Joka neljäs suomalainen ei kuulu mihinkään uskonnolliseen yhdyskuntaan

Oulun tuomiokirkko

Neljännes väestöstä ei ole minkään Suomessa rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan jäsen, käy ilmi Tilastokeskuksen tiedotteesta. Uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomien henkilöiden määrä ylitti miljoonan rajan vuonna 2010. Vuoden 2017 lopussa uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomien määrä oli Tilastokeskuksen mukaan noussut jo 1,45 miljoonaan.

Uskontokuntiin kuulumattomien osuus oli vuonna 2017 miehistä 30 prosenttia ja naisista 23 prosenttia.

Suurin osuus uskontokuntiin kuulumattomia oli 30–39-vuotiaiden joukossa, 40 prosenttia ikäluokasta. Pienin osuus, 14 prosenttia, oli 70 vuotta täyttäneillä. Myös lapsilla ja nuorilla osuus oli pienempi verrattuna muuhun väestöön: 18 prosenttia 0–19-vuotiaista oli uskontokuntiin kuulumattomia.

Äidinkielenään suomea puhuvista 22 prosenttia ja äidinkielenään ruotsia puhuvista 17 prosenttia ei kuulunut mihinkään uskontokuntaan.

Tilastokeskuksen mukaan vieraskielisistä peräti 85 prosenttia ei ole minkään Suomessa rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan jäseniä. Varsinkaan maahanmuuttajien osalta tieto ei kuitenkaan anna oikeaa kuvaa. Kaikki uskonnolliset yhdyskunnat eivät ole Patentti- ja rekisterihallituksen rekisterissä eivätkä kaikki uskonnon harjoittajat liity seurakuntiin.

Esimerkiksi iso osa helluntailaista ei kuulu Suomen Helluntaikirkkoon, joka on rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta, vaan itsenäisiin yhdistyspohjaisiin helluntaiseurakuntiin.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös

Monissa Euroopan maissa vain pieni osa nuorista pitää itseään kristittynä – joukossa Viro ja Ruotsi

Ateisteille ja uskonnottomille kansallisylpeys on keskimääräistä tärkeämpää

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.