”Isku vyön alle” – Pappisnaiset kertovat, miltä tuntuu, kun naispappeuden vastustajille vaaditaan tukea

Olen huomannut itsessäni ja muissa lamaantuneisuutta. Tuntuu uuvuttavalta.

Näin luonnehtii ajatuksiaan Oulujoen seurakunnan kappalainen Satu Kreivi-Palosaari luettuaan piispoille osoitetun kirjeen, jossa vaaditaan kirkkoon lisää elintilaa naisten pappeuden vastustajille. Piispoille lähetetyn kirjeen on allekirjoittanut 28 kirkolliskokousedustajaa ja kuusi pappia. Kotimaa24:n uutisen aiheesta voi lukea täältä.

Kreivi-Palosaaren mielestä kirje on ”isku vyön alle”.

Kirjeessä todetaan, että naisten pappeutta vastustavat niin sanotun perinteisen virkakäsityksen kannattajat ovat jääneet pysyväksi osaksi kirkkoa. Allekirjoittajat pohtivat mahdollisuuksia siihen, että seurakunnat antaisivat tiloja naisten pappeutta vastustavien seurakuntalaisten ja pappien käyttöön ja että naisten pappeutta vastustavia miehiä vihittäisiin papeiksi.

Allekirjoittajat kuitenkin korostavat, etteivät he itse väistä pappia hänen sukupuolensa takia missään tilanteessa. Kreivi-Palosaari ihmettelee allekirjoittajien asemaa.

– Kirjeessä pyritään luomaan rakenne syrjinnälle, mutta saman tien sanotaan, että emme itse syrji. Että en minä, mutta pojat.

”Miksi haluta sellaisen kirkon pappisvirkaan, jonka virkakäsitystä ei hyväksy?”

Samaan kiinnittää huomiota sairaalapastori Ulla Ruusukallio Tampereen seurakuntayhtymästä. Ruusukallio valittiin hiljattain Pappisliiton puheenjohtajaksi, mutta hän ei ole vielä aloittanut tehtävässä eikä halua kommentoida asiaa siinä roolissa.

– Kirjeessä puhutaan jonkun toisen puolesta. On ihmisiä, jotka kaipaavat puolestapuhujaa, mutta naispappeuden vastustajat eivät sitä kaipaa.

Ruusukallio uskoo, että kirje on vastareaktio 41 pappisnaisen viime keväänä piispoille osoittamaan kirjeeseen. Sen allekirjoittajat kiinnittivät huomiota samoihin kysymyksiin kuin kirkolliskokousedustajat tällä viikolla, mutta toisesta näkökulmasta. He pyysivät piispoja toimimaan sen puolesta, ettei papistoon otettaisi sellaisia pappeja, jotka eivät ole valmiita yhteistyöhön naispappien kanssa. Naiset vetosivat niin ikään sen puolesta, etteivät seurakunnat antaisi tiloja sellaisten messujen viettämiseen, joiden palvelutehtäviin ei hyväksytä naispappeja. Uutisen pappisnaisten kirjeestä voi lukea täältä.

Ruusukallio kertoo pitävänsä surullisena, että vääntö asiasta jatkuu yhä 30 vuotta sen jälkeen, kun papin virka avattiin naisille. Hän sanoo tuntevansa sympatiaa niitä pappeja kohtaan, jotka ovat olleet pappeina silloin, kun virka päätettiin avata myös naisille. Niitä nuoria, jotka eivät hyväksy naisten pappeutta ja haluavat silti luterilaisen kirkon papinvirkaan, hän ei kuitenkaan ymmärrä.

– Miksi haluta sellaisen kirkon pappisvirkaan, jonka virkakäsitystä ei hyväksy?

”Puhutaan yhteydestä, vaikka toimitaan päinvastoin”

Kirjeen allekirjoittajat kertovat uskovansa, että tilojen käytön todellinen este on negatiivinen julkisuuspaine. Vs. seurakuntapastori Kati Jansa Kuopion Männistön seurakunnasta huomauttaa, ettei julkisuuspaine tule kirkon ulkopuolelta.

– Paine kertoo kirkon jäsenten tasa-arvonäkemyksestä. Jos kirkko haluaa olla uskottava tässä ajassa, tasa-arvovaatimusta ei voi väistää pakenemalla hengellisten argumenttien taakse.

Kirjeen tekstiä kokonaisuudessaan Jansa luonnehtii ristiriitaiseksi. Kirjeen allekirjoittajat painottavat, etteivät he tavoittele muutoksia seurakuntien järjestelyihin eivätkä halua uhata tasa-arvoa.

– Totta kai nämä vaatimukset aiheuttaisivat muutoksia seurakuntien järjestelyihin ja uhkaisivat tasa-arvoa.

Satu Kreivi-Palosaaren mielestä kysymys ei ole vain naisten vaan se on yhteinen. Hän on jo kysellyt Facebookissa mielenkiintoa yhteiseen tukitempaukseen pappisnaisille.

– Se, mitä tässä hajotetaan ja uhataan, on yhteistä pappeutta. Alttariyhteistyö rikotaan ja samaan aikaan puhutaan yhteydestä, vaikka toimitaan juuri päinvastoin.

– On liian vaativaa, liian raskasta, liian kuormittavaa, jos täytyy koko ajan puolustaa omaa olemassaoloaan. Pitäisi saada ihmisille työrauha.

Kuva: Olli Seppälä. Naisten papinpuvun risti.

Lue myös:

Piispoilta pyydetään tukea naispappeuden vastustajille – Arkkipiispa: Olemme saaneet kirjeen ja perehdymme siihen

Mielipide: En tee alttariyhteistyötä naispappeja vastustavien miespappien kanssa

Kirje piispoille: Kirkolliskokouksen 28 edustajaa vaatii naispappeuden vastustajille lisää elintilaa kirkossa

”Olen kuullut, että kastamani lapset menevät helvettiin” – 41 pappisnaista vaatii piispoilta tukea

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliPsykoterapeutti Askel-lehdessä: Kun rankkaa sukuhistoriaa katsoo rakastavasti, voi tapahtua ihmeitä
Seuraava artikkeliNeuvottelut etenevät – Heponiemen hiljaisuuden keskuksesta Lohjan seurakuntien rippileiripaikka

Ei näytettäviä viestejä