”Islamin kanssa voi käydä dialogia”

Uskon islamin olevan traditio, jonka kanssa voin käydä dialogia ja josta kristittynä voin oppia paljon, kirjoittaa piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen kirkkohallituksen Rajalla-blogissa.

Komulainen sanoo myös ajattelevansa, että islam, juutalaisuus ja kristinusko puhuvat samasta Jumalasta.

”Nimitys ”Allah” on arabiankielinen vastine sanalle ”Jumala”. Kiilan iskeminen muslimien Allahin ja kristittyjen Jumalan välille perustuu puutteelliseen tietoon. Molemmat uskonnot – kuten myös juutalaisuus – puhuvat samasta Jumalasta. Toki nämä uskonnot ymmärtävät Jumalan olemuksen keskenään jännitteisin ja opillisesti erilaisin tavoin”, Komulainen kirjoittaa.

Komulainen pitää uskontojen välisiä vastakkainasetteluja lietsovia tulkintoja ”perversioina, joilla ei ole teologista pohjaa”. Komulaisen mielestä kristittyjen tulisi seistä rohkeammin muslimien rinnalla, sillä islamin suvaitsevainen puoli jää nykyisessä maailmanpoliittisessa melskeessä helposti kuulematta.

Komulainen perustelee kirjoituksessaan myös, miksi hän luterilaisena teologina pitää islamia arvossa.

Hän kertoo vierailleensa monissa moskeijoissa ja kohdanneensa siellä vastavuoroisen kunnioituksen ilmapiirin. Toisekseen Komulainen sanoo tietävänsä, että on muslimeja, jotka lukevat Koraania siten, että se perustelee moniarvoisen yhteiskunnan ja ihmistenvälisen rauhan.

Kuva: Olli Seppälä. Egyptiläinen moskeija.

Lue myös:
KUA toivoo kirkkoa mukaan uskontojenvälisen solidaarisuustyön rahoittamiseen

Parta avuksi muslimien kohtaamiseen?

Islamin kasvu puhutti teologikonferenssissa

Muslimit isolla joukolla kirkkoon Kauhavalla

Edellinen artikkeliKetkä valittiin kirkolliskokoukseen? – Katso tulokset
Seuraava artikkeliEdustajat hiippakuntavaltuustoihin valittu

Ei näytettäviä viestejä