Järjestöjohtaja: YK:n pakolaisvirasto UNHCR laiminlyö Irakin kristittyjä pakolaisia

YK:n pakolaisvirasto UNHCR laiminlyö Irakin kristittyjä pakolaisia, väittää järjestöjohtaja Juliana Taimoorazy Christian Post -lehden haastattelussa. Taimoorazy on Yhdysvalloissa toimivan yleishyödyllisen järjestön Iraqi Christian Relief Councilin perustaja ja positiivista kristillistä läsnäoloa Lähi-idässä edistävän Philos Project -järjestön tutkija.

– UNHCR suhtautuu täysin välinpitämättömästi heihin, tarkastusmatkalta Irakista ja Jordaniasta palannut Taimoorazy sanoo lehdelle. Hänen arvionsa mukaan Jordaniassa on vielä noin 15 000 Irakin kristittyä pakolaista.

– He asuvat slummeissa Ammanin laitamilla. UNHCR ei ole myöntänyt suurimmalle osalle heistä vielä pakolaisstatusta.

Taimoorazy vieraili Jordaniassa viimeksi vuonna 2015. Silloin maassa oli vielä 25 000 irakilaiskristittyä pakolaista. Noin 10 000 heistä on sittemmin asutettu Kanadaan tai Australiaan. Loput joutuvat odottamaan, että heidän papereitaan käsitellään samaan aikaan, kun maahan tulleen muslimipakolaiset saapuvat ja jatkavat matkaa saatuaan turvapaikan muista maista, Taimoorazy kertoo Christian Postille.

Kentältä saamiensa tietojen perusteella Taimoorazy epäilee UNCHR:n pyrkivän välttämään mielikuvaa, että se suosisi kristittyjä pakolaisia siitä huolimatta, että erityisesti irakilaiskristittyihin on kohdistunut vainoa heidän uskonsa vuoksi.

Taimoorazy vierailee helmikuussa Ison-Britannian parlamentissa, missä hän aikoo kertoa Irakin kristittyjen oloista Jordaniassa.

Kuva: Olli Seppälä