Israelin ja Palestiinan välien kiristyminen kirvoitti järkyttyneitä vetoomuksia väkivaltaisuuksien loppumiseksi

Israelin ja Gazan välinen raja vuonna 2005.

Arkkipiispa Kari Mäkinen, piispa Matti Repo ja piispa Jari Jolkkonen vetoavat yhdessä Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffanssonin kanssa, että väkivalta saadaan loppumaan ja rauhanomainen ratkaisu Palestiinassa ja Israelissa löytyy. Asiasta kertoo Kirkon viestintä tiedotteessaan.

– Olemme järkyttyneinä seuranneet väkivaltaisuuksien kärjistymistä Israelissa ja Gazan rajalla. Tuomitsemme Gazan rajan mielenosoittajia vastaan osoitetun suhteettoman voimankäytön. Tähän mennessä väkivaltaisuuksissa on kuollut 60 ja haavoittunut yli 2 000 palestiinalaista, piispat ja Lähetysseura toteavat tiedotteessa.

– Ilmaisemme täyden tukemme Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilaiselle kirkolle, joka ponnistelee vaikeassa tilanteessa oikeudenmukaisen rauhan ja sovinnon puolesta Jerusalemissa ja Lähi-idässä, he sanovat tiedotteessa.

Piispat ja Lähetysseura vetoavat kannanotossaan, että Suomi edistää ihmisoikeuksien ja kansainvälisen oikeuden kunnioittamista Lähi-idässä sekä rauhanomaista ratkaisua, joka perustuu kahden elinkelpoisen valtion rauhanomaiselle rinnakkainelolle.

"Suremme surevien kanssa ja rukoilemme väkivaltaisuuksissa loukkaantuneiden paranemisen puolesta"

Luterilainen maailmanliitto (LML) kutsuu kansainvälistä yhteisöä etsimään rauhanomaista ratkaisua pitkään jatkuneeseen konfliktiin Palestiinan ja Israelin välillä. LML:n viimeisin kannanotto Israelin ja Palestiinan tilanteeseen julkaistiin maanantaina. Siinä LML toivoo jäsenkirkkojensa vaikuttavan kahdella tasolla: kirkkojen tulisi kannustaa maidensa hallituksia rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi konfliktiin sekä rukoilla rauhan ja oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta, jotta verenvuodatus alueella loppuisi.

Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilainen kirkko ilmoitti omassa kannanotossaan vastustavansa voimakkaasti USA:n suurlähetystön avaamisesta Jerusalemissa, koska se vaarantaa rauhanprosessin ja lisää alueen jännitteitä ja väkivaltaisuuksia.

Tiistaina julkistetussa kannanotossa Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilaisen kirkon piispa Sani Ibrahim Azar tuomitsee jyrkästi aseettomien palestiinalaisten kuolemat väkivaltaisuuksissa.

– Suremme surevien kanssa ja rukoilemme väkivaltaisuuksissa loukkaantuneiden paranemisen puolesta, Azar sanoo kannanotossaan.

Kuva: Mary P Madigan. Israelin ja Gazan välinen raja vuonna 2005.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

38 kommenttia

 • Erkki O Auranen sanoo:

  Törkeää miten äidit vievät lapsiaan kuolemaan!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Antti Hämäläinen sanoo:

  Jerusalem Postin mukaan 50 kuolleista on Hamas-terroristijärjestön jäseniä ja osa myös Islamistic-Jihad-terroristijärjestön jäseniä. JP:ssa ei kuitenkaan eritelty olivatko nämä kaikki Hamasin aseellisen siiven jäseniä. Oli miten oli, olisi varmasti ollut viisaampaa pysyä kotona ja jäädä henkiin kuin turhaan tapattaa itseään vaikka näin siellä tuleekin marttyyriksi.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Onko kuoleminen suurempi rikos kuin tappaminen?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Martti Pentti. “Onko kuoleminen suurempi rikos kuin tappaminen?”

