Kaisamari Hintikka harkitsee ehdokkuutta Espoon piispanvaalissa – "Helsingin vaalin jälkeen on ehtinyt vetää henkeä"

Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri Kaisamari Hintikka kuvattuna Helsingissä Kampin kappelin luona 16.2.2017.

Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri, pastori Kaisamari Hintikka, 50, pohtii vakavasti ehdokkuutta Espoon hiippakunnan piispanvaalissa. Hintikka sanoo Kotimaa24:lle, että häntä on pyydetty ehdolle "useammaltakin taholta", mutta hän ei ole tehnyt ehdokkuudesta lopullista päätöstä.

– Työrintamalla on ollut hektistä. Minun pitää keskustella kutsujien kanssa ja katsoa, löytyykö yhteistä säveltä, Hintikka sanoo.

Ehdokkaan voi asettaa valitsijayhdistys, jonka muodostaa vähintään 30 vaalissa äänioikeutettua henkilöä.

Kaisamari Hintikka oli ehdokkaana viime vuoden elokuussa käydyssä Helsingin hiippakunnan piispanvaalissa.

– Jos aika ei ole kullannut muistoja, niin on tässä ainakin ehtinyt vetää henkeä. Siinä prosessissa oppi yhtä sun toista. Olisi pöhköä jättää se kokemus käyttämättä, Hintikka sanoo.

Helsingin vaalissa kaikkien kolmen ehdokkaan – Hintikan, Jaana Hallamaan ja Teemu Laajasalon – ehdokkuus oli selvillä jo yli puoli vuotta ennen vaalipäivää. Hintikka sanoo oppineensa tuolloin, että kampanja-aika oli pitkä. Siksi hän ei ole kiirehtinyt päätöstään.

Espoon piispanvaali on määrä järjestää loka–marraskuussa. Espoon tuomiokapituli ei ole vielä tiedottanut vaalin ehdokasasettelun päivämääristä.

Tulevasta ehdokkuudestaan Espoon vaalissa on tähän mennessä ilmoittanut yksi kandidaatti. Johtava oppilaitospappi, kisapappi Leena Huovinen kertoi torstaina olevansa käytettävissä vaalissa.

Espoon nykyinen piispa Tapio Luoma aloittaa arkkipiispana kesäkuussa.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Espoon piispanvaali käyntiin – kisapappi Leena Huovinen lähdössä ehdokkaaksi

Naisteologit toivovat naista piispaksi – erityisjärjestelyihin suhtaudutaan varauksellisesti

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

4 kommenttia

 • Jukka Kivimäki sanoo:

  Vakava kysymys miten Kaisamari Hintikka ja Leena Huovinen tahtovat omakohtaisesti sitoutua kirkon yhteisiin päätöksiin myös niiltä osin, kun nämä päätökset eivät vastaa heidän omia kirkkopoliittisia tavoitteitaan. Nykyiset piispamme ovat tähän mennessä sitoutuneet kohtuullisen hyvin.

  Aiempien lausuntojensa perusteella sekä Hintikka että Huovinen eivät kumpikaan ole täysin sitoutuneet kirkkomme katekismuksen mukaiseen moraaliopetukseen ihanteena ja avioliitto-opetuksen osalta suosivat ns. kapinapappeja. Toisaalta Hintikka olisi aiempien lausuntojensa perusteella jättämässä omassatunnossaan kirkkomme vanhaan virkakantaan sidotut riviseurakuntalaiset kokonaan sakramenttien ulkopuolelle.

  Me Espoon hiippakunnan seurakuntalaiset tarvitsemme piispan joka haluaa olla meidän kaikkien piispa. Naisen tai miehen joka ei omalla toiminnallaan keikauta kirkkolaivaa niiltä sijoilta, joilla se on jo vuosisatoja lipunut. Kirkkolaiva kääntyy vain hitaasti. Nopeisiin käännöksiin se kaatuu taikka jäsenet lentää yli laidan.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tapio Tuomaala sanoo:

   Jukka Kivimäen vuodatus on hyvä osoitus siitä, mitä väylää miespiispaklaani kirkkolaivan kartasta etsii. Sillä aikaa vanha virkakantaiset kääntelevät ruoria piispojen puolesta. Siten piispat voivat keskittyä hurskastelemaan tasa-arvosta. Puhetta on paljon, mutta ei yhtään tekoa.

   “Naisen tai miehen joka ei omalla toiminnallaan keikauta kirkkolaivaa niiltä sijoilta, joilla se on jo vuosisatoja lipunut.”

   Kirkkolaiva lähti 500 vuotta sitten Vatikaanista, mutta on kääntynyt ja suunta on sinne, mistä lähdettiin. Kun laiva pääsee Vatikaanin aluevesirajalle, vanha virkakantaiset ja piispat voivat huokaista helpotuksesta. Naisille on paikka siellä, mistä kirkkolaiva lähti. Lastiruumassa palvelemassa miesklaaneja.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Jouni Parviainen sanoo:

  Tapa asennoitua piispuuteen ja tapa etsiä ehdokkaita on ilmeisessä murroksessa.

  Espoon hiippakunnassa nostetaan pappisnaisten nimiä esiin hyvissä ajoin ennen kuin vaalien aikataulu on edes selvillä.

  Oulun hiippakunnassa aikataulu on selvillä, mutta Lapin Kansan tuoreessa (15.4.) jutussa (https://www.lapinkansa.fi/kotimaa/noin-puolet-kirkolliskokousedustajista-haluaisi-muutosta-piispan-virka-voisi-olla-maaraaikainen-200878896/) väitöskirjatutkija Päivi Jokinen kertoo törmänneensä vaikeuksiin äänioikeutettujen etsimisessä pappisnaisen ehdokkuuden tueksi ja huomanneensa, että “ehdokasasettelut on pedattu monella tapaa valmiiksi jo paljon aiemmin kuin virallinen ehdokasasettelu alkoi.”

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Hannu Kilpeläinen sanoo:

  Kummallinen kirkko tai hiippakunta kun ehdokkaille on peti pedattu ennen varsinaista taistoa. Siinäkö ne nukkuvat synninunta hamaan tuomiopäivän? Kyllä pimeään pohjolaan tarvittaisiin joku vahva pohjanakka vartioimaan etelän sammonryöstäjiä, nääs.

  Ilmoita asiaton kommentti