Jukka Keskitalo vihkimysmessussa: Pyhiinvaeltajalle mikään ajallinen ei ole vierasta

Oulun hiippakunnan kolmastoista piispa, teologian tohtori Jukka Keskitalo vihittiin virkaansa Oulun tuomiokirkossa. Vihkiminen ja siihen liittynyt messu televisioitiin suorana lähetyksenä.

Ennen vihkimistä tuomiokirkon kryptassa sakaristorukouksen yhteydessä Jukka Keskitalo antoi lakimiesasessori Mari Aallolle piispanvirkaan kuuluvan lupauksen.

Siinä piispa muun muassa lupasi: ”Tahdon huolehtia siitä, että minulle uskotussa hiippakunnassa Jumalan sanaa puhtaasti julistetaan ja sakramentteja oikein Kristuksen asetuksen mukaisesti jaetaan.”

Vihkivien piispojen lisäksi sakaristorukouksessa oli paikalla pääministeri Juha Sipilä ja puoliso Minna-Maaria Sipilä.

Arkkipiispa Tapio Luoma toimitti piispaksi vihkimisen. Häntä avusti joukko Suomen evankelis-luterilaisen kirkon yhteistyö- ja sisarkirkkojen edustajia.

Oululainen kuvataiteilija Moosa Myllykangas on suunnitellut tummanvioletit piispanvaatteet: hiipan ja kaavun sekä stolan.

Piispa Keskitalo muistutti saarnassaan, että kirkon ja kristittyjen matka iankaikkiseen päämäärään kulkee läpi kauniin ja rujon maailman.

– Iankaikkisen päämäärän tähyileminen ei saa johtaa siihen, että me pyhiinvaeltajat elämme tulevassa todellisuudessa unohtaen tämän hetken kutsumuksen ja haasteet maailmassa. Siksi juuri se arki, jossa elät, on mahdollisuus toteuttaa Jumalan antamaa kutsumusta lähimmäisten hyväksi, Keskitalo sanoi.

Keskitalo muistutti siitä, että Kristuksen rakkaus kutsuu palvelemaan lähimmäisiä ja ihmiskuntaa.

– Enemmänkin, Kristuksen rakkaus vaatii meitä kilvoittelemaan, että emme eläisi vain itsellemme, hän jatkoi.

– Siksi mikään inhimillinen ja ajallinen ei ole vierasta kohti iankaikkista päämäärää tähyilevälle pyhiinvaeltajalle. Ei ilmastonmuutos. Ei pakolaisuus. Ei vanhustenhoidon haasteet. Eivät ihmisoikeuskysymykset. Ei soteuudistus. Ei työttömyys eikä työllisyys, Keskitalo sanoi.

Inarin kirkkoherra Tuomo Huusko ja Kittilän kirkkoherra Mika Niskanen toivottivat kirkkokahvikeskustelussa uudelle piispalle voimaa ja viisautta.

Tuomo Huusko sanoi toivovansa, että piispana Jukka Keskitalo olisi edelleen yhtä helposti lähestyttävä ja yhteydenpito seurakuntiin ja seurakuntalaisiin olisi tiivistä.

Mika Niskanen sanoi, että toivottavasti hiippakunnan alueella osataan myös rohkaista, kannustaa ja tukea piispaa.

– Eikä niin päin, että meillä on vain vaatimuksia ja odotuksia piispaa kohtaan.

Molemmat muistuttivat Jukka Keskitaloa siitä, ettei kaikkea tarvitse tehdä heti. Sekä sen tärkeydestä, että piispana antaa itselleen aikaa hiljentymiseen ja harrastuksiin.

Lue Jukka Keskitalon haastattelu 15.11. ilmestyvästä Kotimaasta.

Kuva: Sanna Krook

Lue myös:

Oulun piispaksi valittu Jukka Keskitalo: Piispuus ei ole sooloilua, tulen hiippakuntaan jalkatyöhön

Jukka Keskitalo murskavoitolla Oulun hiippakunnan piispaksi

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.