Kaksi lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä epäiltyä pappia päätyi töihin Ruotsiin

risti, krusifiksi, rukousnauha

Katolisen kirkon globaali pedofiliaskandaali koskettaa nyt myös Ruotsia. SVT:n uutiset kertoo, että kaksi alaikäisiin kohdistuvista seksuaalirikoksista epäiltyä pappia on päätynyt katolisen kirkon palvelukseen Ruotsissa.

Tilanne paljastui, kun kaksi katolista seurakuntaa Yhdysvalloissa avasi arkistonsa ja listan papeista, joita niiden oman selvityksen mukaan on "uskottavasti syytetty" lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista. Listasta löytyi kaksi pappia, jotka ovat sittemmin toimineet Ruotsissa.

Toista papeista syytettiin kuuden lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Kirkon selvityksen mukaan syytökset olivat uskottavia, mutta asiaa ei kuitenkaan viety poliisin tutkittavaksi. Ruotsiin pappi asettui 2000-luvulla ensin Göteborgiin ja sitten Faluniin, missä häntä syytettiin myöhemmin aikuisen naisen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Nainen ei kuitenkaan halunnut ilmoittaa tapauksesta poliisille.

– Kyseessä on hyvin karismaattinen pappi siinä mielessä, että hän parantaa ihmisiä. Hän ahdisteli naista juuri tällaisessa parantamishetkessä, viestintävastaava Kristina Hellner katolisesta kirkosta Ruotsissa kertoo SVT:lle.

SVT:n tavoittama pappi kiistää tapahtuneen.

Toinen papeista on syntyisin Kaakkois-Aasiasta ja hänestä tehtiin vuonna 1993 ilmoitus poliisille Yhdysvalloissa sekaantumisesta alaikäiseen. Poliisitutkinta kuitenkin lopetettiin, koska lapsi ei halunnut antaa lausuntoa asiasta. Pappi joutui muuttamaan ja hän päätyi vuonna 2003 Malmöön, missä häntä sittemmin syytettiin aikuisen miehen ahdistelusta. Ahdisteltu mies ei halunnut viedä asiaa oikeuteen.

Kumpikin pappi joutui syytösten seurauksena lähtemään Ruotsista.

Kardinaali Anders Arborelius kommentoi SVT:lle, ettei katolisella kirkolla Ruotsissa ollut tietoa kyseisiin pappeihin Yhdysvalloissa kohdistuneista epäilyistä ennen kuin paljon myöhemmin.

Kuva: Minerva Seppälä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.