   Ei kai tällaista vertailua jonkun syyllisyyden asteesta voi tässä tehdä. Sotilaat toimivat kuten sotilaat yleensä toimivat. IDF:lla on kyllä tarkat policyt mitä voiman käyttöön tulee. Yksittäiet sotilaat päsääntöisesti toimivat annatun ohjeen mukaan.

   Sitten kysymys antautumisesta marttyyriksi. Minusta se on lähinnä sokeutta ja tyhmyyttä.

   Minusta nuorten usuttaminen kuolemaan on erittäin suuri rikos, ja siitä ovat Hamasin johtajat yksin vastuussa. “Tämä on suuri päivä, kun ylitämme aidan ja kerromme Israelille ja maailmalle, että emme suostu olemaan miehityksessä ikuisesti” totesi Hesarin uutisen mukaan opettaja Ali Reutersin haastattelussa. “Monista saattaa tänään tulla marttyyreitä, mutta maailma kuulee viestimme”, hän jatkoi.

   Hamasin tiedottajan Salah Bordaveilin mukaan 50 kuollutta on Hamasin jäseniä. Osa nuoriaa, jotka on manipuloitu näin tapattamaan itsensä huomion saamiseksi maailmalta tms. Minusta tämä Hamasin touhu on rikollista ja kuvaa synkkääkin synkempää, saatanallista pahuutta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   “Yksittäiet sotilaat päsääntöisesti toimivat annetun ohjeen mukaan.” Tämä puolustus pätee vain aseistettua vihollista vastaan käytävässä sodassa.

   “Minusta nuorten usuttaminen kuolemaan on erittäin suuri rikos.” Tämä ei tee kuolleista nuorista rikollisia.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Martti Pentti. ““Minusta nuorten usuttaminen kuolemaan on erittäin suuri rikos.” Tämä ei tee kuolleista nuorista rikollisia.”

   Nuoret on nuoria, tyhmiä ja vedätettäviä, ninkuin muuallakin. Pahikset tässä kuviossa löytyvät Hamasin johdosta. Siellä on pahoja, demonisoituneita ihmisiä, jotka eivät välitä ihmishengistä hetken tullen mitään. Tässähän kuka vaan voi nyt ymmärtää sen, että Hamasin johtaja usuttivat ihmisiä menemään aidan toiselle puolelle tapettavaksi saadakseen asialleen maailmanlaajuista mediahuomiota. Tämä on mahdollisimman kyynistä touhua.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Eipä Israelin puolellakaan olla syyttömiä. Miksi toteuttaa Hamasin ‘demonisoitujen pahisten’ tavoitteet ja tehdä ‘tyhmistä nuorista’ marttyyrejä?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Jouni Turtiainen sanoo:

  Oikea huolenaihe. Väkivalta ei ole lopullinen ratkaisu. Mutta ei se voi olla myöskään mielivaltaista.

  Toimittaja Jukka Huusko kirjoitti 17.5. HeSa:ssa: “Mutta mitä tarkoittaa se, että Israelin sotilaiden ampumista palestiinalaisista jopa 80 prosentilla oli ehkä jäsenyys marttyyrikulttia markkinoivassa aseellisessa järjestössä, jonka muun muassa EU on luokitellut terroristijärjestöksi? Tarkoittaako se sitä, ettei Israel käyttänytkään kovia otteita täysin mielivaltaisesti vaan ainakin yritti kohdistaa ne vaarallisiksi koettuun osaan mielenosoittajista?”

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Jouni ja Martti. Meidän on tyhjentävästi mahdotonta tietää miten nämä asiat kaikilta osin menevät. Myöskään tällaisen väkivaltaiseksi yltyvän mielenosoitustilanteen kuvitteleminenkin on vaikeaa kun ei ole sellaisesta kokemusta. Minulla on aika hyvä käsitys IDF:sta mitä sotamoraaliin tulee. Myös israelilaiset sairaalat hoitavat myös loukkaantuneita palestiinalaisia. Nuorten syyksi en tässä pistäisi paljoakaan. Kun itse olin nuori mies, meillä Suomessakin riehuivat tastolaiset. Nuoria viedään muuallakin kun pässiä narusta kunnes järkiinnytään. Kysymystä ei voi asettaa niin, että on IDF:n vika että se tulittaa. Sit vartenehan se on rajoja vartioimassa, ettei niitä loukattaisi. Tässä syy on yksipuolisesti Hamasin joka suunnitteli provokaation. Me emme osaa arvioida, milloin sotilaat käyttävät liikaa voimaa ja mitä tapahtuisi jos he eivät käyttäisi sitä.

