Juhani Holma Radio Deissä: Naispappeutta vastustavien herätysliikkeiden pitää saada toimia "kuin katsovat parhaaksi"

Juhani Holöma

Espoon piispanvaaleissa ehdolla olevan Juhani Holman mielestä naispappeutta vastustavilla herätysliikkeillä pitää olla ”suvereeni elintila toimia sillä tavalla kuin omasta perinteestä katsovat parhaaksi”.

Holma kertoi kannoistaan keskiviikkona Radio Dein haastattelussa.

– Pitää olla sananvapaus ja mielipiteenvapaus kaikille. Sitä ei voi kyseenalaistaa. Kirkossa pitää tunnustaa uskonnonvapautta viimeiseen asti. Kaikilla pitää saada olla herkkyys elää siitä omasta perinteestä ja siinä kasvaa ja mahdollisesti jossakin vaiheessa avartua joissakin kysymyksissä.

Holma vastasi kysymykseen, miten hän suhtautuisi piispana niihin herätysliikkeisiin, jotka vastustavat työskentelyä naispuolisten pappien kanssa. Hän täsmentää Kotimaa24:lle haastattelun jälkeen sähköpostitse, että hän viittasi sanoillaan kaikkiin herätysliikkeisiin, ei vain naispappeutta vastustaviin herätysliikkeisiin.

Holma painotti toivovansa, että kirkkoon löytyisi ”oikeille paikoille naisia tuomaan välttämättä tarvittavaa naisenergiaa”. Tärkeää olisi saada naisille kirkkoherraosaamista, sillä seurakuntatyön osaaminen on niin tärkeää, Holma sanoi.

– Se on se ponnahduslauta, missä hankitaan eväät isommille kengille.

"Kyynistyminen on ehkä kaikkein vaarallisin tauti, mikä kirkkoa ja kristillisiä yhteisöjä saattaa uhata"

Julkisuudesta puhuttaessa Holma kertoi, että hänen olisi "haastettuna pakko tulla ja lausua asioista". Hänestä on kuitenkin tärkeä sopia esimerkiksi piispakunnan kanssa, kuka mitäkin aihetta kommentoi. Yhtenä ongelmana hän piti kommentoitaessa sitä, että jos piispoilta haetaan kirkon kantaa, niin kaikissa asioissa sellaisen antaminen ei ole mahdollista.

Piispana Holma haluaa edistää kolmea asiaa. Ensinnäkin hän haluaisi edistää kunnioittavaa keskustelua. Toiseksi hän haluaisi edistää messujen monipuolistumista. Kolmanneksi hän haluaisi tukea seurakuntien työntekijöitä, etteivät he uupuisi tai kyynistyisi.

– Kyynistyminen on ehkä kaikkein vaarallisin tauti, mikä kirkkoa ja kristillisiä yhteisöjä saattaa uhata.

Samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen Holma kertoi suhtautuvansa kielteisesti. Hän korosti, kuinka avioliitto on vain miehen ja naisen välinen ja kaikkien on noudatettava yhteisiä pelisääntöjä. Sääntöjen rikkomisesta on seurannut jo nyt sanktioita, hän muistutti.

– Semmoinen sooloilu ei ole koskaan hyväksi teemassa kuin teemassa. Kirkolliskokous linjaa nämä asiat, sen kanssa kunkin on opeteltava elämään.

Hän kertoi olevansa surullinen siitä, että huomio kiinnittyy usein tähän seksuaalieettiseen kysymykseen.

– Se vääristää ihmisten käsitystä kirkosta. Monet tärkeät kirkon elämään liittyvät kehityskysymykset ja monien unohdettujen ihmisten vastaavanlaiset teemat hautautuvat tämän yhden kysymyksen alle. Meidän täytyy oppia keskustelemaan muistakin kysymyksistä.

Koko Radio Dein haastattelun voi kuunnella täältä. Haastattelijana toimii Radio Dein päätoimittaja Kirsi Rostamo.

Täydennys 14.9. kello 15.20. Lisätty Holman kommentti herätysliikkeistä.

Kuva: Mari Teinilä

Lue myös:

Leena Huovinen Radio Deissä: Kirkolla on maailman paras tuote mutta sen jakelu mättää

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.