Katolinen kirkko: ”Suomessa tilaa ilmestyksille”

Maria_patsasTimo Jauhola kertoi nähneensä elokuun alussa ladon seinässä hologramminomaisen kolmiulotteisen hahmon, joka muistutti Neitsyt Mariaa Jeesus-lapsi sylissään. Mitä tästä ilmestyksestä ajatellaan katolisessa kirkossa.

Katolisen tiedotuskeskuksen johtaja Marko Tervaportti ei muista kuulleensa yhdestäkään perusteellisesti tutkitusta Marian ilmestyksestä Suomesta.

- Tietääkseni Suomessa ei keskiajan jälkeen ole ollut hämmennystä herättäviä ilmestyksiä, sanoo Tervaportti.

Yksi syy ilmestysten vähäisyyteen Suomessa saattaa olla kulttuuri.

- Protestanttisilla alueilla Marian ilmestymiset ovat varmaankin vähäisempiä, koska Maria on vieraampi. Me havaitsemme ja tunnistamme sellaista, mikä omassa uskonnollisuudessa on tuttua.

Katolinen kirkko suhtautuu ilmestyksiin varovaisesti, vaikka luterilaisesta näkökulmasta se onkin monien ilmestysten kirkko.

- Enemmän kirkko suhtautuu toppuuttelevasti ilmestyksiin. Muutenkin on jokaisen oma asia uskooko kirkon tunnustamiin ilmestyksiin vai ei.  Esimerkkinä vaikkapa Medjugorjen Marian ilmestys Kroatiassa. Kirkko ei ole lausunut mitään vakuuttuneisuudestaan, kuitenkin monet ovat saaneet hengellistä apua.

- On tärkeää suhtautua varovasti ilmiöihin, joiden merkitystä ja sanoman oikeaoppisuutta on vaikea hahmottaa. Varsinkin jos niiden kokija ryhtyy tulkitsemaan ja lukemaan viestejä kuvista, on varovaisuus tarpeen.

Katolinen kirkko tunnustaa ilmestykset, jos ne tutkimisen jälkeen vaikuttavat aidoilta.

- Piispa nimittää jonkun papin tutkimaan tapahtumaan, siitä kerätään todistusaineistoa ja tieteellistä  evidenssiä , eli tapahtuman mahdollisia luonnollisia syntytapoja. Myös siitä heränneen keskustelun antia seurataan, sanoo Marko Tervaportti.

Kiinnostaisko piispa Teemu Sippoa lähettää joku Hämeenlinnan tutkimaan ilmestystä?

- Ajattelen, että tuskin kiinnostaa, ainakaan tässä vaiheessa. Jos jostakin syystä kansa alkaisi nyt vaeltaa tuonne ilmestymispaikalle, niin sitten ehkä kirkon kiinnostus voisi herätä, Tervaportti arvelee.

Kuitenkin ilmestyksille olisi tilaa myös Suomen katolilaisten mielestä.

- Monet puhuvat, että olisi hienoa, jos saataisiin sellaisia. Monet kristityt uskovat, että nyt tarvittaisiin hengellistä viritystä ja ilmestys voisi olla suurena apuna, kertoo Marko Tervaportti.

Lue Ilmestyikö Maria ladon seinässä Hämeenlinnassa?