   Toivottavasti Martti Pentti ei ainakaan ala väittämään, että Hamas on joku paikallinen sudenpentujen tai muunlaisten partiolaisten yleishyödyllinen järjestö Kyllä tässä tuli siitä ilmi jotain, mikä on pitkään ollut tiedossa, mutta minkä ne nyt avoimesti myönisvät. Propagandasodan takia he ovat valmiita tapattamaan omia nuorukaisiaan. Näinhän on käynyt monta kertaa ennenkin, ja yleensä he kiistävät asian ja myös muu maailma ei siten ole tahtonut uskoa tällaiseen kyynisyyteen. Nyt on uskottava, kun he itse myöntävät asian. Vielä kerran, Hamas edustaa sellaista pimeyttä ja pahuutta, jota maailmassa ei pitäisi olla. Kävin kerran Gazassa aikaa sitten, mutta olen ana sen jälkeen ymmärtänyt, miten siellä asuvia ihmisiä voidaan manipulida ja kiihottaa vihaan. Olosuhteet eivät olleet ihmsarvoiset enkä haluaisi, että kenenkään perheen pitäisi elää niin. Nuorille tulevaisuuden näköalat olivat olemattomat.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   “Tässä syy on yksipuolisesti Hamasin joka suunnitteli provokaation.” Ei pidä provosoitua.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   “Propagandasodan takia he ovat valmiita tapattamaan omia nuorukaisiaan.” Tapattaminen olisi mahdotonta, jollei tappaja olisi tiedossa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   “Olosuhteet eivät olleet ihmsarvoiset enkä haluaisi, että kenenkään perheen pitäisi elää niin.” Olosuhteiden synnyttämisestä ja säilyttämisestä vastuulliset ovat niitä vihaan kiihottajia.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Martti Pentti. “Olosuhteiden synnyttämisestä ja säilyttämisestä vastuulliset ovat niitä vihaan kiihottajia”.

   Gazassa Hamas äänestettiin valtaan, joten sitä saa, mitä tilaa. Itse en kuitenkaan tahtoisi syyllistää palestiinalaisia ihmisinä tai kansana. He ovat enemmänkin pahojen johtajiensa uhreja. Minusta on kyllä aika ihmeellistä, jos tässäkin tilanteessa alat esittää IDF:a syypääksi kuolonuhreihin. Jos psytyt kääntämään asian niin päin, olet kyllä melkoinen filosofi.

   Mitä mieltä olet Hamas-järjestöstä palestiinalaisten johtajana?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Hamasin nhistoriaan liittyy tällainenkin tieto: “Yhdysvaltalaisen tietotoimisto United Press Internationalin mukaan Israelin tiedustelupalvelu Mossad tuki Hamasia järjestön alkuvuosina pyrkien luomaan vastapainon PLO:lle. Tuolloin Hamasin toiminta keskittyi pääasiassa uskonnolliseen ja sosiaaliseen toimintaan. Käytännössä Hamasin vahvistuminen merkitsi Jasser Arafatin ja Fatahin heikentymistä PLOssa, mikä olisi saattanut olla Israelille hetkellisesti edullista.” Minun on näin vaikea pitää Israelia minään viattomana osapuolena Palestiinan ongelmissa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Martti Penti. “Käytännössä Hamasin vahvistuminen merkitsi Jasser Arafatin ja Fatahin heikentymistä PLOssa, mikä olisi saattanut olla Israelille hetkellisesti edullista.” Minun on näin vaikea pitää Israelia minään viattomana osapuolena Palestiinan ongelmissa”.

