HS: Vanhoillislestadiolaiset harkitsevat anteeksipyyntöä

Helsingin Sanomien (20.5) mukaan vanhoillislestadiolainen liike ja sen johto haluaa keskustella arkkipiispan kanssa kasvotusten liikkeen mahdollisesta anteeksipyynnöstä, joka koskee hyväksikäyttötapausten selvittelyn yhteydessä tapahtuneyita virheitä.

Lehti kertoo laajasti myös nyt keski-ikäisen ”Marian” tapauksesta, jossa hän toi perhepiirissään 1970-80-luvuilla tapahtuneita hyväksikäyttötapauksia Helsingin rauhanyhdistyksen tietoon, mutta asia painettiin villasella ja kehotettiin sopimaan se isän kanssa.

Helsingin rauhanyhdistyksen silloinen johtaja Pekka Nurmela kertoo, että asia tuli esiin yllätyksenä ”kuin märkä rätti vasten kasvoja”. Nurmelan mukaan sopiminen oli kuitenkin ainut virhe, joka silloin tapahtui. Nurmelaa sanoo, että menettelisi nyt asiassa toisin ja kehottaisi ottamaan yhteyttä viranomaisiin.

Suomen Rauha yhdistysten Keskusyhdistyksen (SRK) pääsihteeri Tuomas Hänninen sanoo Helsingin Sanomissa ettei ole tietoinen ”Marian” tapauksesta tai että tämä olisi vuosi sitten lähettänyt SRK:lle kirjeen.

Hänninen kertoo myös, että liikkeen pirissä ei vielä ole päätetty, pyytääkö se anteeksi hyväksikäyttötapausten selvittelyn yhteydessä tapahtuneita virheitä. SRK:n johto haluaisi vielä keskustella anteeksipyyntöasiasta arkkipiispa Kari Mäkisen kanssa kasvokkain.