Katolinen kirkko puuttui huumesotaan Filippiineillä – tarjoaa turvapaikkoja uhatuille

risti, krusifiksi, rukousnauha

Katolinen kirkko on muodostanut Filippiineillä verkoston, joka suojelee huumeriippuvaisia ja muita huumeiden vastaisen sodan kohteita, kertovat paikalliset papit brittilehti The Guardianille . Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte on julistanut huumeiden vastaisen sodan, jonka seurauksena yli 7 000 ihmistä on kuollut. Poliisi ja oikeuden omiin käsiinsä ottaneet kansalaiset ovat jahdanneet epäilemiään huumeriippuvaisia ja -kauppiaita.

Kohteita on toisinaan varoitettu etukäteen siitä, että he ovat tappolistalla, mikä on saanut heidät pakosalle. Monet kirkot ovat avanneet ovensa ja turvakotien verkostonsa tappolistoille päätyneille. Pappi Gilbert Billena kertoo The Guardianille, että hänen kirkkonsa on yksi turvapaikkaa tarjoavista. Billena työskentelee Filippiinien entisessä pääkaupungissa Quezon Cityssä lähellä Manilaa. Hän kertoo äänestäneensä Dutertea, koska odotti aivan toisenlaista sotaa huumeita vastaan.

The Guardianin mukaan monet filippiiniläiset tukevat teloitusmaisia tappoja, sillä he uskovat naapurustonsa tulevan siten aiempaa turvallisemmiksi. Toiset taas pelkäävät ilmaista eriävän mielipiteensä, koska he pelkäävät joutuvansa syytettyjen puolelle.

Katolisen kirkon johto Filippiineillä on ollut huumesodasta vaitonainen. Monet sen sisällä ovat kannattaneet sitä, The Guardian kertoo. Asenteet ovat kuitenkin muuttumassa. Filippiinien katolisen piispainkokouksen helmikuiset saarnat ovat vastustaneet painokkaasti nykymuotoista huumeiden vastaista sotaa.

Kuva: Minerva Seppälä

Lue myös:

Filippiinien uusi presidentti ja kirkko syyttelevät toisiaan