Jukka Keskitalo moittii blogissa uskonnon riisumista julkisesta tilasta: "Silmänkääntötemppu!"

Jukka Keskitalo

Suomessa luullaan, että monikulttuurisuuden haaste hoidetaan hävittämällä kaikki uskontoon viittaava julkisesta tilasta, sanoo Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo. Hän puuttuu Suomen Kuvalehdessä julkaistavassa kirkon työntekijöiden Rajalla-blogissa keskusteluun ministerien uskonnollisesta valasta.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti totesi viime viikolla antamassaan lausunnossa, että ministereiltä pitäisi poistaa mahdollisuus vannoa uskonnollinen vala ennen tehtävään ryhtymistään. Pöystin mukaan kaikkien ministerien tulisi antaa tehtävässä aloittaessaan juhlallinen vakuutus. Kotimaa24:n uutisen oikeuskanslerin esityksestä voi lukea täältä.

Nykyinen virkavala vannotaan muodossa "lupaan ja vannon kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä". Virkavakuutus annetaan muodossa "lupaan ja vakuutan kunniani ja omantuntoni kautta".

Jukka Keskitalo kirjoittaa blogissa, että asia ansaitsee huomiota periaatteellisuutensa takia.

"Vapaa-ajattelijat ovat jo pitkään vastustaneet kahden vaihtoehdon antamista uusille ministereille. He haluavat kaventaa ministerien valinnanvapauden yhteen vaihtoehtoon, joka olisi kaikesta uskonnollisesta sanastosta riisuttu ministerin vakuutus", Keskitalo kirjoittaa.

Hän huomauttaa oikeuskansleri Pöystin toteavan itsekin, ettei perustuslaissa ole estettä nykykäytännön jatkumiselle.

"Arvostan Pöystiä virkamiehenä todella korkealle, mutta tässä asiassa hänen perustelunsa eivät minua vakuuta", Keskitalo toteaa.

Keskitalo kirjoittaa ymmärtävänsä, että uskonnon ja luterilaisen kirkon asema suomalaisessa yhteiskunnassa ovat ärsyttäneet monia. Jos kaikki uskontoon viittaava hävitetään julkisesta tilasta, siirrytään kuitenkin yhdestä yhtenäiskulttuurista toiseen yhtenäiskulttuuriin, Keskitalo toteaa.

"Ja tätä uutta uskonnon julkisesta näkymisestä riisuttua yhtenäiskulttuuria sitten kutsutaan monikulttuurisuudeksi. Silmänkääntötemppu!"

Keskitalon mukaan aidompaa monikulttuurisuutta olisi erilaisten vakaumusten ja käytäntöjen näkyminen yhteiskunnassa.

"Opeteltaisiin sietämään sitä tilannetta, että joku ministeri nyt vain valitsee uskonnollissävytteisen valan ja joku toinen juhlallisen vakuutuksen. So what!"

"Ajattelen, että aidosti monikulttuurisessa yhteiskunnassa on tarjolla useita vaihtoehtoja."

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Oikeuskanslerin kannanotto: Uskonnollisen valan mahdollisuus pois ministereiltä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.