Keskusta: Ei sukupuolineutraalia avioliittolakia hallitusohjelmaan

Eduskuntapuolueista vain Keskusta katsoo, ettei se voisi sitoutua edistämään sukupuolineutraalia avioliittolakia hallitusohjelmassa. Keskusta kehittäisi nykyistä parisuhdelakia.

- Eduskuntapuolueiden kannanottojen valossa on erittäin epätodennäköistä, että tällainen vaatimus voisi nousta hallitusneuvotteluissa esille. Lisäksi, kuten edellä on todettu, nämä ovat eduskunnassa ns. omantunnon kysymyksiä, joten Keskusta ei tästäkään syystä voisi puolueena sitoutua edistämään sukupuolineutraalia avioliittolakia hallitusohjelmassa, puolue toteaa vastauksessaan Kotimaa24:n ja Kotimaa-lehden kysymykseen ”suostuisitteko hallitukseen mikäli sukupuolineutraali avioliittolaki olisi kirjattu hallitusohjelmaan”.

- Suomessa on jo olemassa samaa sukupuolta oleville pareille parisuhdelaki. Keskusta on valmis kehittämään tätä lakia, Keskusta vastaa.

Myös Kristillisdemokraatit kertoo vastustavansa sukupuolineutraalia avioliittolakia, mutta jättää vastaamatta kysymykseen hallitukseen osallistumisesta.

- Pyrimme jo hallitusneuvotteluissa vaikuttamaan siihen, ettei hallitusohjelmaan tule sellaista kirjausta, puolue muotoilee.

Myöskään Perussuomalaiset ei avioliittolain muutosta kannata. Puolueella ei ole ehdotonta kantaa siihen, olisiko lakimuutoksen kirjaaminen hallitusohjelmaan kynnyskysymys.

Sdp ja Kokoomus kannattavat sukupuolineutraalia avioliittolakia ja suostuisivat ottamaan sen myös tulevan hallituksen tavoitelistalle. Myöskään Rkp ei pidä asiaa kynnyskysymyksenä. Puolue muotoilee kannattavansa lainsäädäntöä, jolla taataan kaikille parisuhteille tasavertaiset oikeudet.

Vihreille ja Vasemmistoliitolle sukupuolineutraalin avioliittolain kirjaaminen hallitusohjelmaan on ääneen lausuttu tavoite.

Kotimaa24 ja Kotimaa-lehti kysyivät eduskuntapuolueiden kantoja viime perjantaina. Kysymykset lähetettiin puoluesihteereille.