Kalliala: Anteeksi, mitä tarkemmin tarkoitattekaan luopumisella?

Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala hämmästelee 11 teologin torstaina julkisuuteen antamaa ilmoitusta, jonka mukaan he luopuvat luterilaisen kirkon piispoista. Teologeista viisi on Kallialan oman, Turun arkkihiippakunnan pappeja. Se, millaisia toimenpiteitä julistus aiheuttaa, on Kallialan mukaan toistaiseksi auki.

- Luultavasti tämä johtaa siihen, että on syytä vähän keskustella ja kysyä, että anteeksi mitä tarkemmin tarkoitattekaan. Mitä tarkoittaa, jos jotkut sanovat, että he luopuvat piispasta ja sitten ovat sitä mieltä, että piispa on heidän mielestään hallintovirkamies tämän koommin? Piispa on pappien ylin kaitsija hiippakunnassa. Jos toisella puolella on kaitseminen, joka on hallintoterminä hiukan avara ja hämärä, ja toisella puolella on luopuminen piispasta, niin se miten nämä suhtautuvat toisiinsa ei ole mitenkään itsestään selvää, Kalliala pohtii.

Yksikään ilmoituksen allekirjoittaneista Kallialan hiippakunnan papeista ei ole seurakuntavirassa.

- Jos olisi kysymys virassa olevasta papista, niin olisi syytä reagoida nopeammin. Kyllähän tämä joka tapauksessa jonkinlaista jatkokeskustelua ilman muuta vaatii.

Piispoista luopumisen syyksi ilmoitettiin piispojen antama parisuhderukousohje, jota ilmoituksen allekirjoittaneet teologit pitävät harhaoppisena.

Allekirjoittajat ovat Anssi Simojoki, pastori, TT, Uusikaupunki, Risto Soramies, rovasti, Istanbul, Martti Vaahtoranta, pastori, TT, Pyhäranta, Juhana Pohjola, pastori, St. Catharines, Kanada, Sakari Korpinen, pastori, TL, Helsinki, Liisa Korpinen, lehtori, TM, Helsinki, Juha Santala, TM, Turku, Petri Hiltunen, pastori, TT, Kouvola, Heikki Jyväs, kappalainen, rovasti, Mynämäki, Juha Muukkonen, pastori, Tornio, Jaakko Lehtimäki, pastori, Huittinen.

Allekirjoittajista ainakin Vaahtoranta, Korpinen, Pohjola ja Hiltunen ovat Luther-säätiön palveluksessa.

Lue myös: Yksitoista teologia "luopuu piispoista"