Intiassa kaksi naista meni hindutemppeliin – syntyi 620 kilometrin ihmisketju ja mielenosoituksia

Intiassa miljoonat naiset muodostivat tiistaina arviolta 620 kilometrin ihmisketjun tukeakseen kahta naista, jotka menivät hindutemppeliin ensimmäisinä naispuolisina vierailijoina vuosisatoihin. Vierailua edelsi Intian korkeimman oikeuden syyskuinen päätös, jonka mukaan naisten oli voitava kulkea temppeliin, johon 10–50-vuotiaat naiset eivät aiemmin ole päässeet. Asiasta uutisoivat muun muassa brittilehdet The Independent ja The Guardian.

Oikeuden päätös herätti kiivaan vastustuksen ja mielenosoittajat ovat estäneet naispuolisten vierailijoiden pääsyn temppeliin. Perille päässeet naiset kulkivat matkansa poliisisaattueessa.

Naisten vierailu aiheutti myös vihaisia mielenosoituksia Intian lounaisosassa sijaitsevassa Keralan osavaltiossa. Maata hallitseva hindunationalistinen puolue BJP vastustaa naisten pääsyä temppelin, mutta osavaltiota hallitseva kommunistipuolue tukee heitä. Hindunationalistit pyysivät torstaiksi maan laajuista lakkoa temppelin "häpäisyn" takia.

Kun temppelin papit saivat tietää naisten vierailusta, he "puhdistivat" rakennuksen ja sulkivat sen torstain ajaksi protestina. Sabarimalan temppeli on yksi maailman suosituimmista pyhiinvaelluskohteista. Temppeli on omistettu selibaatin jumalalle Ayyappanille.

Kuva: Abhilash Pattathil / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0 . Näkymä Sabarimalan temppeliin.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.