Inkerin kirkossa kytee piispanvihkimyksen alla ekumeeninen kiista

Mustameren rannalla sijaitseva Novorossijskin luterilainen seurakunta on liittymässä Inkerin kirkkoon, kertovat Inkerin kirkon suomenkieliset verkkosivut.

Asian tekee harvinaiseksi ja ekumeenisesti erikoiseksi se, että kyseinen seurakunta on tähän saakka kuulunut Venäjän toiseen luterilaiseen kirkkoon. ELKER (aiemmin ELKRAS) on historiallisesti saksalaistaustainen Euroopan-puoleisen Venäjän luterilainen kirkko.

Novorossijskin seurakunnassa on joitakin kymmeniä jäseniä.

Inkerin kirkon edellisen piispan Aarre Kuukaupin piispansijainen, Volgan lääninrovasti ja Saratovin kirkkoherra Olav Pantšu oli mukana käsittelemässä Novorossijskin liittymistä Inkerin kirkon kirkkohallituksessa tammikuun lopussa.

Pantšu sanoo Kotimaa24:lle, ettei hänellä ole tarkkaa tietoa siitä, miksi Novorossijskin seurakunta päätti vaihtaa kirkkoa.

– Kokouksessa monet, minä mukaan lukien, halusivat hieman jarrutella asiaa ja vielä keskustella siitä Euroopan-puoleisen Venäjän evankelis-luterilaisen kirkon kanssa, Pantšu sanoo.

– Oltiin sitä mieltä, että tällä asialla ei pitäisi pilata suhteita maan toiseen luterilaiseen kirkkoon.

Pantšun mukaan asia kuitenkin vietiin läpi, vaikka tiedossa oli, että ELKER-kirkko oli eri mieltä tavasta, jolla seurakunnan siirtyminen käytännössä on hoitunut. Inkerin kirkon tuleva piispa Ivan Laptev on jo vieraillut Novorossijskin seurakunnassa.

Lääninrovasti Olav Pantšun mukaan vielä ei ole tiedossa, mihin rovastikuntaan uusi seurakunta liitetään.

Ekumeeninen boikotointi piispanvihkimyksessä

Yhtenä osoituksena ekumeenisen tilanteen äkkinäisestä kärjistymisestä Venäjän kahden luterilaisen kirkon välillä on, että ELKER-kirkon arkkipiispa Dietrich Brauer ei tapahtuneen vuoksi osallistu Inkerin kirkon uuden piispan Ivan Laptevin piispaksi vihkimiseen. Vihkimys järjestetään Pietarissa sunnuntaina 9. helmikuuta.

Kotimaa24:n tietojen mukaan Novorossijskin seurakunnan liittyminen Inkerin kirkkoon on hallinnollisena prosessina vielä hieman kesken. Tästä huolimatta asia uutisoidaan jo tapahtuneena myös Novorossijskin seurakunnan venäjänkielisillä nettisivuilla.

Seurakunnan syy siirtyä Inkerin kirkkoon voi liittyä ELKER-kirkon taloustilanteeseen. Resursseja keskitetään kasvaviin suuriin seurakuntiin, ja Novorossijskin kaltaiset syrjäseudun seurakunnat saavat vähemmän taloudellista tukea.

ELKER-kirkko on Venäjän historiallisen saksalaisen vähemmistön kirkko. Tsaarinvallan aikana siihen kuului noin kaksi miljoonaa Venäjän saksalaista.

Neuvostoliiton sortumisen jälkeen useimmat venäjänsaksalaiset Venäjältä ja Keski-Aasian uusista valtioista ovat muuttaneet Saksaan, ja kirkko on käytännössä venäjänkielinen. Saksan evankelisten kirkkojen yhteenliittymä EKD antaa ELKER-kirkolle huomattavaa taloudellista tukea. Toisin kuin Inkerin kirkko, ELKER on myös hyväksynyt naisten vihkimisen papeiksi.

Inkerin kirkon ja ELKER-kirkon yhteistyöstä ja jopa yhdistymisestä on aiemmin puhuttu vuosia. Käytännön siirtoja tähän suuntaan on nähty vähän. Yhtenä syynä voivat olla kirkkojen teologiset linjaerimielisyydet.

Piispanvihkimykseen osallistuu paljon suomalaisia

Inkerin kirkon piispan Ivan Laptevin virkaan vihkimiseen Pietarin Pyhän Marian kirkossa sunnuntaina osallistuu suuri joukko suomalaisvieraita.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispoista paikalla on Mikkelin piispa Seppo Häkkinen. Tilaisuuteen osallistuu myös pääkonsuli Anne Lammila Suomen Pietarin-pääkonsulaatista sekä Kirkkohallituksen virkamiehiä.

Ulkomaisista ekumeenisista vieraista paikalle saapuvat myös piispa Tamás Fabiny Unkarin luterilaisesta kirkosta, piispa Tiit Salumäe Viron evankelis-luterilaisesta kirkosta ja arkkipiispa Jānis Vanags Latvian evankelis-luterilaisesta kirkosta.

Maailman konservatiivisten luterilaisten kirkkojen yhteistyöjärjestöä International Lutheran Councilia edustaa amerikkalainen pastori Timothy Quill ja yhdysvaltalaista Missouri-synodia pastori Jerrald Lawson.

Muiden suomalaisvieraiden joukossa on runsaasti järjestöjen edustajia. Paikalla on piispa Risto Soramies Lähetyshiippakunnasta. Edustajansa ovat lähettäneet myös muun muassa Suomen Lähetysseura, Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys, Uusheräys, Lähetysyhdistys Rauhan Sana, LFF, Kylväjä, Sley, ELY, Herättäjä-Yhdistys, Esikoiset ry, Sanansaattajat ja Kansanlähetys.

Uusi piispa Ivan Laptev on syntynyt vuonna 1979. Hän on inkerinsuomalaista sukujuurta. Hänet siunattiin Kelton seurakunnan katekeetaksi vuonna 2000. Diakonivihkimyksen hän sai vuonna 2004. Kelton teologisesta instituutista hän valmistui vuonna 2011, minä vuonna hänet vihittiin myös papiksi.

Maisterin opinnot Keltossa Laptev sai valmiiksi vuonna 2013. Hän on toiminut myös Inkerin kirkon lähetysosaston johtajana.

Kuva: Jukka Granström. Pietarin Pyhän Marian kirkko.

Lue myös:

Piispa Ivan Laptevin johtaman Inkerin kirkon papisto tapaa toisiaan eniten netissä

Inkerin emerituspiispa Aarre Kuukauppi: Venäjällä politiikka vaihtuu, kun johtaja vaihtuu

Inkerin kirkon uusi piispa on evankelioiva herätyskristitty ja suomalaisille vielä vieras

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliPääkirjoitus: Puuttuva äänioikeus näyttää maallikon todellisen paikan kirkossa
Seuraava artikkeliLähetysseura evakuoi viisi työntekijäänsä Hongkongista koronaviruksen aiheuttaman epidemian takia

Ei näytettäviä viestejä