Kansanlähetyksen Mika Tuovinen: Vaikuttakaa kirkossa miehen ja naisen avioliiton puolesta

KLP 2018, Ryttylä

Kansanlähetyksen lähetysjohtaja Mika Tuovinen kannusti lauantaina linjapuheessaan liikkeen kannattajia asettumaan ehdolle ja äänestämään syksyn seurakuntavaaleissa miehen ja naisen välisen avioliiton puolesta.

– Lähtekää ehdokkaiksi omissa seurakunnissanne sellaisille listoille, joissa miehen ja naisen avioliittoa arvostetaan. Käyttäkää äänioikeuttanne! Tuovinen sanoi.

Tuovinen sai juhla-alueen päätelttaan kokoontuneelta yleisöltä spontaanit aplodit. "Aamen", huudahtivat jotkut penkissä.

Juhlateltta oli puheen aikana ääriään myöten täynnä.

Mika Tuovinen arvioi puheessaan, että avioliitto saattaa olla seurakuntavaalien tärkein kysymys.

Kotimaalle hän sanoo, että kirkon mahdollinen päätös alkaa vihkiä myös mies- ja naispareja olisi Kansanlähetykselle suuri pettymys.

– Ei se ainakaan lähentäisi Kansanlähetyksen ja kirkon suhteita.

– Meillä ei kuitenkaan ole kantaa siihen, miten toimisimme. Me toimimme sen puolesta, että avioliitto säilyisi miehen ja naisen välisenä.

Tuovinen arkkipiispan ehtoollispäätöksestä: ”Pidän päätöstä huonona”

Mika Tuovinen nosti linjapuheessaan esiin myös kirkon ja Kansanlähetyksen välejä kiristävän kysymyksen ehtoollisesta.

Kesäkuussa arkkipiispa Tapio Luoma siirsi Maata näkyvissä -festivaalien messun Turun paikallisseurakuntiin, joissa ehtoollista voivat jakaa kaikki kirkon papit sukupuolesta riippumatta. Aiemmin joidenkin Turun luterilaisten seurakuntien ja Suomen luterilaisen evankeliumiyhdistyksen järjestämässä tapahtumassa ehtoollista ovat voineet jakaa vain miehet.

– Pidän päätöstä huonona, Tuovinen sanoi puheessaan.

– Maassamme on paljon jumalanpalveluksia, joissa toimitaan kirkon vanhan virkakäsityksen mukaisesti. Eivät ne lopu. Kysymys on siinä, onko niille ja niissä käyvillä tilaa kirkossa vai ajautuvatko ne ja he kirkon ulkopuolelle.

Kotimaalle Tuovinen kertoo pitävänsä todennäköisenä, että joissain seurakunnissa otetaan mallia Turusta ja kielletään sellaisten messujen viettäminen, joissa ehtoollista voivat jakaa vain miespapit.

– Olemme Kansanlähetyksessä halunneet toimia kirkon sisällä. Vaarana on, että yhteisöt lähtevät muualle. Vakka järjestöt jäisivät kirkkoon, niin ne ihmiset, jotka käyvät näissä jumalanpalvelusyhteisöissä, etsivät jumalanpalveluspaikkansa kirkon ulkopuolelta, Tuovinen sanoo.

– Toivon, että jumalanpalvelusyhteisöille olisi ymmärrystä. Se on keino pitää ihmiset kirkon sisällä.

Puheessaan Mika Tuovinen totesi, että suhde kirkkoon jakaa liikkeen jäseniä: toiset haluavat pysyä kirkossa ja toiset epäröivät. Hän kannusti kansanlähetysläisiä jatkamaan työtä kirkon sisällä.

– Miksi lähtisimme pois silloin, kun Raamatun sanomalle vieraat voimat ja opit pyrkivät tunkeutumaan sisälle ja valtaamaan kirkon itselleen, Tuovinen kysyi juhlayleisöltä.

Kansanlähetyspäiviä vietetään tänä viikonloppuna Ryttylässä Kansanlähetysopistolla. Lauantaina Kansanlähetyspäiville osallistui järjestäjien mukaan 8 000 kävijää.

