Jyrkistä homokannoistaan julkisuuteen päätynyt kirkkoherra puhuu nyt maltillisesti Kyrkpressenissä

Alkuvuodesta 2019 Kristiinankaupungin ruotsinkielisessä seurakunnassa kuohui. Syd-Östrebottenin kautta julkisuuteen oli tullut kirkkoherra Daniel Norrbackin jyrkät kannat homoseksuaalisuuteen. Hän oli Facebookin suljetussa ryhmässä puhunut homoseksuaalisuudesta viitaten muun muassa Sodomaan, Gomorraan ja seksuaalisiin perversioihin.

Seurakunnan kappalainen Markus Engström ilmaisi tukensa esimiehelleen Syd-Österbottenin mielipidekirjoituksessa. Kirjoitus poiki rikosilmoituksen ja johti tuomiokapitulin tutkintaan. Engström sai piispa Björn Vikströmiltä varoituksen.

Kykrpressen on heinäkuun numerossaan haastatellut kirkkoherra Daniel Norrbackia otsikolla "Uutta luottamusta rakentamassa". Reilun puolentoista vuoden takainen tapaus muun muassa lisäsi kirkosta eroamisia. Kristiinankaupungin ruotsinkielinen yläkoulu ja lukio ilmoittivat Syd-Österbottenin mukaan lopettavansa yhteistyön kirkkoherra Norrbackin ja kappalainen Engströmin kanssa.

Norrback kertoo nyt haastattelussa, että osa ihmistä oli antanut hänelle anteeksi, osa ei, "riippuen siitä, kuinka tärkeä kysymys kirkon homokanta heille on".

Norrback sanoo, että alkuperäisessä Facebook-ryhmän keskustelun tiimellyksessä hän provosoitui ja tuli käyttäneensä ilmaisua Sodoman ja Gomorran paraateista, jota sittemmin siteerattiin mediassa.

– Olen oppinut, että jos keskustelussa oikeasta ja väärästä puuttuu sielunhoidollinen näkökulma, voidaan saada aikaan paljon vahinkoa, Norrback sanoo Kyrkpressenissä.

Norbackilla on edelleen konservatiivinen raamattunäkemys, mutta hän sanoo tulleensa harkitsevaisemmaksi ja armollisemmaksi sen suhteen, kuinka ilmaisee näkemyksensä.

Luottamus voidaan Norbackin mielestä repiä alas hetkessä, mutta sen rakentaminen kestää kauan.

– Niille, jotka ovat ainoastaan lukeneet minusta sanomalehdestä, voi olla vaikeaa unohtaa kuvaa konservatiivisesta hirviöstä. Medialla on valtava mahti leimata ihmisiä lurjuksiksi tai sankareiksi, ja on tavattoman vaikeaa pestä pois sellaista leimaa, Norrback sanoo Kyrkpressenissä.

Kuva: Kyrkpressenin kansi

Kyrkpressen: Piispa Vikström antoi homoista jyrkästi kirjoittaneelle Kristiinankaupungin kappalaiselle varoituksen

Porvoon hiippakunnassa kuohuu kahden papin jyrkkien homokantojen takia – tuomiokapituli selvittää, piispaehdokkaat kommentoivat