Kardinaali Peter Turkson: Naimisissa olevien miesten pappeus tarkempaan tutkintaan

Voisiko naimisissa olevia miehiä vihkiä papiksi katolisessa kirkossa? Aihe on noussut pintaan Vatikaanissa parhaillaan koolla olevassa Amazonin alueen piispojen kokouksessa. Amazonin aluetta Etelä-Amerikassa koettelee pappispula, jota haluttaisiin lievittää vihkimällä papiksi hyvämaineiseksi todettuja naimisissa olevia miehiä.

Nyt kardinaali Peter Turkson arvioi, että aihe laajenee Amazonin alueen lisäksi koskemaan koko katolista kirkkoa. Turkson on katolisessa kirkossa korkeassa virassa ja johtaa paavin kuuriassa yhtenäistä inhimillistä kehitystä edistävää osastoa. Asiasta kertoo Catholic News Agency.

– Aihetta selvitetään todennäköisesti tarkemmin, jotta kirkko voi ottaa asiaan pysyvämmän kannan. Se ei koskisi vain Amazonia vaan maailmanlaajaa kirkkoa, Turkson toteaa.

Turksonin mukaan Amazonin alueen ongelmat ovat tuttuja muuallakin maailmassa. Hän vertaa Amazonian tilannetta oloihin Kongossa: molemmilla alueilla monet paikat ovat vaikeasti saavutettavissa ja viestintä on hankalaa.

Ghanalaissyntyisen Turksonin mukaan Kongossa paikallisia katolisia yhteisöjä johtavat koulutetut katekeetat, jotka saarnaavat, kastavat, siunaavat hautaan ja poikkeusluvalla myös jakavat ehtoollista. Kardinaali korosti kuitenkin, että pappia tarvitaan, jos halutaan sairaiden voitelua, ripin kuuntelijaa ja ehtoollisen täysimittaista viettämistä seurakunnan kanssa.

Pan-Amazonin synodi päättyy tulevana sunnuntaina.

Kuva: Katolinen / Wikimedia Commons. Peter Turkson Helsingissä toukokuussa 2016.

Lue myös:

Amazonin alueen piispojen synodi ratkoo pappispulaa – voisiko naimisissa olevia miehiä vihkiä papeiksi?

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.