"Kahden paavin kanonisoiminen vuodessa täysin mahdollista"

Johannes PaavaliIIJohannes Paavali II:n tehneen kaksi ihmettä eli täyttävän vaatimukset pyhimykseksi julistamiselle. Eri uutislähteissä puntaroidaan mahdollisuuksia sille, tapahtuuko kanonisointi piankin ja julistetaanko Paavali II pyhimykseksi yhtä aikaa vuonna 1963 kuolleen paavi Johannes XXIII:n kanssa. Kotimaa24 tavoitti Firenzestä Katolisen kirkon tiedotuskeskuksen johtajan Marko Tervaportin kommentoimaan tilannetta.

- Kaikki merkit viittaavat siihen, että pyhimykseksi julistaminen voi tapahtua piankin, eikä asia varsinaisesti yllättäisi ketään. Nähtäväksi jää, ollaanko autuas paavi Johannes XXIII myös kanonisoimassa samalla kertaa tai seuraavana vuonna.

Ennen käytännön toimia paavi Franciscuksen on vielä hyväksyttävä päätös pyhimykseksi julistamisesta.

- Tässä on otettava huomioon se seikka, ettei uusi paavi ole erityisesti linjannut sitä, mitä ja millaisella aikataululla hän haluaa tehdä kanonisointien suhteen. Hän on kuitenkin aika raikas tuulahdus Vatikaanissa, joten olisin vielä odottavalla kannalla ja ihan rauhallisesti, Tervaportti toteaa.

Päivämääriä Tervaportti ei uskalla lähteä arvelemaan, sillä kaikki riippuu Pietarinkirkon ja Vatikaanin ohjelmasta sekä siitä, miten paavin aikataulut antavat myöten.

- Näillä "spekseillä" on toki itsestään selvää, että on täysin mahdollista, että vuoden sisään kanonisoidaan kaksi paavia, Tervaportti sanoo.