Kuva: Philippe Gueissaz. Lähetysjohtaja Mika Tuovinen ja aluekoordinaattori Anne Tuovinen Kansanlähetyspäivillä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä

101 kommenttia

 • SR! Jos voisit lukea minun juttujani tulkitsematta, olisi paljon mukavampaa, mutta en aio lähteä taittamaan niskaa sinun tulinnoiltasi. Aika ja koettelemukset kyllä kertovat sinulle ja minulle mikä on totuus. Sen verran sanon, että heterot ovat alunperin halventaneet avioliiton pyhyyden.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Kerro nyt hyvä mies, miten ’tulkitsen’ kommenttejasi. Yritän omasta puolestani vain asettaa ne siihen kontekstiin, mitä itse olen Raamattua ja siihen liittyviä tutkimuksia lukemalla ymmärtänyt, en mitään muuta.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Jusu Vihervaara sanoo:

  En yhtään ihmettele, että uskon takia tapetaan jatkuvasti ihmisiä, uskonkiihkoilu saa ihmisen kirjoittelemaan tällaisia kommentteja.

  Yhtään ei ollut lapsellinen tuo Susitien viesti.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mikko Uotila sanoo:

  Ihanaa,jos mies rakastaa naistaan näin antaumuksella. Toivon liitollenne siunausta ja ikuista rakkautta. En vaan ymmärrä, miten se on Mika-veljeltä pois, kun maailma kantaa päällään muunlaisia elämän totuuksia ja Jumalan luomia. Tutustu rohkeast toisenlaisiin ihmisiin, Mika ja keskustele kaikenlaisten kanssa, jos tämä aihe niin kiinnostaa. Olen valmis kertomaan elämäntarinaani, mutta se on vain yksi miljoonista. Minulle ei mieleenkään asettaa heterosuhteiden oikeutusta kyseenalaseksi, vain siksi että minä olen Jumalan luoma homo. Jos aihe painaa mieltä niin paljon,että siitä on juhlapuheiden aiheeksi, taitaa miehellä olla pakkomielle miettiä miehisyytensä muotoja. Entisenä viidesläisrn ja minuuteni taistelun läpikäyneenä jätän tuomiovallan Isä Jumalalle.

  Kaikesta huolimatta toivon teidänkin olevan osa suurta seurakuntaa ihanassa yksisilmäisyydessänne. Ymmärrän oikein hyvin, että kaiken hämmentävän voi sivuuttaa vääräoppisena. Elämän lahja on niin ihmerllinen että ihmisrn selitykset ovat aika mitättömiä. Itse keskittyisin omiin synteihini enkä niinkään toisten vajavaisuuksiin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Uotila.”Minulle ei mieleenkään asettaa heterosuhteiden oikeutusta kyseenalaseksi, vain siksi että minä olen Jumalan luoma homo”.

   Olet varmasti homo, mutta en usko, että Jumala on luonut ketään homoksi. Homoseksuaalisuus on syntiinlangenneen maailman heikkoutta eikä alkujaan Jumalan luomiskertomuksessa puhuta kuin miehen ja naisen suhteesta. Tässä suhteessa on luomistarkoitua. Kaikenlaista muutakin mitä Jumala ei ole luonut on tämä maailma täynnä, myös ihmisten geeneissä on kaikenmaailman poikeavuuksiaa. Ennen syntiinlankeemusta ei mitään sairautta ollut.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Antti: Totta, ettei ennen syntiinlankeemusta ollut mitään sairautta. Mutta syntiinlankeemuksen syy oli ylpeys, ei homous.

   En ole erityisen innokas luettelemaan ja laskemaan toisten kristittyjen syntejä, koska niistä Jumalan edessä kukin yksin vastaamme, mutta itse en kyllä uskaltaisi sinun tavallasi ryhtyä Jumalan paikalle jakamaan taivaspaikkoja, ei edes seksuaalisen suuntautuneisuuden perusteella.

