Kaikki piispat eivät osallistu yhteisen pappisviran 30-vuotisjuhliin – näin juhlinta etenee eri hiippakunnissa

Kuvassa vihitään lahtelaisia naisia papeiksi 6.3.1988

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ensimmäiset naispuoliset papit vihittiin virkaansa 30 vuotta sitten 6. maaliskuuta 1988. Pappisvihkimyksen sai silloin 94 naista. Asiaa juhlitaan hiippakuntatasolla kaikissa muissa hiippakunnissa paitsi Kuopiossa. Juhlien ajankohdat vaihtelevat.

Kuopion hiippakunnassa pappisnaisten halua yhteiseen juhlaan selvitettiin ja selvityksessä ilmeni, ettei erityiselle juhlalle koettu olevan tarvetta. Joensuussa kuitenkin juhlistetaan naisten ja miesten tasavertaista pappeutta 18.3. messussa Joensuun kirkossa. Liturgina on Sanna Kauppinen ja saarnan pitää Katri Vilèn. Messun jälkeen on tarjolla juhlakahvit. Piispa Jari Jolkkonen ei osallistu juhlamessuun.

Tampereen hiippakunnassa järjestettiin juhlaseminaari jo 20.2. Seminaarissa olivat puhujina tutkijat, dosentit Minna Hietamäki ja Päivi Salmesvuori sekä kirkkoherra Annakaisa Rantala. Aiheina olivat muun muassa Luterilaisen maailmanliiton linjaus sukupuolten välisestä oikeudenmukaisuudesta sekä Tampereen hiippakunnan papistolle tehdyn Naispapista papiksi -kyselyn tulokset. Juhlaseminaariin osallistuivat sekä nykyinen piispa Matti Repo että emerituspiispa Juha Pihkala. Paikalle oli kutsuttu kaikki hiippakunnan papit.

Ensi sunnuntaina Tampereen tuomiokirkossa on vielä juhlamessu, jossa saarnaa rovasti Soili Juntumaa ja liturgina on Riikka Sydänmaa. Messussa on esillä kuvatauluja ensimmäisestä naisten pappisvihkimyksestä Tampereella. Piispa Matti Repo ei pääse paikalle, koska hän on Kirkkojen maailmanneuvoston kokouksessa Tansaniassa.

Teemu Laajasalo ei pääse juhlaan seurakuntavierailun vuoksi

Myös Helsingin hiippakunnassa piispa Teemu Laajasalo on estynyt pääsemästä sunnuntaina järjestettävään juhlaan, koska hänellä oli jo sovittuna vierailu Askolan seurakuntaan. Tuore piispa vierailee hiippakunnan kaikissa 33 seurakunnassa ja vierailuaikataulut sovittiin jo ennen piispan valintaa.

Helsingin Tuomiokirkossa vietetään sunnuntaina juhlamessu, jossa liturgina toimii Suvi-Päivi Koski ja saarnaa Helena Paalanne. Messun jälkeen Naisteologit ry järjestää juhlan kirkon Kryptassa. Piispa Laajasalon tervehdyksen lukee hiippakuntasihteeri Jaana Räntilä ja emerituspiispa Eero Huovisen tervehdyksen lukee Naisteologien puheenjohtaja Satu-Elina Ansas. Helsingin juhlaan pyrkii pääsemään paikalle myös opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen, jos hänen aikataulunsa sen sallivat.

Oulussa yhteisen pappeuden 30-vuotisjuhla alkaa piispanmessulla Oulun tuomiokirkossa. Messun toimittaa piispa Samuel Salmi ja saarnaamassa on rovasti Riitta Heino. Messun jälkeen Piispantalolla on juhlatilaisuus hiippakunnan koko papistolle. Tarjolla on lounas ja ohjelmassa musiikkia ja tervehdyksiä. Juhlan järjestelyistä on vastannut tuomiorovasti Satu Saarisen johtama työryhmä.

