Juutalaisessa juhlassa kasattiin kännyköitä kokkoon Britanniassa – suomalainen ylirabbiini: ”Täyttä typeryyttä”

kännykkä

Kymmeniä ihmisiä sai keskiviikkoiltana palovammoja kasvoihinsa Lontoossa tapahtuneessa kokon räjähdyksessä. Asiasta kertovat muun muassa Ilta-Sanomat ja BBC.

Räjähdys sattui Stamford Hillin kaupunginosassa, jonne oli kerääntynyt satoja ihmisiä juhlimaan Lag BaOmer -nimistä juutalaista juhlaa.

Juutalaisen The Yeshiva World -uutissivuston mukaan tilaisuudessa puhunut rabbi oli varoittanut matkapuhelinten vaaroista ja kertonut polttavansa yhden puhelimen kokossa. Räjähdyksen syy on epäselvä, mutta sen aiheuttajaksi epäillään kokkoon kaadettua bensiiniä tai sinne heitettyä älypuhelinta. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että räjähdys ei aiheutunut puhelimesta, vaikka ihmiset olivat kasanneet omia puhelimiaan sytyttämistä vailla olleeseen kokkoon.

Poliisi totesi, ettei kukaan saanut tapauksessa vakavia vammoja eikä se epäile rikosta.

Suomen juutalaisten ylirabbiini Simon Livson kertoo Kotimaa24:lle, että juhlaa vietetään kuuluisan rabbi Shimon bar Yochain muiston kunniaksi. Päivä on Livsonin mukaan juhlallinen myös siinä mielessä, että rabbi Akivan 24 000 oppilasta kuoli tuolloin ruttoon, koska he eivät arvostaneet toisiaan. Rutto loppui 33. päivänä Omerin laskentaa, jolloin myös juhlistetaan kyseistä juhlaa. Omerin laskeminen alkaa juutalaisesta pääsiäisestä ja päättyy yhteen juutalaisten kolmesta pyhiinvaellusjuhlasta, Šavuotiin. Tällöin juhlistetaan myös sadonkorjuuta ja kesän alkamista.

– Yochai oli tulinen kaveri, joka puolusti juutalaisia Rooman valtakunnan aikana. On olemassa mielikuvia ja metaforia tulen ja hänen välillään. Juhlanviettopäivä on hänen kuolinpäivänsä, jolloin muistamme hänen elämätyötään. Yochain elämäntyö oli myös saattaa Tooran valoa maailmalle, Livson kertoo.

– Omerin laskenta alkaa pääsiäisen toisena iltana. Laskemme 49. päivään asti, jonka jälkeen vietämme Šavuot-nimistä juhlaa 50. päivänä.

Livsonin mukaan on "aivan käsittämätöntä hölmöyttä", että kokkoon oli heitetty kännyköitä Lontoossa.

– Se on täyttä typeryyttä. Tällä ei ole mitään tekemistä perinteemme kanssa. Tällä tavallahan ei tietenkään toimita, vaan kokko pyritään tekemään niin, että kaikilla olisi turvallista, hän sanoo.

– Juutalaiset eivät vastusta kännykän käyttämistä. Jotkut ultaortodoksit, jotka tulkitsevat ja toteuttavat Tooran lakeja tiukimmin, saattavat rajoittaa internetin käyttöä joltain osin houkuttavien tai ikävien sivustojen välttämiseksi. Tässäkin tilanteessa rabbi oli käskenyt heittää ”syntiset vempaimet” tuleen, koska niissä on kaikkea infoa.

Kuva: Johannes Ijäs