Kannatuspuheenvuoro: He tukevat Jukka Hautalaa Oulun piispaksi – katso kaikki nimet

Oulun hiippakunnan piispanvaalin ehdokas. Huom! piispanvaalin virallinen ehdokasasettelu päättyy 21.5. Oulun hiippakunnan piispanvaalin ehdokas. Huom! piispanvaalin virallinen ehdokasasettelu päättyy 21.5.

Kannattajat perustelevat, miksi he tukevat Oulun hiippakunnan piispanvaalissa Jukka Hautalaa. Puheenvuoron allekirjoittaneissa on sekä äänioikeutettuja valitsijoita että muita tukijoita.

***

Valintamme Oulun piispanvaalissa on rehtori, TL Jukka Hautala Ylivieskasta. Tunnemme Jukan pitkältä ajalta persoonana, jolla on sekä voimaa että viisautta hakea ratkaisuja siihen, miten kristinusko ja kirkko voivat olla kaikelle pohjoisen hiippakunnan väelle yhä keskeinen merkityksen antaja.

Vaaliprosessin aikana Jukka on kyennyt tuomaan keskusteluun juuri niitä teemoja, joita tämä aika tarvitsee: kristinuskon globaali luonne, kristityn vastuu ympäristöstä, tasa-arvokysymykset. Jukka on omalla lämpimällä olemuksellaan todistanut, että kristinuskosta on paitsi mahdollista, myös välttämätöntä, käydä myös älyllistä keskustelua ilman että yksinkertaista uskoa kadotetaan.

Jukka on aina valmis kuuntelemaan keskustelukumppaninsa näkemyksiä kunnioittavasti.

Jukka Hautala on julkaissut vaalisivullaan sarjaa, jossa hän on juurevasti ja teologisesti kiinnostavasti käsitellyt Raamatun keskeisiä alkukielisiä termejä ja pohtinut, mitä ne antavat tähän päivään.

Jukka Hautala on tottunut työskentelemään ristipaineessa ja muutoksissa. Suntioiden ja nuorisotyönohjaajien kouluttajana hän tuntee seurakunnan työhön hakeutuvien maailmaa. Jukka on tottunut ajattelemaan asioita pitkälle eteenpäin. Jukka Hautalan aikana opistosta ovat löytäneet paikkansa myös kehitysvammaiset ja turvapaikanhakijat.

Jukka Hautalan erityinen vahvuus on se, että hän tuntee myös kirkon ulkopuolista kenttää ja on vahvana järjestövaikuttajana tottunut eri ympyröissä luontevasti toimimaan. Kirkolliskokousedustajana Jukka Hautala on ollut aloitteentekijänä siinä muutoksessa, jonka toivotaan johtavan homoseksuaalien mahdollisuuteen tulla kirkossa siunatuksi tai vihityksi.

Jukka Hautalan teologiassa sukupuolten välisen oikeudenmukaisuuden toteutuminen on keskeinen lähtökohta. Hän tuntee ja tiedostaa ne esteet, jotka ovat sen tiellä ja on sitoutunut työskentelemään niiden poistamiseksi.

Jukka Hautala tunnetaan valtakunnallisesti pappina ja hengellisenä johtajana, joka haluaa ja osaa viedä asioita eteenpäin. Oulu saa Hautalasta tarmokkaan piispan.