Lapuan hiippakunnassa juhlistetaan naispappeuden 30-vuotista taivalta juhlamessulla Lapuan tuomiokirkossa varsinaisena juhlapäivänä eli tiistaina 6.3. Messun toimittavat tuomiorovasti Matti Salomäki, kehitysvammaistyön pastori Leena Luokkamäki ja kanttori Paula Pääkkönen. Luokkamäki on yksi piispa Yrjö Sariolan Lapuan tuomiokirkossa 6.3.1988 vihkimistä papeista. Kaikille avoimessa juhlamessussa esiintyy myös Lapuan musiikkiopiston oppilaita. Juhliin on erikseen kutsuttu kaikki 30 vuotta sitten papiksi vihityt. Myös piispa Simo Peura osallistuu juhlallisuuksiin.

Porissa järjestetään Yhdessä Kristuksessa -seminaari ja Porvoossa vierailee ruotsalainen emerituspiispa

Turun arkkihiippakunnassa järjestetään viikkomessu Turun tuomiokirkossa varsinaisena juhlapäivänä 6.3. Saarnamassa on emeritusarkkipiispa John Vikström ja liturgia kappalainen Sari Lehti. Avustamassa on joukko vuonna 1988 vihittyjä pappeja. Myös piispa Kaarlo Kalliala osallistuu messuun. Lisäksi arkkihiippakunta järjestää yhdessä Porin Teljän seurakunnan kanssa Yhtä Kristuksessa -seminaarin 24.3. Porissa. Seminaarissa aiheina ovat muun muassa naiset varhaisessa kristinuskossa, yhteiskunnallinen tasa-arvo ja nainen nykykirkossa. Esitelmiä pitävät TT Outi Lehtipuu, professori Heikki Hiilamo ja rovasti Pirjo Vahtola. Seminaari päättyy viikkomessuun.

Porvoon hiippakunnassa yhteistä pappisvirkaa juhlistetaan 10.–11.3. Ohjelmassa on juhlaillallinen, puheita, paneelikeskustelu, juhlamessu ja piispan vastaanotto. Vieraana on piispa emerita Caroline Krook Ruotsista. Piispa Björn Vikströmin juontamaan paneelikeskusteluun osallistuvat Mia Anderssén Löf, Maria Lindberg Sundblom ja Linus Stråhlman. Järjestelyistä vastaa tuomiokapituli piispan ja hänen sihteerinsä johdolla.

Espoossa juhlitaan Yhteisen viran iltaa maanantaina 12.3. Espoon kirkon seurakuntatalolla on ohjelmassa tarjoilua ja musiikkia sekä keskustelu, johon osallistuvat pastorit Marjatta Laitinen, Esa Lahtinen, Christopher Montgomery ja Kaisa Kahra. Ilta päättyy messuun tuomiokirkossa. Sen toimittaa piispa Tapio Luoma. Juhlan järjestelyistä vastaa tuomiokapituli. Hiippakunnan papistosta vuonna 1988 vihityt papit ovat saaneet erillisen piispan kutsun illanviettoon. Yleistä kutsua on välitetty hiippakunnan uutiskirjeen ja sosiaalisen median kautta.

Mikkelin hiippakunnassa juhlitaan vieläkin myöhemmin eli toukokuun lopulla 25.5. Juhlaa valmistelevat rovasti Päivi Erkkilä ja pastori Aija Aurén sekä työryhmä. He ottavat mielellään vastaan juhlaan liittyviä ideoita. Luvassa on ainakin viikkomessu ja yhteinen ateria. Syyskuussa Mikkelin seudun teologit järjestävät lisäksi vapaamuotoisen Samalla nuotiolla -illan.

Kuva: Lahden seurakuntayhtymän kuva-arkisto. Kuvassa vihitään lahtelaisia naisia papeiksi 6.3.1988.

Kello 13.10 juttuun lisättiin tieto, että Kuopion hiippakunnassa pappisnaisten halua yhteiseen juhlaan kyllä selvitettiin ja selvityksessä ilmeni, ettei erityiselle juhlalle koettu olevan tarvetta.

Lue myös:

Ensimmäiset naiset pappisvirkaan 30 vuotta sitten – "Edelleen on niitä, joille yhteinen pappeus on ongelma"