   Minun käsittääkseni Jeesus itse kertoi jotakin taivaspaikkojen jakamisen vaarallisuudesta useastikin fariseuksille puhuessaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Markku Hirn sanoo:

   Mikko Uotila

   Heterona olen yrittänyt esittää juuri tuon kysymyksen kanssaveljilleni ja sisareilleni: Miten homojen sitten pitäöisi hoitaa rakkauselämäänsä ? Nykyjään vastausta ei tule. Aikaisimmin saattoi tulla vaatimus että homojen tulisi ryhtyä heteroiksi.

   Antti Hämäläinen katsoo että homot ovat erityisen syntisiä ja saavat syyttää itseään kun eivät luovu homoudesta.

   Mieleeni tuli mielenkiintoinen ajatus : Mitäpä jos Jumala nimenomaan on sallinnut homouden kehittyä johonkin aivan erityiseen tehtävään luomakunnassa. Tuntemillani homoilla on usein kaksi erityistaipumusta : a) erittäin hyvin kehittynyt hoito ja palveluvaisto ja erityinen esteettistaiteelinen kyky aivan jokaisella taiteen alueella. Voisiko olla että juuri homot taipumuksensa takia ovat saaneet erityiskutsumuksen kaunistaa ja muuten rikastuttaa meidän yhteistä elämäntaivaltamme kultuurinviljelyn kautta?

   Harvat heterot tietävät sitä miten monet historian keskeiset ensiluokan kultuurihenkilöt ja jopa tiedemiehet ovat olleet homoja tai vähintäin biseksuaaleja.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Rantanen. ” Totta, ettei ennen syntiinlankeemusta ollut mitään sairautta. Mutta syntiinlankeemuksen syy oli ylpeys, ei homous.

   En ole erityisen innokas luettelemaan ja laskemaan toisten kristittyjen syntejä, koska niistä Jumalan edessä kukin yksin vastaamme, mutta itse en kyllä uskaltaisi sinun tavallasi ryhtyä Jumalan paikalle jakamaan taivaspaikkoja, ei edes seksuaalisen suuntautuneisuuden perusteella”.

   OLi syntiinlankeemuksen syy mikä tahansa, sen seurauksena maailma joutui “turmeluksen orjuuteen”, Rm 8:21a. Tässä heikkouden tilassa maailmassa on kaikenlaista, mitä ei ennen syntiinlankeemusta ollut. Emme kaiketi kykene kuvittelemaan sitä kirkkautta, mikä Adamissa ja Eevassa oli ennen lankeemusta. Homoseksualismi ja paljon muuta on tämän maailmaan tulleen heikkouden ilmenemistä. Enhän minä mitään taivaspaikkoja ole jakamassa. Uskon, että taivaassa on paljonkin homoja jotka ovat vastaanotteneet Jeesuksen ja pyhittyneet Hänessä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Hirn. “Antti Hämäläinen katsoo että homot ovat erityisen syntisiä ja saavat syyttää itseään kun eivät luovu homoudesta”. Äläpäs pane sanoja suuhuni. Homseksuaalit ovat syntisiä niinkuin kaikki me muutkin. Kuka on mitenkin rikkinäinen ja heikko, mutta minusta olemme kaikki tavalla tai toisella vammaisia, ja juuri siksi tarvitsemme Vapahtajan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Hirn. “Mieleeni tuli mielenkiintoinen ajatus : Mitäpä jos Jumala nimenomaan on sallinnut homouden kehittyä johonkin aivan erityiseen tehtävään luomakunnassa. Tuntemillani homoilla on usein kaksi erityistaipumusta : a) erittäin hyvin kehittynyt hoito ja palveluvaisto ja erityinen esteettistaiteelinen kyky aivan jokaisella taiteen alueella. Voisiko olla että juuri homot taipumuksensa takia ovat saaneet erityiskutsumuksen kaunistaa ja muuten rikastuttaa meidän yhteistä elämäntaivaltamme kultuurinviljelyn kautta?”. Ymmärrän ajatuksesi, mutta en usko, että se on oikea. Suurin osa homoista ei ole käsittääkseni erityisen taiteellisia, mutta monet ovat aika riettaita. Sensijaan olen itsekin paljon pohtinut vähän vastaavaa ajatusta. Olen nimittäin valmis uskomaan, että mongoloideilla ihmisillä voi olla tällainen erityistehtävä maailmassa “Jumalan kanssataakanakantajana” tms. Tämä on minulle tosin vain pohdintaa, ei mikään totuusväittämä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Rantala. “Kyllä sinä jossakin edeltävässä kommenttiketjussa kerroit, ettei toinen kommentoija mahdu samaan taivaaseen sinun kanssasi”.

