Kansanlähetyksen Mika Tuovinen: Vaikuttakaa kirkossa miehen ja naisen avioliiton puolesta

KLP 2018, Ryttylä

Kansanlähetyksen lähetysjohtaja Mika Tuovinen kannusti lauantaina linjapuheessaan liikkeen kannattajia asettumaan ehdolle ja äänestämään syksyn seurakuntavaaleissa miehen ja naisen välisen avioliiton puolesta.

– Lähtekää ehdokkaiksi omissa seurakunnissanne sellaisille listoille, joissa miehen ja naisen avioliittoa arvostetaan. Käyttäkää äänioikeuttanne! Tuovinen sanoi.

Tuovinen sai juhla-alueen päätelttaan kokoontuneelta yleisöltä spontaanit aplodit. "Aamen", huudahtivat jotkut penkissä.

Juhlateltta oli puheen aikana ääriään myöten täynnä.

Mika Tuovinen arvioi puheessaan, että avioliitto saattaa olla seurakuntavaalien tärkein kysymys.

Kotimaalle hän sanoo, että kirkon mahdollinen päätös alkaa vihkiä myös mies- ja naispareja olisi Kansanlähetykselle suuri pettymys.

– Ei se ainakaan lähentäisi Kansanlähetyksen ja kirkon suhteita.

– Meillä ei kuitenkaan ole kantaa siihen, miten toimisimme. Me toimimme sen puolesta, että avioliitto säilyisi miehen ja naisen välisenä.

Tuovinen arkkipiispan ehtoollispäätöksestä: ”Pidän päätöstä huonona”

Mika Tuovinen nosti linjapuheessaan esiin myös kirkon ja Kansanlähetyksen välejä kiristävän kysymyksen ehtoollisesta.

Kesäkuussa arkkipiispa Tapio Luoma siirsi Maata näkyvissä -festivaalien messun Turun paikallisseurakuntiin, joissa ehtoollista voivat jakaa kaikki kirkon papit sukupuolesta riippumatta. Aiemmin joidenkin Turun luterilaisten seurakuntien ja Suomen luterilaisen evankeliumiyhdistyksen järjestämässä tapahtumassa ehtoollista ovat voineet jakaa vain miehet.

– Pidän päätöstä huonona, Tuovinen sanoi puheessaan.

– Maassamme on paljon jumalanpalveluksia, joissa toimitaan kirkon vanhan virkakäsityksen mukaisesti. Eivät ne lopu. Kysymys on siinä, onko niille ja niissä käyvillä tilaa kirkossa vai ajautuvatko ne ja he kirkon ulkopuolelle.

Kotimaalle Tuovinen kertoo pitävänsä todennäköisenä, että joissain seurakunnissa otetaan mallia Turusta ja kielletään sellaisten messujen viettäminen, joissa ehtoollista voivat jakaa vain miespapit.

– Olemme Kansanlähetyksessä halunneet toimia kirkon sisällä. Vaarana on, että yhteisöt lähtevät muualle. Vakka järjestöt jäisivät kirkkoon, niin ne ihmiset, jotka käyvät näissä jumalanpalvelusyhteisöissä, etsivät jumalanpalveluspaikkansa kirkon ulkopuolelta, Tuovinen sanoo.

– Toivon, että jumalanpalvelusyhteisöille olisi ymmärrystä. Se on keino pitää ihmiset kirkon sisällä.

Puheessaan Mika Tuovinen totesi, että suhde kirkkoon jakaa liikkeen jäseniä: toiset haluavat pysyä kirkossa ja toiset epäröivät. Hän kannusti kansanlähetysläisiä jatkamaan työtä kirkon sisällä.

– Miksi lähtisimme pois silloin, kun Raamatun sanomalle vieraat voimat ja opit pyrkivät tunkeutumaan sisälle ja valtaamaan kirkon itselleen, Tuovinen kysyi juhlayleisöltä.

Kansanlähetyspäiviä vietetään tänä viikonloppuna Ryttylässä Kansanlähetysopistolla. Lauantaina Kansanlähetyspäiville osallistui järjestäjien mukaan 8 000 kävijää.

Kuva: Philippe Gueissaz. Lähetysjohtaja Mika Tuovinen ja aluekoordinaattori Anne Tuovinen Kansanlähetyspäivillä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä