Katolinen kirkko vastaa piispainkokouksen ehtoollislinjaukseen: Ei vaikuta katolilaisten elämään

Suomessa on lukuisia pieniä kirkkoja ja saaristo- tai erämaakappeleita, joissa ei ole juoksevaa vettä. Kieltääkö terveysviranomainen ehtoollispikareiden käytön näissä kirkoissa riittämättömien pesuolosuhteiden vuoksi? Kuva Kuusiston kirkosta Kaarinasta.

Katolisen kirkon Helsingin piispa Teemu Sippo on antanut lausunnon katolilaisten osallistumisesta luterilaiselle ehtoolliselle ja ekumeenisen vuoropuhelun edistymisestä, kirkko kertoo tiedotteessaan.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokous linjasi toissa viikolla, että ”myös muun kristillisen kirkon kastettu jäsen voi osallistua yksittäistapauksessa ehtoolliseen, jos hänellä on omassa kirkossaan oikeus ehtoolliseen ja hän hyväksyy luterilaisen käsityksen ehtoollisesta”.

Piispa Sipon lausunnossa todetaan, ettei linjaus vaikuta millään tavoin katolisen kirkon jäsenten toimintaan.

"Koska eukaristian vastaanottaminen on samalla oman uskon tunnustamista erityisesti eukaristian sakramenttiin sisältyvän opin osalta, olisi epäjohdonmukaista vastaanottaa toisen uskonyhteisön kommuunio. Se antaisi väärän kuvan ykseydestä, joka ei vielä ole todellisuutta", piispa Sippo toteaa.

Hän huomauttaa, että katolilaiset ja ortodoksit voivat luvanvaraisesti osallistua ehtoolliselle, sillä kirkkojen käsitys pappeudesta ja ehtoollisesta tunnustetaan vastavuoroisesti.

Sipon mukaan poikkeustilanteissa ja kuolemanhädässä on mahdollista, että katolisen kirkon ehtoollinen voidaan jakaa protestanttisen kirkkokunnan jäsenelle.

"Silloinkin tämän on hyväksyttävä se, mikä katolinen oppi tästä sakramentista on, ja täyttää sen vastaanottamiseen kuuluvat yleiset edellytykset", hän toteaa.

"Olemme tiellä, mutta emme ole saavuttaneet vielä päämäärää, uskon yhteyttä eukaristian ja pappeuden suhteen. Siksi on pidättäydyttävä sellaisesta, mikä luo ajatuksen, että ykseys olisi jo saavutettu", Sippo päättää lausuntonsa.

Kuva: Maria Kesti

Lue myös:

Piispainkokouksen ehtoollislinjaus sai jyrkän vastauksen ortodoksiselta kirkolta

Ehtoollispöytä avautuu yksittäistapauksissa myös ei-luterilaisille