   Ajattele vähän, millaista meilllä Suomessa olisi, jos olisi PLO:n ja Hamasin tapaiset naapurit. Tietysti niiden kanssa pitää jotenkin pelata. Näinhän Kekkonen ja kumppanit pelasivat NLO:n kanssa Kukaan ei tietysti voi valita naapureitaan.

   Israel on kuitenkindemokratia. Aina kun käyn Knessetissä katselen siellä käytävällä olevaa pohjapiirrosta, jossa näkyy kokoussalain lehteri, jossa yleisö saa istua kuten meidän eduskunnassammekin. Systeemi in läpinäkyvä. Hamasin systeemi on pimeä ja demooninen, niiden touhut ovat monessa asiassa saatanallisia.

   Oletko seurannut tutkimuksia siitä, millaisia koulukirjoja Suomikin on siellä rahoittamassa? Mm. sellaisia, jossa koko Israelia ei näy kartalla, ja joissa pienet opetetan vihaamaan juutalaisia pienestä pitäen. Kyllä Israelia tässä mielessä pitää ymmärtää sitä taustaa vasten, että he eivät ole saaneet olla naapureiltaan rauhassa itsenäistymisestään asti. Edelleen erityisesti Iranissa on potentiaalia suunnitella Israelin tuhoamista. Minusta kannattaa olla varovainen kun kritisoi tällaisessa tilanteessa jatkuvasti elävää kansakuntaa. Olen aina ihastellut sitä, miten rauhallista Israelissa kuitenkin yleensä on.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pentti sanoo:

  “Minusta kannattaa olla varovainen kun kritisoi tällaisessa tilanteessa jatkuvasti elävää kansakuntaa.” Kerroit käyneesi Gazassa ja nähneesi millaisessa tilanteessa siellä eletään. Se ei kuitenkaan saa sinua varovaiseksi, kun kritisoit palestiinalaisia. Miksi näin?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Kritisoin Hamasta, Islamic Jihadia ja Isistä ym terroristijärjestöjä. Gazassa käytyäni ymmärrän tavallisia palestiinalaisia ja sitä, miksi heidät on helppo kiihottaa tai painostaa vihaan. Tällainen ympäristö katkeroittaa helposti kenet tahansa. Palestiinalaiset ovat demonisoituneiden johtajiensa harhaanjohtamia ja arabimaiden hylkäämiä ja hyväksikäyttämiä. Heille olisi moneen kertaan voinut järjestää ihmisarvoiset olot tai kotiuttaa heidät vaikapa Jordaniaan. Mutta heitä on käytetty pelinappulana Israelin vastaisessa pelissä vuosikymmeniä pitämällä heitä surkeissa pakolaisleireissä eri puolilla Lähi-Itää.. Surullista touhua.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Heille olisi voinut moneen kertaan järjestää inhimilliset olot myös Israeliin, josta he ovat kotoisin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Martti Pentti.”Heille olisi voinut moneen kertaan järjestää inhimilliset olot myös Israeliin, josta he ovat kotoisin”.

   Kun sanot tällaisen asian, oletko ollenkaan pohtinut, mitä sanot? Vai sanotko vaan nopeasti jotain mitä mieleen juolahtaa?

   Kerropa, miten palesetiinalaisille olisi voinut järjestää moneen kertaan inhimilliset olot Israeliin? Ja koska tämä olisi tehty? Heidän johtajansa eivt ole hyvksyneet israelilaisten myönnytyksiä rauhanneuvotteluissa, esim, Jizak Rabin, Ehud Barak ja Ariel Sharonkin menivät aika pitkälle myönnytyksissä. Kerropa tarkkaan, miten monelle miljoonalle palestiinalaiselle olisi järjestetty inhimilliset olot Israelissa?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Israelin valtio sijaitsee Palestiinassa. Niinpä sen alue on palestiinalaisten kotimaa. Miksi sinusta on mahdoton ajatus, että heille pitäisi järjestää inhimilliset olot omassa maassaan?

