Käräjäoikeus hylkäsi helsinkiläisen miespapin syytteet seksuaalisesta ahdistelusta rippileirillä

risti, krusifiksi, rukousnauha

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on hylännyt kahden nuoren seksuaalisesta ahdistelusta syytettynä olleen miespuolisen papin syytteet. Syyttäjä vaati rangaistusta joko seksuaalisesta ahdistelusta tai vaihtoehtoisesti kunnianloukkauksesta. Tapaukset sattuivat viime kesänä helsinkiläisen seurakunnan järjestämällä rippileirillä.

Pappia syytettiin myös virkavelvollisuuden rikkomisesta. Rikosepäilyjen vuoksi hänet pidätettiin virastaan. Pappi kiisti kaikki syytökset. Kotimaa24 uutisoi ahdisteluepäilystä viime vuonna.

Oikeuden mukaan toinen tapauksista liittyi papin toimintaan rippileirin oppitunnilla. Siellä tämä totesi, että "mikäli joku vielä häiritsee puhumalla, hän tulee ja pussaa". Asianomistajana ollut nuori oli ymmärtänyt kommentin vitsinä ja puhunut, jolloin pappi toteutti uhkauksensa ja suuteli rippikoululaista poskelle. Nuori koki tilanteen nolona ja ärsyttävänä sekä papin käytöksen outona.

Oikeuden mukaan toisessa tapauksessa pappi oli vastaavanlaisesti antanut poskisuudelman toiselle asianomistajalle, kun nuoret eivät olleet hiljaa. Lisäksi leirillä oli tilanne, jossa pappi puri asianomistajaa käsivarteen kipua aiheuttamatta. Nuori tulkitsi tilanteen vitsiksi, eikä ollut miettinyt asiaa sen enempää.

Nuoret eivät vaatineet miehelle rangaistusta tai korvauksia eivätkä ajatelleet tai halunneet asian päätyvän käräjäoikeuden käsiteltäväksi. Kumpikaan nuorista ei yhdistänyt tapahtumiin mitään seksuaalista eivätkä tapahtumat vaikuttaneet heidän leiritunnelmaansa. Syyttäjän mukaan pappi teki leirillä seksuaalisia tekoja, jotka olivat omiaan loukkaamaan nuorten seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Lisäksi pappi rikkoi toiminnallaan virkavelvollisuuttaan eikä noudattanut Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulin toimintaohjetta, syyttäjän rangaistusvaatimuksissa todetaan.

Syyttäjä valittaa päätöksestä hovioikeuteen

Pappi kertoi oikeudelle, ettei hänen tarkoituksenaan ollut ahdistella tai halventaa ketään. Poskisuudelmaa hän perusteli sillä, että oli liian ankaraa lähestymistapaa välttääkseen turvautunut varhaisnuortenkin leireillä käytettyyn "jos et ole hiljaa, annan pusun" -metodiin. Puremisen osalta pappi kertoi sen olleen hänen epäonnistunutta huumoriaan ja kertoi häpeävänsä tapahtunutta. Hän sanoi, että edellisestä leiristä Helsingissä oli kulunut useita vuosia eikä hän ollut tietoinen siitä miten ilmapiiri ihmisten henkilökohtaisen tilan suhteen on muuttunut. Hän kertoi tottuneensa yleiseurooppalaiseen tapaan tervehtiä mieltäen poskisuudelmat kädenpuristukseen verrattavaksi tervehtimismuodoksi.

Käräjäoikeuden mukaan poskisuudelmissa tekijän motiivilla ei ole ratkaisevaa merkitystä ja huomionarvoista on, että pappi toimi spontaanisti lähinnä hiljentämistarkoituksessa. Teko-olosuhteet huomioon ottaen papin toiminta ei ollut "seksuaalisesti olennaista" tai asianomistajien seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaavaa, päätöksessä kerrotaan.

Käräjäoikeus katsoo, että papin toimet eivät pyrkineet tahallisesti loukkaamaan asianomistajien kunniaa. Oikeuden mukaan kyseessä ei ole kunnianloukkaus, vaikka pappi toimikin asemaansa nähden sopimattomalla tavalla.

Lisäksi virkavelvollisuuden rikkomista arvioitaessa pappi ei ole oikeuden mukaan käyttäytynyt "muulla kuin asemansa tai tehtävänsä edellyttämällä tavalla ainakaan vähäistä suuremmissa määrin".

Käräjäoikeus päätyi hylkäämään kaikki syytteet.

Päätös ei ole vielä lainvoimainen. Syyttäjä on valittanut päätöksestä hovioikeuteen.

Oikeuden päätöksestä uutisoi ensiksi MTV Uutiset.

Kuva: Minerva Seppälä

Lue myös:

Pappia epäillään seksuaalisesta ahdistelusta rippileirillä – rikosilmoitus on tehty

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.