***

Erja Oikarinen, 
vt. kirkkoherra

Vilho Vähäsarja, 
rovasti

Joonas Vapaavuori, 
pastori

Ulla Mitrunen, 
kappalainen

Katariina Pitkänen, 
oppilaitospappi

Tuula Okkonen, 
kirkolliskokousedustaja

Heikki Hurskainen, 
rovasti

Satu Kreivi-Palosaari, 
kappalainen

Seppo Viljamaa, 
sielunhoidon asiantuntija, 
Kirkkohallitus

Hanna Vapaavuori, seurakuntapastori

Markku Palosaari, rovasti, vanhustyön pastori

Minna Salmi, psykoterapeutti, pastori

Ulla Säilä, rovasti

Anita Leppälä, kirkkoherra

Sirpa Hannula, puheterapeutti

Tuomo Kälviä, rovasti, kappalainen

Kimmo Kieksi, kappalainen

Päivi Repo, lähetystyöntekijä

Antti Rintala, opiskelijasihteeri, Heränneiden ylioppilaskodin johtaja

Jan Ahonen, tuottaja, pastori

Merja Järvinen, yhteisöpedagogi, neuropsykiatrinen valmentaja

Merja Jyrkkä, rovasti, kirkkoherra

Katariina Airas, musiikki- ja aluesihteeri

Aila Kemppainen, kirkolliskokousedustaja, psykoterapeutti

Olli Seikkula, seurakuntapastori

Urpu Sarlin, viestintäpäällikkö

Virpi Sillanpää-Posio, pastori

Antti Elenius, pastori

Kristiina Elenius, varainhankintapäällikkö

Helena Paalanne, lehtori, pastori

Kerttu Venäläinen, rovasti

Marika Huttu, seurakuntapastori

Aila Harvala, rovasti

Tiina Kristoffersson, toiminnanjohtaja

Miia Seppänen, kappalainen

Heikki Hiilamo, professori

Kirsi Hiilamo, psykoterapeutti, perheneuvoja, kirkolliskokousedustaja

Mika Nuorva, muusikko, nuorisosihteeri

Sanna Jukkola, kirkkoherra, Nivala

***

Oulun piispanvaalin ensimmäinen kierros käydään 15.8. Kotimaa tarjoaa kaikille kolmelle ehdokkaalle tilaa yhdelle kannatuskirjoitukselle. Jukka Hautalan kannatuskirjoitus on julkaistu 12.7. ilmestyneessä Kotimaassa.

Kuva: Sanna Krook / Kirkon kuvapankki

5 kommenttia

 • Salme Kaikusalo sanoo:

  “Jukka Hautalan teologiassa sukupuolten välisen oikeudenmukaisuuden toteutuminen on keskeinen lähtökohta.” uutinen

  Tarkoittaako tämä sitä, että Hautala työskentelee miehen ja naisen tasavertaisen kohtelun puolesta? Nythän miehet ovat Suomessa jäämässä jotenkin jalkoihin kun “feminismi” jyrää voimalla eteenpäin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Samuli Korkalainen sanoo:

   Tämä kommentti on kyllä käsittämätön. Miten ihmeessä feminismi jyrää niin, että miehet ovat jäämässä jalkoihin? Loma-aamun kunniaksi googlailin ja laskeskelin ja laitan nyt Salmelle tiedoksi tilaston, miten tasa-arvo toteutuu tällä hetkellä suomalaisessa yhteiskunnassa. Merkkejä siitä, että yksikään näistä luvuista olisi ratkaisevasti muuttumassa, ei ole näkyvissä. Joten kerrotko, miten ne miesten oikeudet jäävät toteutumatta? Ja oletko naisena todella sitä mieltä, että naisten osuus näissä tehtävissä pitäisi olla vielä pienempi?

   Sukupuolten prosenttiosuudet tietyissä johtotehtävissä Suomessa (miehet–naiset): – Pörssiyhtiöiden hallitukset 71–29 – Pörssiyhtiöiden johtoryhmät 77–23 – Pörssiyhtiöiden toimitusjohtajat 93–7 – Piispat 100–0 – Kirkkoherrat 80–20 – Kirkolliskokousedustajat 68–32 – Ministerit 65–35 – Kansanedustajat 58–42

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Leeni Luukko sanoo:

   Voi Salme, tule luulon kuplasta ulos ja katso ympärillesi ja lue, tutki tilastoja, opi, viisastu.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Leo Tihinen sanoo:

  Salme Kaikusalo: Tässä taustatietoa kysymyksesi vastaukseen. (Kotimaa20.02.2017)

  “Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokousedustajat ovat jättämässä kokoukselle aloitetta, joka läpi mennessään mahdollistaisi kirkon pappien vihkivän samaa sukupuolta olevia avioliittoon. Ylivieskalainen Jukka Hautala on yksi kirkolliskokousedustajista, jotka ovat valmistelleet samaa sukupuolta olevien vihkimistä hyväksyvää aloitetta.”

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jussi Tuusa sanoo:

  Yhtyykö Jukka Hautala kaikkiin kolmeen vanhan kirkon uskontunnustukseen ml. Athanasioksen tunnustus? Entä tukijat? Jos vastaus on kyllä, niin voi ottaa kantaa teesiini, että piispan pitää (uskaltaa) puhua julkisessa tilassa Jumalasta, siitä kuka ja minkälainen Jumala on, kiertelemättä, väistelemättä ja pakenematta rajapintojen ja tulokulmien sanahelinään ja kirkkoa kohtaan toiseutta tuntevien oletetun herkkyyden nimessä tapahtuvaan vaikenemiseen Kristuksesta.

  Ilmoita asiaton kommentti