   Jasser Arafat solmi Shimon Peresin ja Jitzhak Rabinin kanssa ns Oslon sopimuksen. Se, joka ei hyväksynyt siinä annettuja ‘myönnytyksiä’ oli Benjamin Netanjahu.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Martti Pentti. “Israelin valtio sijaitsee Palestiinassa. Niinpä sen alue on palestiinalaisten kotimaa. Miksi sinusta on mahdoton ajatus, että heille pitäisi järjestää inhimilliset olot omassa maassaan? ”

   Kansainvälisen lain mukaan sellaista kansaa kuin palestiinalaiset ei ole edes olemassa. Kun tutkit Raamattuasi, eikö ole ihan selväksi kenelle Luvattu maa ennettiin ja on edelleen tarkoitettu.

   Kaikille ihmisille kaikkialla maailmassa on tarkoitus järjestää inhimilliset olot. Hamasin johtamia gazalaisia vain on vähän vaikeaa auttaa jos nyt tätä hetkeä mietimme. Ne tuhosivat kaikki israelilaisten jättämät viljelykset heidän postuttuaan Gazasta. Miten heitä voisi näissä oloissa auttaa?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   “Kansainvälisen lain mukaan sellaista kansaa kuin palestiinalaiset ei ole edes olemassa.” Jos on näin, Israel ei ole Gazassa mitään toista kansaa vastassa vaan omia kansalaisiaan. “Ne tuhosivat kaikki israelilaisten jättämät viljelykset heidän postuttuaan Gazasta.” Ensinnäkin: ihmisistä käytetään yleiskielessä edelleen sanaa ‘he’ (tai sitten voisit ehkä puhua israelilaisistakin sanomalla: ‘niiden lähdettyä’). Tällaiset lipsahdukset kertovat paljon kirjoittajan asenteista. Toiseksi: väite on sen verran raju, että kaipaan tietoa sen lähteestä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Martti Pentti.“Ne tuhosivat kaikki israelilaisten jättämät viljelykset heidän postuttuaan Gazasta.” Ensinnäkin: ihmisistä käytetään yleiskielessä edelleen sanaa ‘he’ (tai sitten voisit ehkä puhua israelilaisistakin sanomalla: ‘niiden lähdettyä’). Tällaiset lipsahdukset kertovat paljon kirjoittajan asenteista. Toiseksi: väite on sen verran raju, että kaipaan tietoa sen lähteestä.

   Olet oikeassa mitä ne/he sanoihin tulee. Virheitä sattuu. Muuten on aivan selvä, että minä olen israelilaisten puolella tässä konfliktissa. Sitten, se ei merkitse sitä, ettenkö ymmärrä palestiinalaisten tarvetta omaan kotiin. Se vain olisi ollut viisaampi järjestää aikanaan Jordaniasta. Heidän johtajilleen ei ole koskaan kelvanneet ehdotukset jotka on annettu.

   Minusta sinun pitää googlata Gazan siirtokuntien viljelysten kohtalosta englanniksi . Tämä on tieto, jonka luin monta vuotta sitten enkä muista mistä. Luulen, että netistäkin löytyy tietoa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. “Toiseksi: väite on sen verran raju, että kaipaan tietoa sen lähteestä.”

   Voit katsoa Wikipediasta otsikolla: Israeli disengagement from Gaza

   tässä on alaotsikko Greenhouses : väitteeni on kappaleen ensimmäisessä lauseessa

   ps. tosin olen lukenut sen jostain muualta, mutta tässä saa käsitystä siitä, mitä tapahtui siinä missä israelilaiset osaavat hoitaa asioita, palestiinalaiset eivät aina osaa

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Kiitos linkistä Wikipedian artikkeliin. Mikä on englannin kielen taitosi?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti.” Mikä on englannin kielen taitosi?”

