Karjalainen: Kallistunutta kirkkoviiniä kuljetetaan Valamosta Kehä kolmosen kautta takaisin Valamoon

KOTIMAA 20130818 Seinäjoki, ehtoollinen Lakeuden Ristissä. Ehtoollisviiniä kalkista pikariin. By Johannes Tervo

Ehtoollisviini muuttui uuden alkoholilain myötä verolliseksi maaliskuussa 2018. Nyt useat mediat ovat uutisoineet kirkkoviinin hinnan jopa kaksinkertaistuneen. Kotimaa ennakoi tämän jo jutussaan toukokuussa 2018. Ennen lakimuutosta kirkkoviini oli verovapaata.

Lakimuutoksen myötä Valamon luostari menetti ehtoollisviinien myyntilupansa ja Suomen Merimieskirkko välitysoikeutensa. Kaikki ehtoollisviinit tilataan nyt Alkosta ja seurakuntien on oltava Alkon rekisteröityneitä yritysasiakkaita.

Kun Valamossa valmistetun kirkkoviinin hintaan lisättiin verot ja Alkon kate, hinta nousi rajusti.

– Teimme kompromissin ja laskimme alkoholiprosentin 18 prosentista 15 prosenttiin, jotta juoma meni alhaisempaan veroluokkaan. Saatiin hieman tasattua seurakunnille tullutta hinnannousua, kertoo Valamon viinitilan tuotantopäällikkö Asko Ryynänen sanomalehti Karjalaisen haastattelussa.

Valamon luostarin kirkko käyttää itsekin omaa ehtoollisviiniään. Luostari joutuu ostamaan myös omat viininsä Alkosta. Tämän vuoksi ne kulkevat halki Suomen ja kiertävät Alkon Vantaalla sijaitsevan keskusvaraston kautta, Karjalainen uutisoi.

Kun luostarissa valmistettu viini on kiertänyt puoli Suomea, luostari hankkii itse valmistamansa viinin Heinäveden Alkosta, jonne sinnekin on matkaa luostarista kymmeniä kilometrejä. Aikaa tähän kaikkeen kuluu noin kaksi viikkoa.

Suomen tilaviinilaki mahdollistaa sen, että viinitilat voivat myydä viinejään suoraan asiakkaille, jos viinit ovat korkeintaan 13-prosenttisia ja valmistettu tilan omista marjoista ja hedelmistä. Kirkkoviiniä valmistavaa Valamon viinitilaa tämä ei lohduta. Evankelis-luterilaisen kirkon linjauksen mukaan viinin täytyy olla viinirypäleistä valmistettua.

Kuva: Johannes Tervo

Lue myös:

Uuden alkoholilain myötä ehtoollisviini on seurakunnille jopa puolet kalliimpaa kuin ennen

HS: Ehtoollisviiniä esitetään vahingossa verolliseksi

Kirkko tyrmää aikeet ehtoollisviinin verottamisesta – "Suomen hallituksen poliittinen päätös"

Vapaa-ajattelijat: Ehtoollisviinin verovapaus laitonta

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.