Kaksi pappia siunasi sateenkaariparin avioliiton Kallion kirkossa – piispa Askola paikalla

Kallion kirkko

Helsingin Kallion kirkossa järjestettiin heinäkuun alussa tilaisuus, jossa siunattiin samaa sukupuolta olevan parin avioliitto.

Kotimaa24 kertoi viime viikolla, että Suomen evankelis-luterilaisen kirkon papit ovat keväällä ja kesällä vihkineet tai siunanneet parikymmentä samaa sukupuolta olevien avioliittoa. Kyseessä olevasta Kallion kirkon tilaisuudesta tekee poikkeuksellisen se, että paikalla oli Helsingin piispa Irja Askola. Hän myös lausui toimituksen lopuksi seurakunnalle Herran siunauksen.

Askola on aiemmin sanonut, että hän luottaa hiippakuntansa pappien ammattitaitoon, luovuuteen ja tilannetajuun silloin, kun nämä osallistuvat sateenkaariparien hääjuhliin. "Pappi voi halutessaan osallistua maistraatissa solmitun avioliiton hääiloon siten, että juhlassa välittyy kirkon hyväksyntä ja Jumalan siunaus", Askola kirjoitti hiippakunnan kiertokirjeessä viime syksynä.

Piispat eivät ole joukkona näyttäneet vihreää valoa sille, että papit vihkisivät tai siunaisivat samaa sukupuolta olevien liittoja.

Kallion kirkon heinäkuisessa tilaisuudessa oli kaksi toimittavaa pappia, Helsingin hiippakunnan papistoon kuuluvat Katariina Kiilunen ja Tero Massa. He työskentelevät tällä hetkellä Suomen Lähetysseuran palveluksessa.

Kiilunen ja Massa kertovat Kotimaa24:lle, että he toimittivat Kallion kirkossa avioliiton siunaamisen, jossa he käyttivät kirkkokäsikirjassa olevaa avioliiton siunaamisen kaavaa.

– Emme epäröineet toimittaa tilaisuutta, kun sitä meiltä pyydettiin, Kiilunen sanoo.

Kai Sadinmaa: Koen tämän piispalta rohkaisuna

Helsinkiläinen pappi Kai Sadinmaa kirjoitti Kallion kirkon tilaisuudesta heinäkuussa Facebook-profiilissaan.

Sadinmaa sai viime talvena julkisuutta vihittyään ja siunattuaan samaa sukupuolta olevien avioliittoja heti avioliittolain muututtua 1. maaliskuuta. Sadinmaan toiminnasta on kanneltu Helsingin hiippakunnan tuomiokapituliin. Kapituli ei ole tehnyt vielä asiassa päätöstä.

Tuomiokapitulia johtaa piispa Irja Askola. Kai Sadinmaa sanoo Kotimaa24:lle kokevansa, että tuomiokapitulin mahdollisilta hänelle suunnittelemilta rangaistuksilta putoaa pohja pois, jos kapitulin puheenjohtaja on ollut paikalla avioliiton siunaamisessa.

– On absurdia, jos minulle aletaan miettiä rangaistuksia ja Irja on itse ollut mukana tällaisessa tilaisuudessa. Koen tämän piispalta rohkaisuna, Sadinmaa sanoo.

Hän ei ollut itse paikalla kyseisessä tilaisuudessa. Sen sijaan Sadinmaa kertoo itse vihkineensä Kallion kirkossa samaa sukupuolta olevan parin myöhemmin heinäkuussa.

Kallion seurakunnan seurakuntaneuvosto päätti keväällä, että kaikki seurakunnan tilat ovat tasa-arvoisesti käytössä kaikkien parien kirkollisiin toimituksiin. Päätöksestä on valitettu Helsingin hallinto-oikeuteen.

Piispa Askola: Tilaisuus toteutti hiippakunnan ohjeistusta

Piispa Irja Askola vahvistaa olleensa mukana Kallion kirkon tilaisuudessa, josta hän puhuu hääjuhlan "hengellisenä osuutena".

– Kyse oli aiemmin maistraatissa vahvistetun avioliiton hengellisestä osuudesta, joka toteutti hiippakuntamme ohjeistusta. Todennäköisesti paikalla ollut runsas juhlajoukko koki sen siunauksena. Rukoukset, virret, Raamatunluku olivat monelle hyväksynnän viesti, Askola kirjoittaa Kotimaa24:lle sähköpostitse.

Hänen mielestään tilanne ei ollut ristiriidassa piispojen kannanoton kanssa.

Askola toteaa, että jos piispa on läsnä oman hiippakuntansa kirkossa, on luonnollista, että hän lukee seurakunnalle Herran siunauksen. Askolan mukaan hän ei tilaisuuteen osallistumalla ole tehnyt itsestään jääviä käsittelemään samaa sukupuolta olevien vihkimisiin ja siunaamisiin liittyviä kanteluita.

Kuva: Olli Seppälä. Kallion kirkko.

Lue myös:

Papit ovat vihkineet tai siunanneet parikymmentä sateenkaariparia – loppukesälle luvassa lisää

Sadinmaan toimittamista avioliittoon vihkimisistä kantelu tuomiokapituliin

Sateenkaariyhteisö närkästyi – Kallion seurakunta teki uuden päätöksen, avaa kirkot kaikille

Seurakuntien sateenkaaripareja koskevia tilaratkaisuja käsitellään nyt maallisissa oikeusistuimissa

Askola kommentoi avioliittolain muutosta hiippakunnan kiertokirjeessä – esillä kirkkojen käyttö

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.