Kehitysavun lopettamista vaatinut kansanedustaja noussee SLS:n hallitukseen

Suomen Lähetysseuran (SLS) vuosikokous järjestetään lähetysjuhlien yhteydessä 11.6.2016. Kokouksessa valitaan neljä uutta hallituksen jäsentä nyt erovuorossa olevien tilalle.

Vaalitoimikunta esittää perussuomalaisten kansanedustajaa Simon Eloa yhdeksi hallituksen jäsenistä, kertoo toimikunnan puheenjohtajana toiminut Liikemiesten lähetysliiton toiminnanjohtaja Erkki Haarala.

– Esitys hallituksen jäsenistä perustuu seurakuntien ja Lähetysseuran yhteisöjäsenten, esimerkiksi herätysliikkeiden, tekemiin esityksiin. Toivoimme, että hallitukseen voitaisiin valita kansanedustaja ja Espoon Tuomiokirkkoseurakunta esitti Simon Eloa, joka toimii seurakunnassa varavaltuutettuna.

Lähetysseuran hallitukseen haluttiin Haaralan mukaan asiantuntemusta eri aloilta. Järjestön säännöt asettavat lisäksi vaatimuksia siitä, että hallituksessa on riittävän tasapuolinen hiippakuntien, järjestöä tukevien hengellisten suuntausten sekä molempien sukupuolten edustus. Haaralan mukaan Elon puoluekanta ei vaikuttanut esitykseen.

– Ei perussuomalaisuus voi olla este, eikä se, onko hallituspuolueen vai opposition edustaja. Näen, että etenkin Suomen nykyisessä taloustilanteessa, kun kehitysavun leikkaukset sattuvat myös Lähetysseuran toimintaan, yhteys Arkadianmäelle on tärkeä. Eloa ei valittu politiikkansa vaan ammattinsa takia. Hänen osaamisensa ja kokemuksensa tuo Lähetysseuran hallitukseen yhteiskunnallista osaamista.

Elo: Lähetyskäsky tärkein

Viime aikoina Lähetysseuran hallituksessa ei Haaralan mukaan ole ollut kansanedustajia.

Simon Elo kertoo kuulleensa etukäteen, että Lähetysseuran hallitukseen toivotaan nimenomaan kokemusta yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.

– Kun mahdollisuus oli ja kun pyydettiin, ei tarvinnut pitkään harkita. Pidän lähetyskäskyä kaikkein keskeisimpänä uskossa, Elo kertoo.

– Suomen Lähetysseura on tehnyt hienoa työtä ja olen iloinen päästessäni mukaan sen työn kehittämiseen.

Aiemmin Perussuomalaisia ei ole juuri nähty merkittävillä paikoilla kirkollisessa vaikutustyössä. Seurakuntavaaleissakin Simon Elo oli ehdolla Yhdessä matkalla -listalla, ei perussuomalaisena. Hän on ensimmäinen varajäsen niin Espoon tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvostossa kuin Espoon yhteisessä seurakuntavaltuustossakin.

– Puolue on vielä nuori eikä ole ehtinyt vaikuttaa kirkossa samalla tavalla kuin vanhat puolueet, Elo kertoo. Mutta totta kai puolueen tavoite on maksimoida valta, jotta voidaan tehdä niitä asioita, mitä on päätetty ajaa.

Elo muistuttaa puolueen arvoihin kirjatun kristillissosiaalisuuden.

– Kristilliset arvot ovat tärkeitä ja jos niitä haluaa edistää, pitää vaikuttaa luterilaisen kirkon sisällä.

”Puhuin nykymuotoisesta kehitysavusta”

Simon Elo tunnetaan myös niin sanottuna maahanmuuttokriittisenä ja aiemmissa kirjoituksissaan hän on vaatinut koko kehitysavun lopettamista. Elo ei kuitenkaan näe tätä Lähetysseuran tavoitteiden kanssa ristiriitaisena.

– Korostan, että puhuin nykymuotoisesta kehitysavusta. Kyllä auttaa pitää, mutta tämä nykysysteemi on tullut tiensä päähän. Ei lähetyskäskyssä sanota, että menkää ja tehkää julkisin varoin kehitysapua. Tulevaisuudessa kansalaisjärjestötoiminnalla on isompi rooli ja sitä Lähetysseura tekee hienosti.

Lähetysseura saa ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyötukea tänä vuonna noin 5,1 miljoonaa euroa.

Elo on myös esittänyt verovähennysoikeutta kansalaisjärjestöjen työn tukemiseen tehdyistä lahjoituksista. Sellaisten lahjoitusten kohteena Lähetysseuralla olisi hänen mukaansa merkittävä asema. Lähetystyön painopisteen pitäisi hänen mukaansa olla kuitenkin selvästi hengellisellä puolella.

– Tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni, mutta puheella eikä miekalla. Uskontodialogia olen itsekin käynyt esimerkiksi vierailemalla moskeijassa Turussa.

Haastattelun lopuksi Elo haluaa vielä muistuttaa lähetyskentän muutoksista.

– Nyt ajankohtaisen siirtolaiskriisin yhteydessä toivon, että voitaisiin erityisesti ottaa huomioon kristittyjen ja jesidien vainotut ryhmät, he ovat erityisen haavoittuvassa asemassa. Tässä kohtaa pakolaiskysymyskin liittyy lähetystyöhön. Meillä ei riittävästi aina oteta huomioon, että suuri osa tulijoista on ainakin aikaisemmin ollut kristittyjä. Heidät tulisi ottaa hyvin vastaan seurakunnissa.

Uutta heränneiden edustajaa ei esitetty

Erovuorossa olleen herättäjäyhdistyksen toiminnanjohtajan Simo Juntusen tilalle hallitukseen ei esitetty uutta herännäiden edustajaa.

Sen sijaan Uusheräys sai uutena esitykseen ehdokkaansa Jussi Peräahon.

– Hallituksessa on pitkään ollut heränneen kansan edustus, Erkki Haarala kertoo.

– Nyt katsottiin että voisi olla uusheräyksen vuoro. Vaalitoimikunta harkitsi näitä edustuksia pitkään, mutta yksimielisiä ollaan. Ja jäähän hallitukseen kuitenkin Turun kristillisen opiston rehtori Tapani Rantala, joka on taustaltaan körtti, hän jatkaa.

Juttua korjattu kello 23.09. Viimeinen väliotsikko muutettu ja viimeisen kappaleen ensimmäiseen virkkeeseen korjattu sana esitetty sanan valittu tilalle.

Kuva: Eduskunta

Edellinen artikkeliKirkon kiky-neuvottelut juntturassa
Seuraava artikkeliWorld Vision: Yli 200 000 lapsen elämä uhattuna Keniassa

Ei näytettäviä viestejä