   Voiit vähän tarkentaa sanomaasi. Minulle on aina ollut aivan selvää, että minä en jaa taivaspaikkoja tms. eikä sellainen minua kovasti kiinnostakaan. Luulenpa, että se taisi olla niin, että Jusi Vihervaara sanoi ettei haluaiskaan samaan taivaaseen homofoobikkojen kanssa, jollaiseksi hän kaiketi luokitteli minut?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Vihervaara. “Ennen syntiinlankeemusta ei ollut syrjintää ja ennakkoluuloja”.

   Höpö löpö, ethän sinä edes usko mihinkän syntiinlankeemukseen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Syntiinlankeemuskertomuksen tarkoitus ei liene siirtää syyllisyyttä kaikesta raadollisuudestamme Eevan ja Aatamin harteille jossain ihmiskunnan aamuhämärässä. Me kaikki olemme eevoja ja aatameita. Syntiin lankeaminen on ihan oma asiamme. Homoseksuaalisuus tai Downin syndrooma eivät liity syntiin sen kummemmin kuin värisokeus tai vasenkätisyys.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Penti. “Syntiinlankeemuskertomuksen tarkoitus ei liene siirtää syyllisyyttä kaikesta raadollisuudestamme Eevan ja Aatamin harteille jossain ihmiskunnan aamuhämärässä. Me kaikki olemme eevoja ja aatameita. Syntiin lankeaminen on ihan oma asiamme. Homoseksuaalisuus tai Downin syndrooma eivät liity syntiin sen kummemmin kuin värisokeus tai vasenkätisyys”. Jos Raamatusta päättelemme syntiinlankeemuksen ajankohdan tapahtui se kaiketi noin 6000 vuotta sitten. Eli ei siis missään aamuhämärissä. Luomiskertomus syntiinlankeemuksineen on aika lyhyt. Se antaa suuren linjan sen ymmärtämiselle, mikä on ihmskunnan ongelmien syy. Myös tästä ymmärrämme miksi Jumalalla on pelasussuunntelma ja kaikkia syntejämme varten sovitus. Otin downin syndrooman herra Hirnille esimerkiksi siitä, miten voisin nähdä poikkeavuuden toimivan Jumalan pelastussuunnitelman puitteissa. Voin siis nähdä downin syndroomaiset jonkunlaisina a kantajina tai sodattomina mitä ihmiskunnan syntivelkaan tulee. Tämä ei ole mikään lisä ristin työhön tms. vaan ainoa

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   (jatkuu) Tämä ei ole mikään lisä ristin työhön tms. vaan ainoastaan yritys nähdä jonkunainen tarkoitus tällaisellailmiöllä. Homojen taiteellisuudella sensijaan en pysty näkemään mitään suurta Jumalan antamaa merkitystä ihmiskunnalle.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Olet varmasti homo, mutta en usko, että Jumala on luonut ketään homoksi.

   Tämä ei ole uskon vaan t i e d o n kysymys. Ei toki Jumalan suhteen vaan biologian. Jumalastahan emme edes tiedä onko Hän olemassa,muta ihmisen biologia on näkyvissä embryosta alkaen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Heinola. “Olet varmasti homo, mutta en usko, että Jumala on luonut ketään homoksi.

   Tämä ei ole uskon vaan t i e d o n kysymys. Ei toki Jumalan suhteen vaan biologian. Jumalastahan emme edes tiedä onko Hän olemassa,muta ihmisen biologia on näkyvissä embryosta alkaen”.

