Kenestä tulee Oulun seuraava piispa? – Kotimaan soittokierroksella esiin nousi etenkin kolme nimeä

Oulun tuomiokirkko valmistui vuonna 1777 ja nimettiin kuningas Kustaa III:n puolison mukaan Sofia Magdalenan kirkoksi. Keväällä 1822 Oulu tuhoutui tulipalossa ja myös kirkon puurakenteet paloivat. Vain kiviseinät säilyivät ehjinä ja irtain ehdittiin pelastaa. Kirkko rakennettiin pian uudelleen arkkitehti Carl Ludvig Engelin piirustusten mukaan. Runkona olivat alkuperäiset kiviseinät, uutta olivat keskuskupoli, kattorakenteet ja torni. Kirkko valmistui 1832 ja torni 1845. Kirkko edustaa uusklassista tyyliä.

Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi ilmoitti joulukuussa, että hän jää eläkkeelle 1.11.2018. Vaikka aikaa piispansauvan laskemiseen Oulun tuomiokirkon alttarille on vielä runsaasti, kirkossa ja sosiaalisessa mediassa alkoi heti kannunvalanta Suomen laajimman hiippakunnan seuraavasta piispasta.

Yleisen käsityksen mukaan Oulun piispaksi valittavalla on oltava jokin kytkös hiippakuntaan. Monet Oulun piispat ovat olleet pohjoisessa syntyneitä tai koulunsa siellä käyneitä, tehneet pappeina pitkän työuran hiippakunnassa tai olleet kaikkea tätä. Merkittävä poikkeus on ollut Pohjois-Karjalassa ja Savossa varttunut ja siellä pisimpään työskennellyt Oulun piispa Olavi Rimpiläinen.

Kuka Oulun piispaksi valitaankin, hänen olisi hyvä tulla toimeen herätysliikkeiden kanssa. Piispa joutuu myös liikkumaan pitkien etäisyyksien hiippakunnassa.

***

Ouluun valitaan vuoden 2018 alkusyksyllä hiippakunnan kolmastoista piispa. Alun perin hiippakunta perustettiin Kuopioon vuonna 1851.

Kotimaa teki Oulun hiippakuntaan soittokierroksen. Sen satona voidaan nostaa esiin monia miehiä ja naisia, joiden valitsijat voisivat kuvitella pystyvän ja haluavan piispan virkaan.

Kyselyn perusteella kolme pappia on tällä hetkellä ylitse muiden: kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo, Oulun Tuiran seurakunnan kirkkoherra Niilo Pesonen ja Oulun tuomiorovasti Satu Saarinen.

Karungissa syntyneen Keskitalon vahvuutena pidetään pitkää seurakuntatyön kokemusta suurissa ja vaativissa seurakunnissa sekä kirkon keskushallinnon tuntemusta. Teologian tohtori Keskitalo vaikuttaa juuri nyt kisan ykköseltä.

Oululaissyntyisen, aiemmin Oulun hiippakunnan dekaanina hallintokuvioihin perehtyneen Pesosen meriitteihin kuuluu myös joukko keskeisiä kirkollisia luottamustehtäviä. Pesonen on teologian tohtori.

Kemissä syntynyt Saarinen on filosofian tohtori. Hän on hankkinut kannuksia myös Oulujoen kirkkoherrana ja lasikattojen rikkojana: hän on Suomen ensimmäinen vaaleilla valittu naispuolinen tuomiorovasti ja tällä hetkellä ainoa kyseisessä virassa oleva nainen. Saarinen on valtakunnallisesti näkyvä ja osaava teologi, joka kuitenkin on tähän mennessä ilmaissut, ettei olisi lähdössä tähän piispakisaan.

***

Oulun piispapörssissä on noussut esille myös joukko muita pappeja.

Ylistarosta lähtöisin oleva Raudaskylän opiston rehtori Jukka Hautala on teologian lisensiaatti ja herännäisvaikuttaja. Jos liberaalina pidetty Hautala jäisi ainoaksi liberaalivaihtoehdoksi, kannatusta voisi olla.

Tornion entinen kirkkoherra Juhani Holma on väitellyt Mikael Agricolasta ja tuntee pohjoisen hengenliikkeitä. Hän työskentelee jumalanpalveluselämän kouluttajana Kirkon koulutuskeskuksessa. Holmaa pidetään rauhallisena ja syvällisenä teologina.

Oulun Tuiran kappalainen Päivi Jussila on väitellyt teologian tohtoriksi Cambridgen yliopistossa Englannissa. Hänellä on kokemusta ekumeenisista yhteyksistä ja hän on tehnyt tutkimustyötä myös Luterilaisessa maailmanliitossa. Jussila on yksi kuuluisuutta saaneita Oulun agnostikkoiltoja järjestäneistä papeista.

Haapajärven kirkkoherraa, pappisasessori Kari Tiirolaa pidetään myös piispan viran mittaisena.

Muita Oulusta kuultuja mahdollisia piispakandidaatteja ovat kenttäpiispa Pekka Särkiö, Diakin vs. lehtorina toimiva kirkolliskokousedustaja Helena Paalanne, Kuusamon kirkkoherra Taina Manninen, Oulaisten vs. kirkkoherra Eija Nivala, Sodankylän kirkkoherra ja lääninrovasti Hanna Kuusela, Kiimingin kirkkoherra Pauli Niemelä ja Haapaveden kirkkoherra Mauno Soronen.

Kuva: Sanna Krook / Oulun seurakuntayhtymä. Oulun tuomiokirkko.

Lue myös:

Oulun piispa Samuel Salmi jää eläkkeelle ensi vuoden marraskuussa