Katoliset piispat teettivät selvityksen: Neljääsataa pappia on syytetty hyväksikäytöstä Puolassa

risti, krusifiksi, rukousnauha

Lähes neljäsataa puolalaista pappia on ollut syytettynä alaikäisten seksuaalisesta hyväksikäytöstä vuosina 1990–2018, osoittaa Puolan katolisen piispainkokouksen teettämä tuore selvitys. Asiasta kertoo Catholic News Agency.

Selvitystä varten kerättiin tietoja yli 10 000 puolalaisesta seurakunnasta. Mukana ovat myös katolisen kirkon sääntökunnat.

Raportin mukaan hyväksikäytöstä syytettynä oli 382 pappia. Uhreja oli 625. Syytetyistä papeista 284 oli seurakuntapappeja ja 98 kuului sääntökuntiin. 198 pappia oli syytettynä alle 15-vuotiaiden lasten hyväksikäytöstä ja 184 pappia sitä vanhempien ala-ikäisten hyväksikäytöstä. Uhreista 58,4 prosenttia oli poikia ja 41,6 prosenttia tyttöjä.

Kanonista prosessia sovellettiin 362 pappiin. Yhteensä 68 pappia tuomittiin menettämään pappisvirkansa, 109 pappia pidätettiin virasta määräajaksi tai he saivat muita rangaistuksia, 31 siirrettiin työskentelemään muualle. 34 tapauksessa prosessi päättyi syytetyn kuoltua, ja 28 tapauksessa pappi vapautettiin syytteistä.

Siviilioikeuteen oli joutunut 168 pappia. Heistä 85 tuomittiin seksuaalisesta hyväksikäytöstä. 33 papin oikeudenkäynti on vielä kesken.

Uutistoimisto Reutersin mukaan hyväksikäytön uhreja tukevan järjestön edustajat ovat arvostelleet Puolan katolisten piispojen toimintaa selvityksen julkistustilaisuudessa viime viikolla.

– Sanaa "anteeksi" ei kuulunut kokouksessa kertaakaan, järjestön edustaja sanoi Reutersille.

Kuva: Minerva Seppälä

Lue myös:

Paavin entinen neuvonantaja George Pell sai hyväksikäytöstä kuuden vuoden vankeustuomion

Katolisten johtajien konferenssi päättyi – Paavi: Seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyneet papit ovat "Saatanan työkaluja"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.