   Raamatun luomiskertomus syntiinalneemuksinen on kaikkien luettavissa. Ajatus, että ihmisten olosuhteet muutuivat radikaalisti syntiinlankeemuksen yhteydessä pitäisi olla aivan ymmärrettävä jos siis uskomme, että Raamatun sanoma on Jumalan antamaa ilmoitusta. Jos emme usko näin, sillä ei tietysti ole paljonkaan merkitystä. Jos minä en tietäisi, että Jumala on varmasti olemassa, en tuhraisi kovin paljon aikaa Raamatun tutkimiseen. Herra Heinola kuitenkin tekee niin, ja ajattelen, että hyvässä lykyssä herra Heinolalle joskus voi tämä kysymys kirkastua. Ennenkuin koemme uudestisyntymisen, emme kuitenkaan voi ymmärtää Raamatusta paljoakaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   “Raamatun luomiskertomus syntiinalneemuksinen on kaikkien luettavissa…”

   No ei ole,sillä läheskään kaikkii eivät osa h eprea rniitäävsti v oidaksen alkukertomuksenedes lukea p-u,humattakanettä’ v osivat poästä akkientulkintav aihtoehtojenäärelle,koska alunperinpelkinkonsonanteinkirjoitetut tnekstiot v oidaan lukea monin mo-nineri tavoin. Selivitäpä Hämäläine miten esim. tämä Genesiksen lause: 2 זָכָר וּנְקֵבָה, בְּרָאָם; וַיְבָרֶךְ אֹתָם , וַיִּקְרָא אֶת-שְׁמָם אָדָם, בְּיוֹם, הִבָּרְאָם. tulee tulkita ja kääntää?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Onpa valikoivaa fundamentalismia! Syntiinlankeemus ajoitetaan 6000 vuoden päähän, mutta puhutaan silti ihmiskunnasta, jonka aamuhämärä on jossakin kaukaisessa menneisyydessä.

   Raamatun lukeminen yksityiskohtaisen raporttina todella tapahtuneesta on mielestäni hengetöntä materialismia. Jumalan ilmoitus ei ole tietosanakirjan sanelemista.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Mitä tulee taiteellisesti lahjakkaiden homojen merkitykseen ihmiskunnalle ja erityisesti kirkolle, kannattaa käydä Sikstiiniläisessä kappelissa ihailemassa Michelangelo Buonarrotin freskoja. Hänen runouteensakin on hyvä tutustua.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   “Raamatun luomiskertomus syntiinalneemuksinen on kaikkien luettavissa…”

   Selkokielellä uusiksi: No ei ole,sillä läheskään kaikki eivät osaa hepreaa riitävästi voidakseen alkukertomuksen edes lukea pu,humattakaan että voisivat päästä kaikkien tulkintavaihtoehtojen äärelle,koska alunperin pelkin konsonantein kirjoitetut tekstit voidaan lukea monin monin eri tavoin. Selivitäpä Hämäläinen perustellen miten esim. tämä Genesiksen lause: 2 זָכָר וּנְקֵבָה, בְּרָאָם; וַיְבָרֶךְ אֹתָם , וַיִּקְרָא אֶת-שְׁמָם אָדָם, בְּיוֹם, הִבָּרְאָם. tulee tulkita ja kääntää?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. “Raamatun lukeminen yksityiskohtaisen raporttina todella tapahtuneesta on mielestäni hengetöntä materialismia. Jumalan ilmoitus ei ole tietosanakirjan sanelemista”.