   Olen voinut englannin kielellä työskennellä 30 vuotta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Kysyn tätä siksi, että tuossa Wikipedian artikkelissa käsiteltiin Gazan alueelle jääneitä kasvihuoneita eikä ‘kaikkia viljelysalueita’. Tuhoamisestakaan ei ollut kysymys vaan kasvihuoneiden vesijohtojen ynnä muiden varusteiden päätymisestä muuhun käyttöön. Sekin oli monimutkaisempaa, kuka vei mitäkin ja miten luvattomasti.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   “ps. tosin olen lukenut sen jostain muualta, mutta tässä saa käsitystä siitä, mitä tapahtui siinä missä israelilaiset osaavat hoitaa asioita, palestiinalaiset eivät aina osaa”

   Johan sanoin,että luin tämän alkujaan muualta. Tämän näin antamaan osviittaa siitä, mitä tapahtui. Voit jatkaa googlaamista omin päin. Ks. Greengouses otsikon alla olevan artikelin ensimmäinen lause on se, jota halusin sinun katsovan. En lukenut koko artikkelia, mutta sinun kannattaa lukea.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   “En lukenut koko artikkelia, mutta sinun kannattaa lukea.” Suosittelen sinullekin.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Antti Hämäläinen sanoo:

  Olen aikaisemmin lukenut artikkelin kuvaamasta siirtokunnasta. Se oli tunnettu Israelissa, mutta niitä oli muitakin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Entäpä, jos Wikipedian artikkeli kumoaakin lukemasi artikkelin käsitykset? Aihe on sellainen, että siitä on vallalla perättömiä käsityksiä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Antti Hämäläinen sanoo:

  Martti Pentti, nyt saat ihan rauhassa pitää omat käsityksesi elää niiden kanssa miten parhaaksi näet. Jos tahdot tätä kaivella, luulenpa että iisraelilaisilla on kyllä tietoa saatavilla, koska aihehan on kiinnostava. Kun Israel evtätyi Gazasta, oli tarkoitus että palestiinalaiset lopettavat rajaloukkaukset ja raketti- ym. iskut Israelin puolelle. Muistako, miten kävi? Israel lähti Gazasta, ja sai vastalahjaksi raketti-iskuja. Hamasin tapaiset demonisoituneet terroristit ovat hankalia naapureita. Heidän painamansa lasten koulukirjat, joissa ei kartalla ole Israelia ollenkaan kertovat kaiken heidän päämäärästään: Se on Israelin tuhoaminen ja hävittäminen maan päältä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Mitä mahtaa Israelin koulukirjoissa lukea Palestiinasta ja palestiinalaisista?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Martti Pentti.”Mitä mahtaa Israelin koulukirjoissa lukea Palestiinasta ja palestiinalaisista?”

   Minun osalta tämä keskustelu on nyt käyty. Minusta tämäkin tieto sinun on parasta kaivaa itse netistä Materiaalia on kyllä varmasti tarjolla.

   Palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas on tunnettu holocaustin kieltäjä. Kun johtajat ovat järjestäen kieroja valehtelijoita ei tietenkään ole ihme että koulukirjatkin heijastavat valheellista maailmankuvaa. Ikävää on, että Suomi on syytänyt tällaisen opetusmateriaalin levittämiseen miljoonia euroja. Onneksi siitä on tulossa loppu, kun enää ei kehdata jatkaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. “https://yle.fi/uutiset/3-6479412 ”

   Onpa tasapuolista. MInusta sinun kannattaa tyytyä tähän. MInulle ongelma ei ole ihan tuolla uutisella ratkaistu.

   Olen monta kertaa ollut Eurooppa Parlamentissa “grillaamassa” EU-komissaareja siitä, mikseivät he EU:ssa vaadi avustusrahojensa käyttämisen taarkempaa valvontaa.. NYt terroristijärjestöjä on rahoitettu EU: tuella kun rahojen käyttöä ei ole valvottu johdonmukaisemmein. ONgelma on, ettei useinole vaadittu edes normaalia kirjanpitoa. Tämähän on ongelma muuallakin kehitysapujen suhteen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Miksi tasapuolisuus ei kelpaa sinulle? MIten olisi, jos lukisit Sanalaskujen kirjan huolella alusta loppuun? “Riita on lähellä, kun tyhmä puhuu, hän kärttää itselleen selkäsaunaa.”

   Ilmoita asiaton kommentti