Kalevi Tammisen muistoseminaarissa puhutaan uskonnollisesta kehityksestä ja kasvatuksesta

Kalevi Tamminen

Helsingin yliopiston ensimmäinen uskonnonpedagogiikan professori Kalevi Tamminen kuoli 29.8.2018. Kuollessaan hän oli 90-vuotias. Kalevi Tamminen oli tuottelias tutkija, 1950-luvun jälkeen yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista kasvatustieteilijöistä ja epäilyksettä kansainvälisesti tunnetuin suomalainen uskonnonpedagogi.

Professori Tammisen elämäntyötä uskonnonpedagogiikan tutkijana ja opettajana, uskonnon opetuksen edistäjänä sekä kirkon oman kasvatuksen ja opetuksen tutkijana ja tukijana arvioidaan seminaarissa, joka pidetään tiistaina 10.9. Helsingin yliopiston tiloissa.

Seminaarin ohjelma muodostuu Kalevi Tammisen työtoverien, oppilaiden ja yhteistyökumppaneiden puheenvuoroista. Puheenvuoroissa muistellaan Tammisen uraa ja merkitystä tutkijana, opettajana ja kirkollisena sekä yhteiskunnallisena vaikuttajana.

Tammisen tutkimustyön pääkohteena oli lasten ja nuorten uskonnollinen kehitys. Hän julkaisi 1975–1985 kuusi teosta lasten ja nuorten elämänkysymyksistä, uskonnollisista kokemuksista ja ajattelusta sekä lasten vanhempien uskonnollisuudesta. Erillistutkimustensa tulokset hän kokosi vuonna 1991 julkaistuun teokseen Religious Development in Childhood and Youth, josta American Psychological Association (APA) myönsi 1995 hänelle William James Award -palkinnon.

Yliopistojen mittava tutkinnonuudistus 1970-luvulla ohjasi Tammisen tutkimaan yliopistopedagogiikkaa. Tamminen päätyi Helsingin yliopiston tutkinnonuudistuksen johtotehtäviin. Hän kirjoitti useita oppikirjoja, alakoulun ensimmäisestä uskontokirjasta aina akateemisiin oppikirjoihin asti.

Seminaarin järjestävät Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta ja Kirkkohallituksen kasvatuksen ja perheasiain yksikkö.

Kuva: Kotimaan kuva-arkisto / Matti Karppinen. Kalevi Tamminen vuonna 1992.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.