Jyväskylän Kirkkopäivillä puhutaan Uusien piispojen kyselytunnilla kirkosta ja oikeistopopulismista

Bo-Göran Åstrand ja Kaisamari Hintikka

Jyväskylän Kirkkopäivillä puhutaan perjantaina 17.5. kirkosta ja oikeistopopulismin noususta. Kotimaa-lehden isännöimällä "Uusien piispojen kyselytunnilla" aiheesta ovat keskustelemassa Espoon piispa Kaisamari Hintikka, Porvoon piispaksi valittu Bo-Göran Åstrand ja Jyväskylän yliopiston tutkimuskoordinaattori Tommi Kotonen, jolta ilmestyi viime vuonna kirja Politiikan juoksuhaudat. Äärioikeistoliikkeet Suomessa kylmän sodan aikana.

Keskustelun innoittajana on Helsingin ylipiston ekumeniikan professorin Risto Saarisen huomio siitä, miten uusoikeisto niputtaa retoriikassaan yhä useammin politiikan ja uskonnon. Saarisen mukaan tämän tarkoituksena on saattaa kaikki erilaiset konservatiivit yhteen. Saarinen kommentoi aihetta Helsingin yliopiston sivuilla 15. huhtikuuta. Kotimaa24:n uutisen aiheesta voi lukea täältä.

"Suomen kontekstissa pohdin sitä, voisivatko esimerkiksi perussuomalaiset saada merkittävää kannatusta konservatiivikristittyjen suunnalta. Myös kristillisdemokraateissa tapahtuu aatteellista lähentymistä kansallismielisyyteen ja maahanmuuttokriittisyyteen", Saarinen pohtii yliopiston sivuilla.

Saarinen on kiinnittänyt huomiota esimerkiksi siihen, millainen suhde oikeistolaisella Oikea Media -nettilehdellä on konservatiivikristittyihin. Lehti nostaa Saarisen mukaan esiin herätyskristillisiä kirjoittajia.

"Tutkimukselle Oikea Media tuottaa koko ajan kirjallista traditiota ja dokumentaatiota suomalaisen uusoikeistolaisen identiteettiliikkeen ja konservatiivikristittyjen lähentymisestä. Kyseessä ei ole mikään eliittiä vastustava unohdetun kansan karvalakkilähetystö, vaan osa kirjoittajista on tohtoreita ja professoreita. He edustavat älyllistä uusoikeistoa, joka haluaa itse ottaa eliitin pelikenttää haltuun", Saarinen sanoo.

Professori Saarinen on myös kirjoittanut aiheesta Kotimaa24:n vierasblogissa otsikolla "Euroopan kirkot pohtivat suhdettaan uusoikeistoon – pitäisikö Suomessakin?". Tekstin voi lukea täältä.

Kirkkopäivillä keskustelua aiheesta herättelevät Kotimaan päätoimittaja Mari Teinilä ja toimituspäällikkö Freija Özcan.

Kirkkopäivien pääjärjestäjä on Kirkkopalvelut, joka on Kotimaata julkaisevan Kotimaa Oy:n suurin omistaja.

Kuvat: Kirkon kuvapankki / Markku Pihlaja. Kuvissa Bo-Göran Åstrand ja Kaisamari Hintikka.

Lue myös Risto Saarisen teksti Kotimaa24:n vierasblogissa:

Risto Saarinen: Euroopan kirkot pohtivat suhdettaan uusoikeistoon – pitäisikö Suomessakin?

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.