Keskustan Laaninen: Demarissa uskotaan lestadiolaissalaliittoon

Sdp:n puoluelehti Demari toistaa pääkirjoituksessaan romanttista salaliittonäkökulmaa lestadiolaisista, sanoo keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen. Hän kommentoi Kotimaa24:lle Demarin pääkirjoitusta (4.7.), jonka otsikko oli Keskustan ja lestadiolaisten verhottu suhde.

Kirjoituksessa todetaan muun muassa, että vaikuttavuutta syntyy, kun lestadiolaisten tiivis yhteisö keskittää vaaleissa äänet omille keskustalaisille ehdokkaille.

”Vastaavasti keskustan on jossain määrin otettava linjauksissaan huomioon suuri lestadiolainen kannattajakuntansa”, kirjoituksessa sanotaan.

Laanisen mukaan vanhoillislestadiolainen herätysliike ei ole poliittisesti läheskään niin yhtenäinen kuin Demarissa tunnutaan ajattelevan.

- Olen yhdestä lauseesta samaa mieltä. Lestadiolaisuutta on arvioitava tosiasioiden, ei ennakkoluulojen perusteella, Laaninen sanoo.

 Liikkeeseen liittyvistä epäkohdista muistuttamista hän pitää tarkoitushakuisena.

- Kirjoitus on rakennettu niin, että syntyy mielikuva, että laajamittainen lasten seksuaalinen hyväksikäyttö, hengellinen väkivalta ja naisten rajatut oikeuden koskisivat kaikkia lestadiolaisia.

Hän ei kuitenkaan usko, että lestadiolaisuudesta kaavailtaisiin sdp:ssä lyömäasetta tulevia kunnallisvaaleja ajatellen.

- En haluaisi uskoa, että tässä olisi sdp:n tietoista pyrkimystä käyttää yhtä herätysliikettä lyömäaseena poliittisessa kilpailussa. Toisaalta näen jopa myönteisenäkin sen, että uskontoon liittyvät kysymykset suomalaisessa keskusteluilmapiirissä ovat tällä vuosituhannella nousseet avoimesti julkiseen keskusteluun.

Laanisen mukaan asetelma on kääntynyt myönteiseksi myös keskustan uuden puheenjohtajan Juha Sipilän tapauksessa.

- Sitä, että hän on tuonut oman taustansa esille, on pidetty alkuhässäkän jälkeen myönteisenä asiana, Laaninen sanoo.

Katso myös:

Keskustan ja lestadiolaisten verhottu suhde (Demarin sivuilla)