Kapituleissa meneillään viisi selvitystä sateenkaaripareja vihkineistä tai siunanneista papeista

Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli

Neljän hiippakunnan tuomiokapitulissa on meneillään viisi selvitystä niiden tietoon tulleista papeista, jotka ovat vihkineet tai siunanneet samaa sukupuolta olevan parin.

Kotimaa24:n keräämien tietojen mukaan Lapuan hiippakunnan kapitulissa on pyydetty selvitys kahdelta papilta. Toinen heistä on julkisuudessa asian vuoksi ollut seinäjokelainen Henna Salo. Hänen selvityksensä käsitellään kapitulissa 20.9. Toisen papin tapaus tuli kapitulin tietoon, koska pappi kertoi asiasta kirkkoherralle.

Oulun tuomiokapituli on pyytänyt selvityksen yhdeltä sateenkaariparin vihkineeltä papilta. Asia tuli kapitulin tietoon väestökirjanpidon kautta.

Espoon kapitulissa on tulossa käsittelyyn tapaus, jossa pappi on itse ilmoittanut piispalle siunanneensa samaa sukupuolta olevan parin.

Helsingin kapitulissa tulee käsittelyyn yhden papin toimittama vihkiminen. Lisäksi kapituli selvittää Kallion kirkossa ollutta sateenkaariparin siunaamista. Tilaisuudessa oli läsnä piispa Irja Askola.

Helsingin kapituli teki tänään päätöksen Kai Sadinmaan sateenkaarivihkimisestä tehdystä kantelusta. Sadinmaa sai vakavan moitteen ja kehotuksen pysyä pappislupauksessa.

Kirjoitusta muutettu klo 22.59: pappi oli ilmoittanut Espoon piispalle siunanneensa samaa sukupuolta olevan parin, ei vihkineensä.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Kapituli teki päätöksensä – Sadinmaalle vakava moite ja kehotus pysyä pappislupauksessa

Eila Helander: Kirkolliskokouksen on pakko tehdä päätös vihkimisestä

Piispa Askola paikalla – avioliiton siunaamisen yksityiskohdista kapituliin selvityspyyntö

Lapuan tuomiokapituli selvittää samaa sukupuolta olevan parin kirkollista vihkimistä

"Toivon voivani vihkiä" – Papit pohtivat, mitä vastata häitään suunnitteleville

15 kommenttia

 • Reino Suni sanoo:

  Kirkko vaatii näissä tapauksissa ehdottomasti kirkkolain soveltamista. Jos tämä vaatiminen sovelletaan rippisalaisuus lain soveltamiseen niin siitä pappi voi saada maksimissaan kahden vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen. Tosin rippisalaisuusasiassa on jopa piispakin todennut, että tässä ei tarvitse kirkkolain ehdottomuutta noudattaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Marja-Sisko Aalto sanoo:

  Oikeastaan kirkkolaissa tai kirkkojärjestyksessä ei ole suoranaista säädöstä kirkollisesti vihittävien sukupuolesta. Tuki pitää hakea kirkkokäsikirjasta, jota lain mukaan on noudatettava, ja käsikirja mainitsee termit “sulhanen” ja “morsian”. Itse pähkäilen, että enemmän on kyse pappislupauksesta ja sen edellyttämästä lojaalisuudesta piispaa ja koko kirkkoa kohtaan. Kaikki piispamme ovat kaiketi yhtä pitävästi ohjeistaneet papistonsa avioliittolain muutoksen voimaan tultua. Tämä ei siis ole mikään kannanotto siihen, onko oikein vai väärin vihkiä, vaan pientä tuumailua säädöspohjasta.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tulkaa Kaikki sanoo:

   Marja-Sisko, pappislupauksessa pappi sanoo: “Tahdon noudattaa kirkon lakia ja järjestystä…” Ensisijaisesti pappi kai siis noudattaa kirkkolakia ja kirkkojärjestystä. Piispojen ja muiden esimiesten ohjeita myös, mutta ne eivät voi olla ristiriidassa kirkkolain ja kirkkojärjestyksen kanssa.

