”Käy yrttitarhasta polku” on pääsiäisen virsisuosikki

Pääsiäisajan jumalanpalvelusten lauletuin virsi on ”Käy yrttitarhasta polku” (virsi 77), käy ilmi vasta valmistuneesta laajasta virsikartoitushankkeesta. Runsaassa sadassa tutkitussa seurakunnassa virttä 77 käytettiin 99 kertaa vuoden 2010 pääsiäisen aikana. Tarkastelujakso ulottui kiirastorstaista toiseen pääsiäispäivään.

Lähes yhtä usein käytettiin virsiä ”Tulkaa kaikki, katsokaatte” (virsi 67) ja virttä ”Nyt se suuri päivä koitti” (virsi 84). Viiden käytetyimmät virren joukkoon mahtuvat myös ”Oi rakkain Jeesukseni” (virsi 63) ja ”Oi Jeesus, viimeisenä yönä” (virsi 220).

Virsikartoitushankkeessa selvitettiin nykyisen virsikirjan käyttöä luterilaisen kirkon seurakuntien jumalanpalveluksessa. Sen toteutti Kirkon tutkimuskeskus.

Teologian ja filosofian maisteri Teija Pitkäsen toteuttamassa kartoituksessa koottiin tiedot jumalanpalveluksissa käytetyistä virsistä kirkkovuoden 2009–2010 ajalta. Aineisto koottiin 105 erilaisesta seurakunnasta ympäri Suomea. Mittavassa aineistossa on koottuna yli 40 000 virsitietoa. Ainutlaatuinen aineisto hyödyttää niin seurakuntatyössä työskenteleviä, virsikirjan käyttöä toteuttavia ja suunnittelevia kuin tutkijoitakin. Kirkolle aineistosta on hyötyä erityisesti nyt, kun suunnitellaan virsikirjan lisävihkoa.

Virsikartoitus on osa laajempaa virsitutkimushanketta (2010–2014), jossa selvitetään virren asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa. Hankkeessa ovat mukana Kirkon tutkimuskeskus, Helsingin ja Itä-Suomen yliopistot sekä Sibelius-Akatemia. Parikymmentä opiskelijaa tekee hankkeessa väitöskirjaa tai pro gradu -tutkielmaa. Virsitutkimushanketta johtaa uskonnonpedagogiikan professori Tapani Innanen Helsingin yliopistosta.