Jumalanpalvelusten kävijämäärät laskevat Ruotsissa rajusti – arkimessut lisäävät silti suosiotaan

Arkipäivisin pidettävien jumalanpalvelusten suosio kasvaa Ruotsissa samalla, kun perinteiset sunnuntain jumalanpalvelukset menettävät kävijöitä. Asia selviää Ruotsin kirkon viime vuoden tilastoista, kertoo ruotsalaislehti Kyrkans Tidning.

Ruotsin kirkon jumalanpalvelusten kävijämäärät laskivat vuosina 2015–2019 kaikkiaan 13,8 prosenttia. Sunnuntain pääjumalanpalveluksissa pudotus oli selvästi jyrkempi: 19,2 prosenttia.

Ruotsin kirkon analyysiyksikön päällikkö Pernilla Jonsson arvioi Kyrkans Tidningissä, että muutoksen taustalla vaikuttaa seurakuntien mahdollisuus yhä monipuolisempaan jumalanpalveluselämään. Nykyisin kaikkien seurakuntien ei tarvitse pitää pääjumalanpalvelusta joka sunnuntai.

Yliopistopappi Per Pettersson Almbyn seurakunnasta sanoo ihmisten elävän nykyään niin aktiivista elämää, ettei viikonloppuihin haluta suunniteltua ohjelmaa. Siksi jumalanpalvelukseenkin tullaan mieluummin arkena.

Alaluulajan seurakunnan pappi Ida Marcusson ei ole huomannut merkittävää laskua oman kirkkonsa sunnuntaimessujen kävijämäärässä. Viikolla pidettävien jumalapalvelusten suosion kasvun hän on pannut merkille.

– Uskon ja toivon, että kyse on ennemmin lisääntyneestä kaipuusta viettää jumalanpalveluksia kuin halusta jäädä pois sunnuntaimessuista. Arkisin pidettävät jumalanpalvelukset tarjoavat tilaisuuden viettää jumalanpalvelusta toisessa muodossa, Marcusson sanoo Kyrkans Tidningissä.

Hän uskoo, että arkimessujen suosion lisääntyminen on seurausta niiden kehittämiseksi tehdystä pitkäjänteisestä työstä.

Kuva: Magnus Aronson / Ikon. Västeråsin piispa Mikael Mogren jakoi ehtoollista joulukuussa 2018.

Lue myös:

Ruotsin kirkon uusin ennuste: Jäsenten osuus laskee alle 50 prosentin viimeistään vuonna 2025

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliSaako uskoa toisin, saako ajatella toisin, kysyttiin Kansanlähetyspäivillä
Seuraava artikkeliRetriitit ovat vielä koronatauolla, mutta pyhiinvaellukset elävät kukoistuskauttaan

Ei näytettäviä viestejä