   Vesa Hirvonen

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Jori Mäntysalo sanoo:

  “Asia tuli kapitulin tietoon väestökirjanpidon kautta.” — siis? Tallennetaanko väestötietojärjestelmään avioliiton solmimispäivän lisäksi myös vihkijä?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tarja Heiskanen sanoo:

   Kirkollinen vihkiminen kirjataan Kirjuriin seurakunnan virastoon toimitetun vihki-ilmoituksen perusteella. Ilmoituksessahan näkyvät (sen lisäksi ettei estettä vihkimiselle ole), vihkipäivä, vihkijä ja – paikka, todistajat, avioparin sukunimen/nimien valinta yms. Kirjurin kautta avioliiton tiedot siirtyvät edelleen väestökirjanpitoon. Vihkijän tiedot siirtynevät myös samassa yhteydessä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Markku Virta sanoo:

  Pappislupauksessa sanotaan”Minä N. N. lupaan kaikkitietävän Jumalan edessä, että toimittaessani pappisvirkaa, jonka olen valmis ottamaan vastaan, tahdon pysyä Jumalan pyhässä sanassa ja siihen perustuvassa evankelis-luterilaisen kirkon tunnustuksessa. En julkisesti julista tai levitä enkä salaisesti edistä tai suosi sitä vastaan sotivia oppeja.’

  Raamatussa ja Tunnustuskirjoissamme avioliitosta puhutaan miehen ja naisen välisenä liittona. Raamattuun ja Tunnustuskirjoihin pohjautuen kirkkomme opettaa avioliiton olevan miehen ja naisen välinen liitto.

  Tässä ei ole epäselvää. Kirkkolaki ja -järjestys eivät ole kirkkomme opin lähde. Samaa sukupuolta olevien vihkiminen papin toimesta voidaan ehkä katsoa kirkon opin vastaiseksi toiminnaksi.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Vihkiessään ei pappi toimi pappisvirassa vaan ymmärtääkseni juridisesti suhteessa yhteiskuntaan papin virassa, jonka virkatoimiin liittyy mahdollisuus ja oikeus vihkiä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Markku Virta sanoo:

   Kirkolliseen vihkimiseen kuuluu sen kirkollisuutta konstituoivana tekijänä siunauksen pyytäminen Jumalalta. Sitä ei kirkkomme opin mukana ole mahdollista pyytää. Pappi ei voi suorittaa siviilivihkimystä. Vihkiminen ilman siunausta on siviilivihkimys. Siunauksen pyytämisen edellytykset ovat opillisia, eivät juridisia kysymyksiä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jukka Kivimäki sanoo:

   eppo Heinola

   Pappisvirka ei ole yhteiskunnallinen virka vaan hengellinen virka

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Reino Suni sanoo:

   Jukka Kivimäki

   Papit kuten kaikki muutkin ihmiset ovat yhteiskuntalain ja järjestyksen alaisia. Jos et usko tähän niin sinun kuten kaikkien kirkon oppiin uskovien on syytä pyytää Jeesus tulemaan kertomaan mikä on Jumalan totuus. Hän lähti taivaaseen omassa ruumiissaan joten on aivan yksinkertaista tulla käymään ja kertomaan Jumalan käsity.s.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Virta: “Sitä ei kirkkomme opin mukana ole mahdollista pyytää. ”

   Ainahan pyytää voi. Se on sitten eri juttu, jos saa.

   Yrittänyttä ei laiteta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Sitähän juuri tarkoitin, suhteessa yhteiskunna lainsäädäntöön hän toimii papin virassa . Suhteessa seurakuntaan ja Jumalaan pappisvirassa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Marja-Terttu Akonniemi sanoo:

  Miksi kirkollisessa keskustelussa / tiedotusvälineissä “sateenkaari” liitetään samaa sukupuolta olevien suhteisiin? Entisenä pyhäkoulun opettajana ihmettelen tätä kaappausta kovasti, koska olen käsitellyt tuota upeaa luonnonilmiötä sen Vanhassa Testamentissa annetussa merkityksessä. Tänä sateisena kesänä se on puhunut omaa kieltään Jumalan lupauksista näkyessään usein taivaalla.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Akonniemi: ” Tänä sateisena kesänä se on puhunut omaa kieltään Jumalan lupauksista näkyessään usein taivaalla.”

   Jaa, meinaatkos, että sateenkaaren näkyminen tarkoittaa sitä, että Jumala hyväksyy ja antaa luvan myös sateenkaariparien kirkolliselle vihkimiselle?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Jukka Kivimäki sanoo:

  Ilkka lehden mukaan Lapuan tuomiokapituli ei käsitellyt vielä tänään samaa sukupuolta olevan parin vihkineen pastorin tapausta

  https://www.ilkka.fi/tilaajalle/maakunta/tilaajalle-7.3187110?aId=1.2400343

  Ilmoita asiaton kommentti