"Jumalan sanan julistamista ei voi neuvosto estää" – Kirkkoherran ja luottamushenkilöiden välit kärjistyivät Vuosaaressa

Kirkkoherran ja seurakuntaneuvoston jäsenten väliset ristiriidat ovat kärjistyneet Vuosaaren seurakunnassa Helsingissä. Seurakunta on ollut julkisuudessa kirkkoherra Jussi Mäkelän jyrkän herätyskristillisten näkemysten vuoksi.

Kaikki seurakuntaneuvoston jäsenet eivät jaa tapaa, jolla kirkkoherra julistaa ja esiintyy koko seurakunnan nimissä. He ovat huolissaan seurakunnan mahdollisuudesta palvella kaikkia jäseniään.

Kotimaa24:n saamien tietojen mukaan kirkkoherran ja luottamushenkilöiden välit ovat olleet ongelmalliset jo pitkään. Laajan yleisön tietoisuuteen näkemyserot tulivat, kun kirkkoherra Mäkelä julkaisi tammikuussa Vuosaari-lehdessä ja seurakunnan Facebook-sivulla kirjoituksen Jeesuksesta ja kadotuksesta.

Aloite mainekriisin korjaamiseksi

Maanantaina pidetyssä seurakuntaneuvoston kokouksessa Tulkaa kaikki -liikettä edustava Pauli Löija teki aloitteen Vuosaaren seurakunnan mainekriisin korjaamiseksi. Löijan mukaan seurakuntaneuvostolla pitäisi olla nykyistä paremmat mahdollisuudet seurakunnan julkisuuskuvan muodostamiseen.

Löija viittasi aloitteen perusteluissaan siihen, että kirkkoherra on aiheuttanut kirjoituksillaan suurta hämmennystä ja ristiriitaisia tuntemuksia. Aloitteen mukaan reaktiot osoittavat, että kaikki seurakuntalaiset ja vuosaarelaiset eivät ole voineet kokea seurakuntaa armon ja rauhan yhteisöksi, johon he haluaisivat kuulua.

Ratkaisuksi Löija tarjosi viestintätyöryhmän perustamista. Työryhmä selkeyttäisi seurakunnan viestintää ja sen periaatteita.

Kirkkoherra: "On aika antaa kirkkoherralle työrauha"

Kirkkoherra Jussi Mäkelä kirjoitti seurakuntaneuvoston esityslistaan päätösehdotuksen, jossa hän kyseenalaisti mainekriisin. Kirkkoherra totesi, että Löijan esityksen hyväksyminen rajoittaisi Jumalan sanan julistamista.

"Jos meillä on 'mainekriisi', niin voi kysyä, kuka on sen takana? Sekö, joka julistaa Jumalan sanaa Raamatun mukaisesti vai se, joka mustamaalaa häntä julkisesti väittämällä sellaista, mitä viranhaltija ei ole sanonut?", Mäkelä kirjoitti.

Mäkelän mukaan Jumalan sanan julistaminen kirkossa ei ole vapaaehtoista. Hän sanoo, että koko kirkko on olemassa sitä varten, että se julistaa sensuroimatonta Jumalan sanaa, joka sisältää sekä lain että evankeliumin.

"Jokaisen papin velvollisuus on siis julistaa Jumalan sanaa, ja sitä eivät voi seurakuntaneuvoston jäsenet estää, vaikka kuinka haluaisivat. On erittäin hämmentävää, että kun kirkkoherra kutsuu kaikkia tulemaan Kristuksen luo, niin juuri Tulkaa kaikki -liike on sitä vastustamassa", Mäkelä kirjoitti.

Hän esitti, että aloite ei aiheuta toimenpiteitä.

"Meidän ei tarvitse olla kaikista asioista samaa mieltä, mutta meillä on oikeasti töitä, joihin kehotan teitä paneutumaan. Nyt on aika antaa kirkkoherralle työrauha, ja lopettaa hänen julkinen arvostelemisensa", Mäkelä jatkoi.

Hänen mukaansa seurakuntaneuvoston tehtävä on tukea kirkkoherraa tämän johtamistyössä.

Aloite kaatui – kirkkoherran ääni ratkaisi

Pauli Löijan ja Tulkaa kaikki -liikkeen edustajien kannattama aloite kaatui äänin 8–7. Kirkkoherra Mäkelän ääni ratkaisi.

Löijä teki kokouksessa myös muutosesityksen aloitteeseensa. Hänen mielestään Mäkelän laatima esitys ei ollut asiallinen eikä totuudenmukainen. Löija ihmetteli, että Mäkelä leimaa päätösehdotuksessaan hänet mustamaalaajaksi.

"Ensinnäkin en ole osallistunut yhdelläkään kommentilla julkiseen keskusteluun asian tiimoilta. Silti hän väittää allekirjoittaneen olevan mainekriisin aiheuttaja. Kriisi on saanut alkunsa esittelijän kirjoituksesta, johon seurakuntalaiset ovat voimakkaasti reagoineet niin puolesta kuin vastaan."

Löija myös sanoi, ettei yksikään Tulkaa kaikki -liikkeen ryhmän jäsen ole vastustamassa kutsua tulla Kristuksen luokse.

"Kutsun voi kuitenkin esittää monilla eri tavoilla."

Kuva: Kuvakaappaus Vuosaaren seurakunnan esittelyvideolta. Vuosaaren kirkon alttari.

Lue myös:

"On julmuutta antaa ihmisten kulkea kohti kadotusta" – Vuosaaren kirkkoherra perusteli Jeesus-puheitaan

Vuosaaren kirkkoherran Jeesus-kirje poiki reaktion luottamushenkilöiltä – lähettivät avoimen kirjeen

Kuinka Jeesuksesta voi puhua nykyaikana? – "Pitää luopua turvasanoista"

Riittääkö uutiseksi, että kirkkoherra puhuu Jeesuksesta? – Käännytyskirje hämmentää Helsingin Vuosaaressa

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.