   Juuri näinhän minä sanoin. Haluatko vain periaatteesa väittää vastaan?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Pentti. “Mitä tulee taiteellisesti lahjakkaiden homojen merkitykseen ihmiskunnalle ja erityisesti kirkolle, kannattaa käydä Sikstiiniläisessä kappelissa ihailemassa Michelangelo Buonarrotin freskoja”. Minä olen nähnyt ne. Upeita, mutta ihan hyvin joku joka ei ollut homo olisi voinut maalata ne. Ei Firenzessä oleva Daavidin patsaskaan minussa herätä mitään mielikuvia tekijän homoudesta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Juuri näin. Eivät homot muutenkaan herätä mielikuvia homoudesta. Ei ole erikseen homolahjakkuutta. Siinä olen jyrkästi eri mieltä, että kukaan muu kuin Michelangelo olisi ’ihan hyvin’ voinut maalata Sikstiniläiskappelin freskot.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Hirn. “Heterona olen yrittänyt esittää juuri tuon kysymyksen kanssaveljilleni ja sisareilleni: Miten homojen sitten pitäöisi hoitaa rakkauselämäänsä ? Nykyjään vastausta ei tule. Aikaisimmin saattoi tulla vaatimus että homojen tulisi ryhtyä heteroiksi.” MInulla on monia uskovia ystäviä, jotka ovat sinkkuja. Useimmat ovat hienoja naisis, jotka eivät ole seurakunnistaan löytäneet itselleen uskovaa miestä, tai miehiä on yksinkertaisesti ollut liian vähän. Nämä siis eivät toisaalta halua ottaa uskomatonta miestä vaikka tällaisia ehkä olsikin tarjolla. Yksikään näistä tuntemistani sinkuista ei esitä mitään vaatimusta oikeutukseen seksin harjoittamisesta avioliiton ulkopuolella. He siis tyytyvät siihen, että tässä suhteessa he luopuvat jostain mitä muilla on. Ei minusta kristityiltä homoilta edellytetä mitään tämän kummempaa. Heidän tulee luopua seksin harjoittamisesta samaa sukupuolta olevan partnerin kanssa koska Raamattu kieltää sen. Tällainen luopuminen on mahdollista, vaikka varmasti ei kaikille helppoa. Itse homoudesta luopuminen onkin sitten aivan toinen juttu, mutta käsittääkseni sitä ei Raamattu välttämättä edellytäkään, vaan ainoastaan homoseksin harjoittamisesta luopumista.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Mäkinen sanoo:

  Homoseksuaalisuus lisääntyy siellä missä ympäröivä kulttuuri kyseenalaistaa heteroseksuaalisuuden ihanteellisuuden.

  Nyky-yhteiskuntamme normalisoi homouden , ja saattaa suorastaan kannustaa siihen. Tämä homo- ja lesbosuhteiden lisääntyminen yhteiskunnallisen tuputuksen myötä, on homouden suurin ongelma, mitä ei vielä täysin ymmärretä. Siksi homous onkin lähinnä yhteiskunnallinen kysymys ja vasta toissijaisesti yksilö-kysymys. Mielestäni Raamattu onkin ollut tässä ihmisiä viisaampi, koska se ei näe asiaa vain yksilön kysymyksenä.

  Homouden lisääntymisen myötä myös kärsimys lisääntyy, eikä vähiten lapsettomuuden takia. Samalla lisääntyvät sukupuolitaudit, kuten esim Hiv joka on edelleen homojen kansantauti, toteaa homojen oma “ranneliike”-sivusto. Amerikassa 13-19v. poikien AIDS ja syfilistapaukset ovat lähes 90 % mies-poikasuhteista.

  Media onkin käsittämättömän hiljaa kaikista moraalisista tai terveyteen liittyvistä ongelmista mitkä johtuvat homosuhteista. Heterosuhteet ja homosuhteet eivät ole monessakaan mielessä samanlaisia. Esim. monet homosuhteet pysyvät pystyssä sen vuoksi että niissä sallitaan pettäminen. Heterosuhteissa tämä taas on hyvin usein avioeron syy.

  Muutama todiste siitä että homous on jo lisääntynyt ympäristön vaikutuksesta eli yhteiskunnan oman toiminnan vuoksi.

  1) Väestöliiton FINSEX-tutkimuksen mukaan varsinkin nuoret suomalaisnaiset ovat yhä useammin seksuaalisesti kiinnostuneita toisista naisista. Monilla on myös seksikokemuksia toisten naisten kanssa.

