Keskiverto norjalainen käy kirkossa kerran vuodessa

Keskiverto Norjan kirkon jäsen käy kirkossa kerran vuodessa, kertovat norjalaistilastot vuodelta 2010.

- Kirkkoon kuuluminen pysyy edelleen aika korkeana, koska lapset yhä kastetaan, kertoo Tunsbergin piispa Laila Riksaasen Dahl. Säännöllisten kirkossakävijöiden määrä kuitenkin vähenee", hän jatkaa.

Norjan viisimiljoonaisesta kansasta 78 prosenttia kuului kirkkoon vuonna 2010. Kirkkoon kuuluvien osuus on laskenut Norjassa kymmenen vuoden takaisesta 86,3 lukemasta. Norjalaislapsista kastettiin viime vuonna 66,3 prosenttia, kun vuonna 2000 kastettujen osuus oli 81,4 prosenttia.

Norjassa jumalanpalveluskäyntejä oli kaikkiaan 6.2 miljoonaa. Suomessa vuoden 2010 tilastot eivät ole vielä saatavilla, mutta vuonna 2009 jumalanpalveluksiin osallistui 7 miljoonaa kirkon jäsentä.

- Tilastollisesti jumalanpalveluskäyntejä tuli reilu yksi per kirkon jäsen. Kirkossa käynnit kuitenkin kasaantuvat, puolet kirkon jäsenistä ei käy kirkossa ollenkaan, sanoo Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Kati Niemelä.

Kun Norjassa ehtoollisella käyntejä oli 1.1 miljoonaa, Suomessa niitä oli yli 2,5 miljoonaa. Käyntimäärien välinen ero syntyy Suomessa yleistyneestä tavasta viettää messua sanajumalanpalvelusten sijaan, kertoo Niemelä.