Israelin ja Palestiinan välien kiristyminen kirvoitti järkyttyneitä vetoomuksia väkivaltaisuuksien loppumiseksi

Israelin ja Gazan välinen raja vuonna 2005.

Arkkipiispa Kari Mäkinen, piispa Matti Repo ja piispa Jari Jolkkonen vetoavat yhdessä Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffanssonin kanssa, että väkivalta saadaan loppumaan ja rauhanomainen ratkaisu Palestiinassa ja Israelissa löytyy. Asiasta kertoo Kirkon viestintä tiedotteessaan.

– Olemme järkyttyneinä seuranneet väkivaltaisuuksien kärjistymistä Israelissa ja Gazan rajalla. Tuomitsemme Gazan rajan mielenosoittajia vastaan osoitetun suhteettoman voimankäytön. Tähän mennessä väkivaltaisuuksissa on kuollut 60 ja haavoittunut yli 2 000 palestiinalaista, piispat ja Lähetysseura toteavat tiedotteessa.

– Ilmaisemme täyden tukemme Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilaiselle kirkolle, joka ponnistelee vaikeassa tilanteessa oikeudenmukaisen rauhan ja sovinnon puolesta Jerusalemissa ja Lähi-idässä, he sanovat tiedotteessa.

Piispat ja Lähetysseura vetoavat kannanotossaan, että Suomi edistää ihmisoikeuksien ja kansainvälisen oikeuden kunnioittamista Lähi-idässä sekä rauhanomaista ratkaisua, joka perustuu kahden elinkelpoisen valtion rauhanomaiselle rinnakkainelolle.

"Suremme surevien kanssa ja rukoilemme väkivaltaisuuksissa loukkaantuneiden paranemisen puolesta"

Luterilainen maailmanliitto (LML) kutsuu kansainvälistä yhteisöä etsimään rauhanomaista ratkaisua pitkään jatkuneeseen konfliktiin Palestiinan ja Israelin välillä. LML:n viimeisin kannanotto Israelin ja Palestiinan tilanteeseen julkaistiin maanantaina. Siinä LML toivoo jäsenkirkkojensa vaikuttavan kahdella tasolla: kirkkojen tulisi kannustaa maidensa hallituksia rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi konfliktiin sekä rukoilla rauhan ja oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta, jotta verenvuodatus alueella loppuisi.

Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilainen kirkko ilmoitti omassa kannanotossaan vastustavansa voimakkaasti USA:n suurlähetystön avaamisesta Jerusalemissa, koska se vaarantaa rauhanprosessin ja lisää alueen jännitteitä ja väkivaltaisuuksia.

Tiistaina julkistetussa kannanotossa Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilaisen kirkon piispa Sani Ibrahim Azar tuomitsee jyrkästi aseettomien palestiinalaisten kuolemat väkivaltaisuuksissa.

– Suremme surevien kanssa ja rukoilemme väkivaltaisuuksissa loukkaantuneiden paranemisen puolesta, Azar sanoo kannanotossaan.

Kuva: Mary P Madigan. Israelin ja Gazan välinen raja vuonna 2005.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.