain rikkomisesta ja pitää poliittisia lainsäätäjiä ”jumalanaan”. Onhan se tietysti ”kivaa”, kun on ”omaa kivaa”, kunhan vaan maksatte itse lystinne.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Tuula: Mikä on ‘omaa kivaa’ ja mitä sinä maksat siitä? En löytänyt p.o. uutisesta mitään vihjeitä mistään ‘omasta kivasta’ tai sen aiheuttamista kustannuksista. Voitko esittää joitakin dokumentteja tai linkkejä, joista voisimme näitä seikkoja tarkastella?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Olisiko nyt niin, että kaitsenta ei enää toimi? Kaikki tekee mitä haluaa, paitsi konservatiivit eivät pääse” pannastaan”.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Sari Roman-Lagerspetz sanoo:

   Joo, voit olla oikeassa siinä, että sellainen kaitsenta, joka kaitsee/ohjaa kohtelemaan samaa sukupuolta olevia pareja eriarvoisesti ja epä-tasa-arvoisesti suhteessa heteroseksuaalisiin pareihin, ei toimi tai vaikuta kaitsettaviin yhtä tehokkaasti kuin ennen. Ilmeistä on, että kaikki eivät suostu kohtelemaan ihmisiä eriarvoisesti vaikka ohje kohdella epätasa-arvoisesti tulisikin piispalta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Werner Janhonen sanoo:

   Sari – Kirkko kohtelee työmiehiä eriarvoisesti, epä-tasa-arvoisesti ja syrjivästi suhteessa sylivauvoihin, koska se kantaa työmiehiltä enemmän veroa. Pitäisikö tämä eriarvoisuus ja syrjintä lopettaa ja sylivauvan ja työmiehen jäsenmaksu määrätä samansuuruiseksi?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • No voi kai sen noinkin tulkita, mutta olisi kuitenkin rivikristityn kannalta mukavampi edes illuusio, että kirkolla olisi jotkut periaatteet joita kaikki noudattaisi.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Sari Roman-Lagerspetz sanoo:

   Uskoisin, että suurin osa suomalaisista rivikristityistä eivät yhtään ilahdu siitä jos kirkolla on samaa sukupuolta olevia pareja epäoikeudenmukaisesti kohteleva, ja ulossulkemiseen ohjaava periaate, jota kaikki noudattavat.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Werner Janhonen sanoo:

   Samaa sukupuolta olevia pareja kannattaa valtava joukko lahjakkaita, varakkaita, koulutettuja, taitavia, aikaansaavia olentoja. He voisivat tehdä, kuin Helluntaiseurakunnat sata vuotta sitten, että perustaa protestiksi omia itseään kannattavia seurakuntia ja näyttää pitkää nenää syrjivälle kirkolle.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Werner: Eiköhän se nyt vain ole niin, että kun me seksuaalivähemmistöt vihdoinkin olemme tulleet näkyviksi rakkaassa ev.lut. kirkossamme, niin sinun itsesi pitää päättää, voitko elää ja jakaa meidän kanssamme Jumalan suurta rakkautta vai et?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Werner Janhonen sanoo:

   Seija. Onko se nyt niin kovin rakas jos olet muuttanut Belgiaan? Eikö sinun tulisi tehdä työtä sen maan ja kaupungin parhaaksi johon sinut on lähetetty? Eikä lähettää tänne tasa-arvon ynseyden ja penseyden maahan entisestään lisää huonoja vaikutteita?

   Teistä on ihan turha puhua vähemmistönä. Teillä on valtavat resurssit jotka nyt vaan ei anna omastan kirkolliseen työhön.

   Taitaa olla teidän rakkaus niin suurta. Että sitä ei voi sydän käsittää.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Werner: Minun kirkkoni Belgiassa on Suomen merimieskirkko. Yritän vaikuttaa kirkkoa rakentavasti sekä täällä että Suomessa.

   Kyllä meitä lesboja ja homoja on paljonkin kirkollisessa työssä, joten en oikein ymmärrä, mitä tarkoitat sanomalla ettemme anna omastamme kirkolliseen työhön.

   Meidän ihmisten rakkaus on aina kovin vajavaista, mutta Jumalan rakkautta ei sydän voi käsittää.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Werner Janhonen sanoo:

   Seija. “Mitä tarkoitat että emme anna omastamme kirkolliseen työhön.”

   Sinä olet mainostanut täällä Bride kulkuetta hengellisenä kesäjuhlana. Opetetaanko siellä Raamattua?