  2) 15.03.2016 selvityksen mukaan YHDYSVALLOISSA elävistä 13-20 -vuotiaista – eli Z-sukupolven edustajista – vain 48 prosenttia tunnustautuu “yksinomaan heteroseksuaaleiksi”. Runsas kolmannes määritteli itsensä muuksi kuin “täysin heteroksi” tai “täysin homoksi”. Toisin sanonen yli puolet AMERIKAN nuorista ei ole enää täysin heteroseksuaaleja. —-

  3) BRITANNIAN nuorista lähes puolet ei määrittele itseään täysin heteroiksi. (19.08.2015)

  4) Seksuaaliterapeutti Sari Eronen kertoo (mtv.lifestyle 5.10.-15) nuorten kokeilevan seksin saralla asioita, joiden kuvittelevat olevan muotia tällä hetkellä. “Esimerkiksi vähän aikaa sitten oli hirvittävän muodikasta olla bi. Se oli joillekin nuorille ihan itseisarvo, että jos olit tavallinen hetero, olit ikään kuin menneen talven lumia”. Vain muutama vuoskymmen sitten tällaista nuorten touhua kukaan ei olisi voinut edes kuvitella. Jälleen todiste siitä että homous lisääntyy ympäristön ja muodin mukana.

  Taustalla on yhteiskunnallinen arvovallakumous jossa seksuaalinen tyydytys yleisestikin nostetaan ikäänkuin elämän korkeimmaksi arvoksi. Raamattu kehoittaa suoraan hillitsemään tätä viettiä. Eräät tutkijat kuvaavatkin aikamme sivistystä himontyydys-sivistykseksi.

  Kuitenkin ihminen on ennenmuuta henkinen olento, ja vasta toissijaisesti fyysinen ja seksuaalinen. Raamattu puhuukin viisaasti lihan ja hengen välisestä taistelusta. Nyt liha on yhteiskunnassamme voitolla, mutta hengen aika tulee vielä. Routa porsaan kotiin ajaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  ä”…änestämään syksyn seurakuntavaaleissa miehen ja naisen välisen avioliiton puolesta.”

  En oikein ymmärrä,onko miehen ja naisen avioiitto jotenkin kielletty, että sitä täytyy puolustaa? Minun ymärtääkseni ketkä tahansa avioliittolain edellytykset täyttävät miehet ja naiset saavat edelleen solmia Suomessa niin halutessaan keskenään avioliiton. Vai olenko ymmärtänyt jotenkin väärin?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seija Rantanen sanoo:

  Tuovisen puhe on varmaan jotakin ulkopuoliselle aukeamatonta Kd-propagandaa. Siitähän voi saada sen käsityksen, että seurakuntavaaleissa äänestettäisiin Suomen avioliittolainsäädännöstä. Ehkä tuo huttu uppoaa Kd-läisiin. Muut suomalaset kyllä tuetävät, että laeista päättää Suomen eduskunta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pentti Korhonen sanoo:

  Antti Hämäläinen, Pekka Mäkinen ja Salme Kaikusalo. Minulla on serkku, joka muuten on jokseenkin täysipäinen, mutta uskonasioissa hän on ehdoton, siis uskoo olemattomiin. Hänen kanssaanon turha yrittää keskustella härkevästi, hänellä on juuri nuo mielipiteet kuin edellämainituilla “keskustelijoilla”. Hän odottelee joka päivä, että Jumalan seurakunta “tempaistaan ylös”. Eipä meidän aikanamme taideta tempaista. Uskotteko te tuohon tempaisuun?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Korhonen. “Minulla on serkku, joka muuten on jokseenkin täysipäinen, mutta uskonasioissa hän on ehdoton, siis uskoo olemattomiin”. Siis jokainen uskova uskoo “olemattomiin”. Uskovalle ne vain eivät ole samalla lailla olemattomia kuin uskomattomalle. Opetus jeesuksen takaisin tulemisesta on ihan kristinopin perusjuttuja. Tähän liittyen sitten on monenlaisia näkemyksiä siitä, miten ja milloin se tapahtuu. Minusta kaikki tekevät viisaasti myöntäessään että emme tarkkaan tiedä tällaista asiaa. Silti voimme hyvin uskoa siihen.

   Ilmoita asiaton kommentti