Kaappaavatko "ylilistat" ehdokkaita?

Seurakuntavaaliehdokas Kimmo Käärmelahti pitää Jumalaa taruolentona

Ainakin Tulkaa kaikki -liike ja Usko ja yhteys -verkosto keräävät marraskuun seurakuntavaaleihin nimiä yli erilaisten ehdokaslistojen. Miten tällaisiin "ylilistoihin" suhtaudutaan?

Tulkaa kaikki liike kerää jo kolmannen kerran seurakuntavaaleissa peräkkäin uudistusmieliseksi itsensä tuntevien ehdokkaiden nimiä. Jos allekirjoittaa Tulkaa kaikki -liikkeen ohjelman, liike mainostaa ehdokkaita omilla sivuillaan, vaikka he olisivat muulta kuin Tulkaa kaikki -listalta.

Vastaavankaltainen käytäntö on Usko ja yhteys -verkostolla. Sillä ei ole kuitenkaan omia listoja vaaleissa, vaan verkoston nettisivuille kerätään ehdokkaat, jotka haluavat toimia liikkeen ohjelman mukaisesti. Liikkeen periaatteeksi kerrotaan muun muassa luottamus Raamattuun.

Kotimaa24 kysyi listoista Tulkaa kaikki -liikkeen koordinaattorilta Vesa Hirvoselta ja Usko ja yhteys -verkoston käytänteistä kirkolliskokousedustaja Stig Kankkoselta.

Miten tällaisiin "ylilistoihin" on suhtauduttu?

Hirvonen: Eivät nämä nyt ole mitään ylilistoja, vaan kyse siitä, että halutaan antaa tieto uudistusmielisestä vaihtoehdosta monesta seurakunnasta. Edelleen seurakuntavaalien listojen nimet ovat epäselviä ja äänestäjillä on ollut vaikea tietää ehdokkaiden näkemyksiä. Nyt tietysti, kuten viime vaaleissa on apuna myös vaalikone, sen avullakin äänestäjät pystyvät etsimään ehdokkaita ja katsomaan ehdokkaiden mielipiteitä.

Kankkonen: Ehkä tämä ei ole niin aktiivista kuin Tulkaa kaikki -liikkeellä. Enemmän tarjotaan mahdollisuus ehdokkaille, jotka hyväksyvät ja haluavat tukea ehdokkaita, olla mukana tällä tavalla. Ajatukseni on koko ajan ollut se, että ne tulevat, jotka haluavat olla mukana, haluavat tukea periaatteita. Ei tässä mitään valoja vannota. Nettisivuillemme tulee tietoja ehdokkaista. Se on enemmän tällainen löyhä tukiverkosto.

Onko kukaan pahoittanut mieltään ideasta tai onko tullut syytöksiä ehdokkaiden kaappaamisesta?

Hirvonen: Ei, ei toki. Jokainen ehdokas joka haluaa ilmoittaa meille tietonsa ja allekirjoittaa meidän ohjelman ja liittyä mainostettujen joukkoon, on tervetullut.

Kankkonen: Ei ole ainakaan minun korviini tullut. Jokainen ehdokas toimii niillä listoilla, joilla haluaa toimia. Voisi sanoa, että tämä on korostuskynä. Tämä ei ole ketään vastaan. Tässä on alhaalta noussut tarve, toista vuotta sitten kerääntyi aika laaja porukka ja todettiin, että halua tällaiseen.