Jolkkonen: Presidentin puhetta tulkittu pahantahtoisesti

Kuopion piispa Jari Jolkkonen kommentoi presidentin puheen paljon huomiota ja ihmettelyä herättänyttä viittausta kansainvälisiin sopimuksiin.

– Mielestäni tulkinta, että presidentti olisi kyseenalaistanut sen, pitääkö Suomen noudattaa kansainvälisiä sopimuksia, on pahantahtoinen. Kaikki tietävät, että esimerkiksi Dublinin ja Schengenin sopimukset ovat kriisissä, kun kaikki sopijamaat eivät niitä näytä enää käytännössä noudattavan, Jolkkonen sanoo Kotimaa24:lle.

Jolkkonen saarnasi maanantaina valtiopäivien avajaisjumalanpalveluksessa Helsingin tuomiokirkossa.

Hän kommentoi nyt Kotimaa24:n pyynnöstä tasavallan presidentin Sauli Niinistön paljon huomiota herättänyttä valtiopäivien avajaispuhetta. Puheessaan Niinistö muun muassa arvosteli suomalaista maahanmuuttoon liittyvää keskustelukulttuuria ja totesi maahanmuuton Eurooppaan ja myös Suomeen olevan paljolti kansainvaellusta, siis muuta kuin välitöntä hätää pakenevia ihmisiä.

Jolkkosen mukaan tasavallan presidentti halusi muistuttaa, että monista haasteista huolimatta Suomella menee hyvin.

– Presidentti totesi, että olemme vielä maailman kärkisijoilla lähes kaikissa mittareissa, onnellisuudesta lähtien. Tämä tuo tervettä suhteellisuuden tajua keskusteluun, Jolkkonen sanoo.

Toiseksi presidentti toi Jolkkosen mielestä selvästi esille kyllästymisensä negatiiviseen keskustelukulttuuriin.

– Olemme hyviä haukkumaan toisiamme. Keskustelu on hankalaa, jos ymmärretään tahallaan väärin tai tehdään yksittäisistä sanoista suuria kohuja. Näin hänet ymmärsin. Sellaisessa keskustelukulttuurissa on vaikea ratkoa ongelmia yhdessä.

Kolmanneksi vaikuttaa Jolkkosen mielestä siltä, että presidentti on huolissaan maahanmuutosta koko Euroopan tasolla ja vaatii muutoksia aika nopealla aikataululla.

– Sotaa pakenevia on autettava, mutta paremman toimeentulon takia lähteneille ei pitäisi antaa turvapaikkaa. Pidän hyvänä sitä, että presidentti piti välttämättömänä sotaa pakenevien auttamista. Mielestäni se on moraalinen velvollisuutemme, johon myös kansainväliset sopimukset velvoittavat.

Jolkkosen mielestä ei välttämättä edes ole kohtuullista vaatia esimerkiksi Kreikkaa tai Italiaa rekisteröimään kaikki turvapaikanhakijat Dublinin sopimuksen mukaisesti.

– Tämä voi johtaa pian legitimiteettivajeeseen. Ei ole hyvä ruokkia kulttuuria, jossa sopimuksiin ja lakeihin suhtaudutaan vähätellen. Joko sopimusta pitää noudattaa tai sitten pitää neuvotella uudet sopimukset, Jolkkonen sanoo.

Jolkkonen tulkitsee presidentin olevan huolissaan suuresta kuvasta.

– Monissa lähtömaissa on eri arvioiden mukaan jopa 10 miljoonaa potentiaalista turvapaikanhakijaa lähtökuopissa. Lisäksi joidenkin arvioiden mukaan Venäjä voi käyttää kriisiä hyväksi päästämällä suuren määrän pakolaisia rajansa yli Suomeen tai muualle. Tarvitaan yleiseurooppalainen ratkaisu, Jari Jolkkonen sanoo.

Tolkku saarna

Myös piispa Jolkkosen valtiopäivien avajaisjumalanpalveluksessa pitämää saarnaa kiitettiin.

Uuden Suomen
uutisen mukaan presidentti Niinistö kehui Jolkkosen saarnaa:

”Tämän päivän saarnassa – kannattaa se lukea, jos ette olleet kuulemassa – piispa [Jari Jolkkonen] toi erinomaisella tavalla esille, että vain järjestäytynyt yhteiskunta, jossa demokratiaa kunnioitetaan, kykenee takaamaan ihmisille rauhalliset olosuhteet. Tämä oli erinomainen viesti. Varmasti parempi kuin minun viestini kansanedustajille, mutta kyllä minäkin yritin kansanedustajille nimenomaan sanoa sitä, että perustuslain kanssa työ tulee olemaan tuskallista.”

Myös pääministeri Juha Sipilä on kiittänyt Jolkkosen saarnaa Twitter-viestissään:”Valtiopäivien avajaisjumalanpalveluksessa piispa Jolkkoselta tolokku saarna. Kiitos.”

Kuva: Matti Karppinen

Edellinen artikkeliViittomakielinen lastenohjaaja voi antaa jotakin enemmän
Seuraava artikkeliKD: Suurmoskeija olisi ”islamilaisen valloituspolitiikan keskus”

Ei näytettäviä viestejä