Jehovan todistajien vapaaehtoisilta kerätään yksityiskohtaisia terveystietoja

Jehovan todistajien vapaaehtoisille tarkoitetussa kaavakkeessa ”Anomus tilapäiseksi vapaaehtoistyöntekijäksi” kysytään Johanneksenpoika.fi-blogin tietojen mukaan yksityiskohtaisia tietoja muun muassa hakijan terveydestä ja aviosäädystä. Kaavakkeella haetaan blogin tietojen mukaan vapaaehtoistyöntekijöitä Jehovan todistajien Suomen Betelin haaratoimistoon Vantaalle.

Neljään osaan jaetussa yksityiskohtaisessa kaavakkeessa kysytään henkilötietojen lisäksi hengelliseen tilaan, terveydentilaan ja työtaitoihin liittyviä kysymyksiä.

Terveydentilaa koskevassa osiossa kysytään hakijan painoa ja pituutta ja halutaan tietää muun muassa se, onko hakija laajan hammashoidon tarpeessa, onko hänellä diagnosoitu HIV-tartunta, hepatiitti tai korkea verenpaine sekä onko hakija tai joku hänen perheenjäsenistään sairastanut esimerkiksi masennusta tai skitsofreniaa.

Monia kysymyksistä seuraa jatkokysymys: ”Jos on, selitä”.

Lisäksi kaavakkeessa halutaan tietää, onko oikeuskomitea ojentanut hakijaa kuluneen kolmen vuoden aikana, onko hakijalla ollut homoseksuaalisia suhteita sekä onko hakija ”laillisesti ja raamatullisesti vapaa” avioitumaan uudelleen.

Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen ei suostu ottamaan kantaa siihen, onko Johanneksenpoika-blogin julkaisema kaavake käytössä, mutta kertoo kuitenkin, että yksityiskohtaisia tietoja muun muassa terveydentilasta tarvitaan johonkin tiettyyn vapaaehtoistehtävään.

– Kysymyksessä on ihan tietty suppea tarkoitus, mihin henkilö anoo, hän sanoo.

Leinonen ei suostu kuitenkaan tarkentamaan, minkälaiseen tehtävään tällaisia tietoja tarvitaan.

– Henkilö itse tietää, mihin hän anoo. Hän tietää, miksi hän tietoja antaa ja minkälaiseen vapaaehtoistyöhön. Ne ovat tarpeellisia tietoja siihen vapaaehtoistyöhön, hän vakuuttaa.

Kaavakkeen allekirjoittaja antaa Jehovan todistajien haaratoimistolle oikeuden käsitellä ja säilyttää omaa käyttöään varten lomakkeessa annettuja tietoja sekä lisäksi lähettää tietoja New Yorkin osavaltiossa toimivalle hallintoelimelle.

Kaavakkeeseen voi tutustua Johanneksenpoika-blogissa.

Edellinen artikkeli#jumalanpilkka kokoaa asiaa ja vitsejä
Seuraava artikkeliFitness-Alfa -kurssit liikuttavat sielua ja ruumista

Ei näytettäviä viestejä