"Jotkut kristityt antavat liikaa merkityksiä tietyille säännöille" – Paavi Franciscukselta uusi kehotuskirje

Paavi Franciscus

Paavi Franciscuksen mukaan katolilaisten ei tulisi antaa suurempaa merkitystä yksittäisille kirkon säännöille ja jättää toisia sääntöjä huomiotta. Hän myös kehottaa aborttien vastustajia olemaan yhtä kiinnostunut myös köyhien ja sorrettujen elämästä. Kehotukset sisältyvät paavin uuteen kehotuskirjeeseen Gaudete et Exsultate (suom. Iloitkaa ja riemuitkaa), joka julkaistiin maanantaina. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Fransciscus vetoaa kehotuskirjeessään siihen, ettei katolilaisten pitäisi asettaa vain yhtä eettistä tai moraalista ongelmaa etusijalle ja olla samalla välittämättä sosiaalisista ongelmista, kuten maahanmuutosta.

”Puheemme syntymättömiä puolesta on oltava selkeää, vakaata ja kiivasta, sillä kyseessä on ihmiselämän arvokkuus, joka on aina pyhää ja vaatii rakkautta ihmiselle riippumatta hänen kehitysvaiheestaan", paavi kirjoittaa kehotuskirjeessään.

”Yhtä lailla köyhissä, jo syntyneissä, heikossa asemassa olevissa ja hylätyissä, vammaisissa ja vanhuksissa, ihmiskaupan uhreissa ja uusissa orjuusmuodoissa on pyhää.”

Franciscus viittaa myös joissakin rikkaissa maissa, kuten Yhdysvalloissa, eläviin katolilaisiin, jotka vastustavat kiivaasti sekä aborttia että lainsäädäntöä maahanmuuttajien auttamiseksi.

”Katolilaiset eivät voi puolustaa sellaista pyhän ihannetta, joka sivuuttaa epäoikeudenmukaisuuden sellaisessa maailmassa, missä jotkut nauttivat, ovat hillittömiä ja käyttävät vain uusimpia kulutushyödykkeitä, kun muut katsovat kaukaa eläen koko elämänsä äärimmäisessä köyhyydessä", hän kirjoittaa.

Franciscus ottaa myös kantaa kirkon konservatiiveja kohtaan, jotka orjallisesti noudattavat kirkon oppia mutta eivät aina osoita armoa tai myötätuntoa muita kohtaan, Reuters kertoo.

”Melko usein Pyhän Hengen kehotusten vastaisesti kirkon elämä voi tulla museokappaleeksi tai harvojen haltuun. Tämä voi tapahtua, kun jotkut kristityt antavat liikaa merkityksiä tietyille säännöille, käytännöille ja toimintatavoille”, Franciscus sanoo.

Hän kehottaa kaikkia ihmisiä toimimaan kuin pyhimykset eli tekemään hyvää ja elämään evankeliumia parhaalla mahdollisella tavalla eikä takertumaan jäykkiin sääntöihin.

Siitä lähtien kun paavi aloitti tehtävässään vuonna 2013, konservatiivit ovat kritisoineet Franciscusta siitä, ettei hän puolusta tarpeeksi kirkon käsitystä abortista, homoseksuaaleista ja avioerosta.

Paavi Franciscus on aikaisemmin julkaissut kaksi apostolista kehotuskirjettä: Evangelii gaudium (suom. Evankeliumin ilo) vuonna 2013, ja Amoris laetitia (suom. Rakkauden ilo) vuonna 2016.

Kuva: Jeffrey Bruno / Aleteia

Lue myös:

Paavin perhedokumentti ei muuta katolista oppia

Paavi Franciscuksen apostolinen kehotuskirje Evangelii gaudium julkaistiin suomeksi

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.