Imaami: Syyriaan ei tarvita ulkopuolisia taistelijoita

Hajjar anas205Anas Hajjar ei ole kuullut, että Suomesta värvättäisiin taistelijoita Syyrian sisällissotaan.

– Moskeijat ja islamilaiset yhdyskunnan eivät tee tällaista. Sotaan värvääminen ei ole mitenkään linjamme mukaista, Hajjar sanoo.

Lakimies, kirjailija Husein Muhammed kirjoitti Maailman kuvalehden kolumnissaan viime viikolla 22-vuotiaasta espoolaismiehestä, joka lähti perheensä tietämättä Syyriaan taistelemaan. Supo vahvistaa Kotimaa24:lle maanantain Iltalehden tiedot, joiden mukaan Syyriaan matkanneita suomalaisia on muitakin. Muhammedin mukaan mahdollista värväämistä pitäisi kiihkottomasti tutkia.

”Muutaman suomalaisnuorukaisen lähtö Syyrian sotaan voi olla heidän sinisilmäisyyttään tai seikkailunjanoaan, mutta se on oire laajemmasta ongelmasta. Asiasta tarvitaan pikaisesti kiihkotonta tutkimusta”, Husein Muhammed kirjoittaa.

Anas Hajjar ei usko rahoitettuun värväystoimintaan.

– Syyrialaisia on miljoonia, eivät he tarvitse ulkopuolisia taistelijoita.

Hän kertoo olevansa tietoinen yhdestä tapauksesta, jossa taustaltaan ei-syyrialainen henkilö on matkustanut Syyriaan sodan aikana mutta ei tiedä tapauksesta tai matkustamisen syistä tarkemmin.

– En pidä lähtemistä hyvänä, ellei lähtijä ole syyrialainen, joka tuntee tarvetta tukea tai auttaa maassa olevaa perhettään. Tiedän joitakin syyrialaisia, jotka ovat lähteneet pakolaisleireille auttamaan, Hajjar sanoo.