   Esimerkiksi nämä Helluntailaiset, jotka ovat protestiksi tämän kirkon jäykkyydelle, kurjuudelle, syrjinnälle. He ovat protestiksi perustaneet omia seurakuntia. Pitävät kesäkonfferenssinsa, jonne tulee melkein 40 000 ihmistä, joille opetetaan Raamattua kokoajan melkein viikon ajan. Tätä tarkoitan

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Werner: Tuo on hauska tuo ‘Bride’ – tarkoittaa morsianta. Mutta palatakseni Helsinki Prideen: siihen liittyy useitakin hengellisiä tapahtumia ja tilaisuuksia. Helsingin seurakunnat ovat vahvasti läsnä Pride-viikolla. Huipentumana tietysti Sateenkaarimessu Kallion kirkossa 30.6. Tervetuloa mukaan!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Werner Janhonen sanoo:

   Seija. Kyllä meidän pitää mennä 30.6.- 2.7. Helsingin Jäähalliin Evankeliumi juhlille. Ne tulee olemaan hienot juhlat. Sinne kannattaa mennä. Antaa toisten humputella Kalliossa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Werner: Olenkin osallistunut elämäni aikana monille, monille Evankeliumijuhlille. Mutta se oli silloin vanhaan hyvään aikaan, kun niillä juhlilla vielä saarnattiin kirkasta evankeliumia. Nykyinen SLEY on minusta lähempänä katolista kirkkoa kuin Suomen ev.lut. kirkkoa.

   Yksi näiden kesäisten juhlatilaisuuksien tärkeä anti on toki myös ystävien tapaaminen. Siitä syystä suuntaan askeleeni Kallioon. Joka tapauksessa, saman Jumalan siunaus meitä kantaa sekä Jäähallissa että Kalliossa juhlivia.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Sari Roman-Lagerspetz sanoo:

  Lämpimät kiitokset kristillistä eettistä vastuunkantoa osoittaville mielipiteen kirjoittajille! Syrjivien ja ulossulkevien käytäntöjen purkaminen edellyttää tällaista toimintaa! On todella hyvä, että tuodaan julki myös se, että Kai Sadinmaa ei todellakaan ole Suomen ev.lut.kirkossa ainoa pappi, joka vihkii tasa-arvoisesti.

  Valitettavasti on niin, että perinteisten syrjivien käytäntöjen purkaminen ja niihin puuttuminen ei yleensä koskaan lähde liikkeelle korkeimmasta keskusjohdosta (joita kirkossa edustavat esim. piispainkokous, kirkkohallituksen korkeat virkamiehet ja elimet jne.). Keskusjohdon passiivisuus on valitettava mutta hyvin yleinen tosiasia kaikkialla siellä missä syrjinnällä on pitkät perinteet ja joissa keskusjohtoon nouseminen itsessään edellyttää ihmiseltä vallitsevien syrjivien käytäntöjen ja niitä tukevien ajattelutapojen omaksumista. Jotta syrjiviä käytäntöjä ja niitä tukevia perinteisiä opillisia ja teologisia tulkintoja, asenteita jne. päästään purkamaan, tarvitaan aina aktivisteja, jotka nostavat epäkohtia julkisuuteen, haastavat syrjivien käytäntöjen taustalla olevat teologiset ja opilliset tulkinnat, ja kieltäytyvät omassa toiminnassaan ylläpitämästä ja jatkamasta syrjiviä ja ulossulkevia käytäntöjä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Onko olemassa jotain faktapohjaa siihen, että kansan syvien rivien mieli on sillä kannalla, vai onko tämä mediapeliä, jolla asiat saadaan näyttämään siltä?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Lahtinen: “Onko olemassa jotain faktapohjaa siihen, että kansan syvien rivien mieli on sillä kannalla, vai onko tämä mediapeliä, jolla asiat saadaan näyttämään siltä?”

   Faktapohjaa on ihan riittävästi siinä, että spn-avioliittolaki saatiin säädetyksi Suomen eduskunnassa kansalaisaloitteen ansiosta.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Ville Hassinen sanoo:

  Joo, juridinen avioliittokäsitys on lyömässä vahvasti lävitse.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Hassinen: “Joo, juridinen avioliittokäsitys on lyömässä vahvasti lävitse.”

