Kauhuelokuvat olivat liikaa kirkkoväärteille – elokuvajuhla katedraalissa herättää paheksuntaa Englannissa

Derbyn katedraali

Saako kirkossa näyttää kauhuelokuvia, joissa näkyy seksikohtauksia, alastomuutta ja pakanallisia uhrimenoja? Tähän kysymykseen on törmätty Derbyssa Englannissa, kun katedraali on sopinut yhteisestä elokuvajuhlasta paikallisen kulttuurikeskuksen Quadin kanssa. Asiasta kertoo BBC.

Elokuvajuhlassa esitetään elokuvia, joihin liittyy uskonnollista pohdintaa. Sellaiset elokuvat kuin Nunnia ja konnia tai Monty Pythonin Brianin elämä eivät ole herättäneet paheksuntaa, mutta sen sijaan kyllä vuodelta 1973 peräisin olevat kauhuelokuvat Uhrijuhla (The Wicker Man) ja Kauhun kierre (Don’t Look Now).

Derbyn hiippakunnan toisten kirkkojen kirkkoväärtit ovat puuttuneet asiaan.

– Minusta ei ole sopivaa näyttää näitä elokuvia jumalanpalvelukseen erotetussa ja pyhitetyssä paikassa. Se loukkaa katedraalin hengellistä arvokkuutta, kommentoi kirkkoväärti Steve Dunning BBC:lle.

Uhrijuhla sisältää kohtauksia, joissa Britt Eklandin esittämä nainen tanssii alastomana ja Edward Woodwardin hahmo poltetaan elävältä jättimäisen kokon sisällä. Kauhun kierteessä on uskalias seksikohtaus, joka BBC aikoinaan sensuroi, kun elokuva esitettiin ensi kertaa televisiossa.

Derbyn tuomiorovastin Stephen Hancen mukaan elokuvissa ei kuitenkaan ”nähdä mitään sellaista, mitä Jumala ei olisi jo nähnyt”.

– Ne ovat itse asiassa vahvoja kertomuksia uskosta, epäilystä ja asioista, joiden kanssa ihmiset kamppailevat, Hence sanoi.

Hänen mukaansa elokuvajuhla on seurakunnan yritys avata katedraali palvelemaan Derbyn asukkaita mahdollisimman laajasti.

– Se ei kuulu vain kirkossakävijöille, se ei todellakaan kuulu vain minulle eikä se kuulu vain uskonnollisille ihmisille.

Englannin kirkossa on viime vuosina etsitty yhteyttä tyhjentyvien kirkkojen ja niitä ympäröivien yhteisöjen välille. Kirkkoihin on perustettu kahviloita, ravintoloita ja jopa päiväkoteja palvelemaan alueen asukkaita.

Kuva: Soloist / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0. Derbyn katedraali.

Oikaisu 24.8.2018 kello 9.45: Otsikossa ja leipätekstissä puhuttiin virheellisesti suntioista. Kyseessä olivat kirkkoväärtit.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.