IS:n vaalikoneessa ehdokkaat kertovat, tuleeko presidentin toivottaa Jumalan siunausta

Ilta-Sanomat 29..12.2017

Ilta-Sanomien vaalikoneessa presidenttiehdokkailta kysyttiin, mitä mieltä he ovat väitteestä: ”Valtiovallan tulee suhtautua neutraalisti uskontoihin, eikä Jumalan siunauksen toivottaminen kuulu presidentin uuden vuoden puheeseen.”

Ehdokkaista Sauli Niinistö, Paavo Väyrynen ja Laura Huhtasaari olivat täysin eri mieltä väitteestä. Heistä on siis luontevaa, että presidentti toivottaa uudenvuodenpuheensa jälkeen Jumalan siunausta. Kukaan ehdokkaista ei kuitenkaan ollut täysin samaa mieltä väitteestä. Tuula Haatainen, Merja Kyllönen, Pekka Haavisto ja Nils Torvalds suhtautuivat kuitenkin myönteisimmin väitteeseen eli eivät olisi toivottavamassa siunausta. Matti Vanhanen puolestaan oli lievästi siunauksen toivottamisen kannalla.

Kuva: Kuvakaappaus Ilta-Sanomien verkkosivulta

Lue myös:

Väyrysen ja Biaudet´n siunauskannat elävät

5 kommenttia

 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Kannatan siunauksen toivottamista. Miksi sitä ei saisi toivottaa?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Henrik Sawela sanoo:

   ‘Hyvää kokoomuslaista Uutta Vuotta!’ Kuulostaako sopivalta?

   Presidenteillä on tapana luopua puoluekirjastaan ennen kuin astuvat virkaan. On ajateltu, että presidentti on koko kansan presidentti, ja että siksi suora kytkös ideologisiin juurin ei pitäisi tuoda esille.

   Jos presidentti haluaa olla koko kansan presidentti, olisi syytä pitää myös uskonnollinen ideologia piilossa. Ei niin, että kysyttäessä kieltäisi uskonnollisen vakaumuksensa, mutta niin, ettei mitenkään tuo sitä virantoimituksessaan esille.

   Miksei toivottaa jotain sellaista, joka ei nimenomaisesti sulkisi merkittävän osan kansalaisista pois?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuula Hölttä sanoo:

  Henrik Sawela :”Miksei toivottaa jotain sellaista, joka ei nimenomaisesti sulkisi merkittävän osan kansalaisista pois?”

  Niin miksei? ”Rahan ei pitäisi olla elämässä tärkeintä, mutta siitä on tehty sellainen. Nuoret itse asiassa kärsivät siitä, että raha näyttää ratkaisevan kaiken. Nuoret luottavat liikaa siihen, että toimenpiteet mitä heille tehdään, ovat heidän parhaakseen. Kaikessa vaikuttaa kuitenkin raha.” (nuoret/90-luku)

  Niin että ”tässä merkissä olet voittava” ja ”Sol invictus” vaan kaikkien puolueiden todelliseksi yhteiseksi tunnuslauseeksi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Reino Suni sanoo:

  Presidentti on koko kansan presidentti, ei yhden uskonsuuntauksen presidentti. Presidentin tärkeimpiä velvollisuuksia on kohdata kansalaiset tasa-arvoisuuden merkeissä lähimmäisen rakkauden ymmärtämisen noudattamisella-

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Risto Valtasaari sanoo:

  Kun presidentti toivottaa kansalaisille Jumalan siunausta, hän toivoo kaikille kaikkea hyvää, eikä se ole keneltäkään pois, vaikka ei Jumalaan uskoisikaan. Jos minä en usko esimerkiksi onneen vaan Jumalan johdatukseen, pitäisikö minun olla pahoillani ja loukkaantua, jos joku toivottaa minulle onnea syntymäpäivänäni?

  Ilmoita asiaton kommentti