Indonesiassa imaamit saarnaavat muovijätettä vastaan

Suomessa syntyy vuosittain valtava kasa muovipakkauksia: arviolta jopa 117 000 tonnia. Toistaiseksi kotitalouksien käyttämiä muoveja ei juuri lainkaan kierrätetä, mutta vuoden 2016 alusta tilanne muuttuu.
Vuoden  alusta voimaan tulevan säädöksen myötä muovia käyttävillä tuottajayhteisöillä on velvollisuus huolehtia kuluttajien muovipakkausten keräämisestä ja kierrättämisestä.
Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kun ostaa kaupasta muoviin käärityn elintarvikkeen, kyseisellä yhtiöllä on velvollisuus huolehtia muovin kierrättämisestä.
Kotitalouksien muovipakkausten keräyksestä ja kierrätyksestä vastaa elinkeinoelämän omistama Suomen Uusiomuovi Oy.
 Vuoden 2016 alussa kotitalousmuovin kerääminen alkaa 500 keräyspisteessä ympäri maata.

Indonesian hallitus on yhdistänyt voimansa maan kahden suurimman islamilaisen yhteisön, Nahdlatul Ulaman ja Muhammadiyahin, kanssa vähentääkseen muovijätteen määrää. Asiasta kertoo brittilehti The Guardian.

Indonesia on maailman toiseksi suurin merien saastuttaja ja maailman suurin muslimienemmistöinen maa. Yhteensä muovitalkoisiin ryhtyneillä islamilaisilla yhteisöillä on The Guardianin mukaan yli 100 miljoonaa seuraajaa.

Osana muovijätteen vastaista toimintaa uskonnolliset johtajat kiertävät rukousryhmiä eri puolilla maata ja saarnaavat muovijätteen vähentämisen puolesta, lehti kertoo. Vierailuillaan he kertovat, kuinka jäte pahentaa tulvia ja maanvyöryjä, ja kannustavat kuluttajia vaihtamaan perinteisiin rottingista tai bambusta tehtyihin kasseihin.

Lisäksi järjestöt julkaisevat verkossa "Saarnoja jätteestä". Niissä kestäviä kulutustottumuksia perustellaan islamista nousevilla periaatteilla.

Tällä hetkellä Indonesiassa kulutetaan vuosittain noin 9,8 miljardia muovikassia. Niistä moni päätyy jokiin ja meriin. The Guardianin mukaan Indonesiassa tietoisuus kierrätyksestä ja muovin aiheuttamista ympäristöhaitoista on vähäistä.

Indonesia on sitoutunut vähentämään muovijätettä 70 prosentilla vuoteen 2025 mennessä.

Kuva: Matti Karppinen

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.