   Niinhän sen pitää ollakin. Maassa on elettävä maan lakien mukaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Kiviranta sanoo:

  Siksi varmaan eduskuntakin painotetusti kertoi, että lainsäädännön muutos ei tarkoita, että kirkkojen pitäisi sen perusteella muuttaa vihkikäytäntöään.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Kiviranta: “että kirkkojen pitäisi sen perusteella muuttaa vihkikäytäntöään.”

   On ihan sama mikä kirkon vihkikäytäntö on tai ei ole, mutta ei kai Suomen lain mukaan toimiminen voi olla kiellettyä niiltä papeiltakaan, jotka niin haluavat tehdä. Oikeusvaltiossa ei ainakaan minun oikeustajuni mukaan voi lain noudattamisesta tuomita minkään sorttisiin sanktioihin ketään.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

  Mielipidekirjoituksessa sinänsä aivan oikein viitataan kirkkolakiin ja kirkkojärjestykseen. Kirkkolain 1. pykälä ilmaisee kirkon tunnustuksen, joka säätelee KAIKKEA kirkon toimintaa.

  Itseasiassa kaikkien kirkkoa koskevien säännösten tulee olla tunnustuksen mukaisia. Tämä tarkoittaa: mitkään kirkon säännökset eivät voi olla tunnustuksen vastaisia. Kirkon voimassa oleva avioliittokäsitys on sopusoinnussa kirkkolain 1. pykälän ja sitä tarkentavan Kirkkojärjestyksen 1. pykälän kanssa.

  Yhteiskunta voi ja saa muuttaa mielensä mukaan avioliittolainsäädäntöään. Kirkko taas on sidottu ylipositiiviseen arvoperustaansa eikä voi siitä poiketa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Werner Janhonen sanoo:

  Jos Leena Huovinen ja Laura Mäntylä voivat toimia Yliopistossa. He ovat kyllä huonoksi esimerkiksi nuorisolle, jota pitäisi kasvattaa palvelemaan Isänmaata ja yhteiskuntaa.

  Samoin Olympiaurheilu joukkueiden kohdalla olisi vastuuvuoron vaihtaminen oikein paikallaan. On kauheaa jos urheilijat joutuvat matkalla väistämään papin tehtävässä olevaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Werner Janhonen sanoo:

   Martti Luther – Kirjassaan Tienviittoja 6. huhtikuuta (500 vuotta sitten)

   Kuinka eri tavalla kohtelemmekaan niitä nuoria ihmisparkoja, jotka on uskottu meidän hallittaviksemme ja kasvatettaviksemme. Joudumme maksamaan kalliin hinnan siitä, ettemme opeta heille Jumalan Sanaa. Sinne, missä Raamattu ei saa hallita, en todellakaan neuvo ketään lähettämään lastaan. Kaikki, jotka eivät jatkuvasti harjoita Jumalan Sanaa, turmeltuvat väistämättä. KORKEIDEN KOULUJEN tulisi kasvattaa pelkästään sellaisian piispoja ja pappeja, jotka ymmärtävät Raamattua hyvin ja jotka seisovat eturintamassa taistelussa harhaoppeja ja perkelettä ja koko maailmaa vastaan. Mutta mistä tällaisia löytyy? OLEN HYVIN HUOLISSANI SIITÄ, ETTÄ KORKEISTA KOULUISTA TULEE SUURIA HELVETIN PORTTEJA, jos ne eivät ahkerasti harjoita Jumalan Sanaa ja opeta sitä nuorille.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Werneri: “Martti Luther – Kirjassaan Tienviittoja 6. huhtikuuta (500 vuotta sitten)”

   Niinpä – 500 vuotta sitten.

   Kun aika kuluu, niin tieto lisääntyy, sivistys sivistyy ja kehitys kehittyy.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Werner Janhonen sanoo:

   Kimmo. Onko sulla muka enemmän tietoo Raamatusta ku Martti Tohtorilla? Ja onko muka kristillisyytenne jotenkin kehittyneempiä ku Lutherilla?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Werneri: “Onko sulla muka enemmän tietoo Raamatusta ku Martti Tohtorilla? ”

   Puhuin oikean tieteellisen tiedon lisääntymisestä globaalisti, en maininnut sanallakaan Raamattua, enkä ota kantaa sen tarinoihin.

   Werneri: “Ja onko muka kristillisyytenne jotenkin kehittyneempiä ku Lutherilla?”

   Uskonnottomana en tunne olevani kristillinen, joten kristillisyyteni tuskin voisi ollakaan kehittyneempää kuin Martti Lutherin kristillisyys aikanaan oli. Enkä ole niin väittänytkään.

   Ilmoita asiaton kommentti