Jaakko Heinimäki: ”Helsinkiin pystytettävä minareetti puhkaisee todellisuuskuplan”

Pappi ja tietokirjailija Jaakko Heinimäki kommentoi Kotimaa-lehden kolumnissaan Helsinkiin suunnitteilla olevaa suurmoskeijaa. Hän uskoo, että moskeija on hyvä uutinen kolmella tapaa.

Heinimäen mukaa moskeija on hyvä uutinen ensinnäkin siitä näkökulmasta, että muslimit saavat asianmukaiset tilat. Tähän asti Suomessa on ollut vain yksi varta vasten moskeijaksi rakennettu talo.

”Totisesti olisi kohtuullista, oikein ja autuaallista, että muslimit voisivat harjoittaa uskontoaan asianmukaisissa tiloissa”, Heinimäki kirjoittaa.

Moskeija on Heinimäen mielestä hyvä uutinen myös siksi, että sen yhteyteen aiotaan rakentaa monikulttuurinen kohtaamispaikka ja monitoimikeskus.

”Eduskuntavaalien jälkeen oli paljon puhetta kuplista, joissa ihmiset elävät tunnistamatta niitä todellisuuksia, joissa toiset elävät. Jos hyvin käy, Helsinkiin pystytettävä minareetti puhkaisee aika paksuseinäisen todellisuuskuplan – josta ilma virtaa toivottavasti sisään ja ulos.”

Kolmanneksi Heinimäen mukaa moskeija kertoo siitä, että uskonnot eivät Suomessa kuulu vain yksityisen elämän alueelle vaan ne saavat näkyä myös julkisessa tilassa.

Kolumninsa lopuksi Heinimäki kehuu moskeija-arkkitehtuuria vertaamalla sitä kalvinistisiin ”kohtuullisen ja karun arkkitehtuurin mukaisiin” kirkkoihin.

”Ne suojelevat Raamatun lukijoita sateelta mutta eivät ainakaan olomuotonsa takia häiritse näiden keskittymistä pyhään sanaan”, Heinimäki irvailee.

Hän yhtyy uskontomyönteisen ateistifilosofin Alain de Bottonin näkemyksiin. De Botton on kertonut kaipaavansa sellaista arkkitehtuuria, joka saa pohtimaan tärkeitä tunteita ja merkittäviä aiheita.

”Siksikin: tervetuloa moskeija”, Heinimäki päättää kolumninsa.

Lue koko kolumni torstaina 4. kesäkuuta ilmestyneestä Kotimaa-lehdestä.

Kuva: Matti Karppinen

Lue myös:

Diakonissalaitos mukana suunnittelemassa moskeijaa

TS: Helsinkiin suunnitteilla suurmoskeija

Edellinen artikkeliVangit ovat muita suomalaisia uskonnollisempia
Seuraava artikkeliKirkko uudisti selkokieliset verkkosivunsa

Ei näytettäviä viestejä