Taustalla hyväksikäytön peittely – Chilen kaikki katoliset piispat jättivät eroanomuksensa paaville

Paavi Franciscus 2013

Katolisen kirkon kaikki chileläispiispat ovat tarjoutuneet eroamaan. Piispat jättivät paavi Franciscukselle yhteisen eroanomuksen perjantaina Vatikaanissa järjestetyn neuvottelun päätteeksi, kertoo uutistoimisto AP.

Eroanomuksen on allekirjoittanut 31 virassa olevaa ja kolme eläkkeelle jäänyttä piispaa. Paavi Franciscus voi joko hyväksyä eroanomukset yksitellen, hylätä ne tai lykätä päätöstä.

Piispojen massaeropyyntö liittyy katolista kirkkoa Chilessä ravistelleeseen hyväksikäyttöskandaaliin. Paavi Franciscus on syyttänyt piispoja seksuaalirikosten peittelystä ja laiminlyönneistä lasten suojelemiseksi hyväksikäyttöön syyllistyneiltä papeilta.

The Guardianin mukaan paavi on kertonut syyllistyneensä suuriin virheisiin myös itse Chilen hyväksikäyttöskandaalin käsittelyssä. Vielä tammikuussa vierailullaan Chilessä hän syytti hyväksikäytön uhreja panettelusta ja kertoi olevansa vakuuttunut piispa Juan Barrosin syyttömyydestä. Barrosia on syytetty chileläisen kardinaalin Fernando Karadiman harjoittaman hyväksikäytön peittelystä.

Fernando Karadimaa on syytetty lasten hyväksikäytöstä 1970- ja 1980-luvuilla. Vuonna 2011 katolinen kirkko erotti Karadiman pappisvirasta ja tuomitsi hänet loppuelämäkseen katumukseen ja rukoukseen. Vanhainkodissa asuva Karadima on kiistänyt kaikki syytökset. Myös Barros on kieltänyt olleensa tietoinen rikoksista.

Chilen matkan jälkeen paavi Franciscus lähetti Chileen Vatikaanin arvostetuimman seksuaalisen hyväksikäytön tutkijan arkkipiispa Charles Sciclunan. Tutustuttuaan Sciclunan raporttiin paavi kertoi tehneensä virheitä, jotka johtuivat totuudenmukaisen tiedon puutteesta, ja pyysi uhreilta anteeksi.

Kuva: Casa Rosada / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.